Analizele medicale pentru copii la inceputul anului școlar sunt importante - iată care este rolul lor

Analizele medicale pentru copii la inceputul anului scolar sunt importante - iata care este rolul lor

Analizele medicale pentru copii la inceputul anului școlar sunt importante - iată care este rolul lor

Odată cu reînceperea școlii, elevii și copiii de grădiniță trebuie evaluați de medicul de familie. Școlile și grădinițele cer chiar o adeverită medicală. Deseori medicul de familie eliberează bilet de trimitere pentru analize medicale.


Când și ce analize medicale poate cere medicul? Ne răspunde la aceste întrebări Dr. Antoanela Curic director medical Synevo:

Emisiune interviu cu Doamna Dr. Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo.

De ce avem nevoie pentru ca copilul să meargă la școală sau la grădiniță? Care este rolul controlului medical?

Rolul controlului medical, al adeverinței pe care o primește școlarul sau preșcolarul, este să confirme că el este sănătos și apt să între în colectivitate, apt pentru studiul școlar. Și când ne referim și spunem că este sănătos, de fapt ne referim la bolile contagioase, acelea care pot fi transmise cu ușurință de la un copil la altul, fie direct, fie prin intermediul unor obiecte. De fapt despre asta este vorba, să știm dacă copilul prezintă semne, câteodată greu observabile de către un părinte, sau neobservabile pentru că boala are o asemenea evoluție încât manifestările apar către final și este nevoie de o evaluare a medicului de familie sau medicului pediatru, fiind necesară și o discuție cu părinții din care medicul să extragă informații care să-l ajute și să-l îndrume pe părinte să facă teste dacă este nevoie, să îi ofere această adeverință prin care certifică faptul că preșcolarul sau școlarul este apt pentru a intra în colectivitate.

La avizul epidemiologic, mai ales pentru școlarii și preșcolarii care intră pentru prima dată în contact cu sistemul, medicul școlar sau asistenta medicală responsabilă pentru unitatea de învățământ respectivă, are nevoie de lista de vaccinari. Pentru că este foarte important să știm dacă copilul care intră în colectivitate este vaccinat și care sunt potențialele riscuri pe care le poate avea în absența vaccinării. Și, de asemenea, trebuie îndrumat să facă aceste imunizari. Sunt foarte importante.

Este de asemena importantă și lista posibilelor alergii pe care micuțul pacient le poate avea, fie că sunt alimentare (care pot veni cu reacții alergice câteodată grave), fie alergii respiratorii care de asemenea sunt importante.

Sunt situații în care medicul de familie eliberează un bilet de trimitere pentru analize. Când se întâmplă asta și ce analize poate solicita medicul?

Dacă vorbim de bolile contagioase - sunt boli care pot fi determinate de virusuri de bacterii, de paraziți - după cum spuneam ele pot fi luate prin contact direct de la o persoană la alta, că e un copil care tușește și aruncă în atmosferă picăturile fluide care apoi trec de la unul la altul, fie că vorbim de jucării care pot fi contaminate (de clanță, de masă, etc.); vorbim de spații închise în care germenii circulă altfel decât în aer liber, de un sistem imunitar încă neobișnuit cu toți germenii, pentru că în primii ani de viață sistemul imunitar al copilului este educat cu fiecare contact al microorganismului. Asta înseamnă că, în momentul în care medicul de familie observă anumite lucruri, trimite copilul către teste și asta depinde foarte mult de ce observă.

Ar trebui ca medicul să aibă o discuție cu părinții, să vadă dacă în ultima perioadă copilul a intrat în contact cu alți copii sau adulți purtători de boli transmisibile, ca apoi să poată verifica statusul imunitar pentru anumite afecțiuni.

Putem să recomandăm teste uzuale, care să verifice statusul imun, putem să recomandăm teste dedicate, că vorbim de exudatul nazal sau faringian, de examenul coproparazitologic, mai puțin coprocultura care este recomandată strict în cazurile în care pacientul are simptomatologie, pentru că în rest nu este relevantă. Deci, vorbim despre o gamă largă de teste care ar putea fi recomandate în funcție de statusul pacientului și de simptomatologie.

Dintre analizele enumerate deja, care dintre acestea se pot efectua în laboratoarle Synevo?

Toate. Sunt teste pe care noi le facem în mod uzual, în fiecare laborator din rețeaua Synevo. Sunt teste care evaluează, dum cum spuneam, statusul actual al micului pacient.

Teama copiilor când vine vorba de analize - Cum se desfășoară recoltarea de probe în laboratoarele Synevo și cum este antrenat personalul să lucreze cu copiii?

Frica este justificată, atât la copii cât și la adulți. Personalul este un personal calificat. Compania noastră organizează în mod constant cursuri de pregătire atât a oamenilor din recepție cât și a asistentelor de recoltare. Avem în cadrul rețelei și centre dedicate mamei și copilului, dar asta nu înseamnă că doar acolo există asistente care au calificările necesare pentru a face recoltări copiilor. Toate asistentele din toate centrele de recoltare au această capacitate și au cursuri pentru a face acest lucru.

Dar un rol important îi revine și părintelui, care ar trebui, în funcție de copil, de fricile lui, de cum se manifestă, să îi explice exact procedura, pentru a veni în întâmpinarea colegilor noștri din recepție. Sunt copii care vor să știe în detaliu ce se întâmplă, și se simt în siguranță prin faptul că știu la ce să se aștepte. Dar sunt și copii cărora le este frică indiferent de explicațiile primite.

Procedurile din recepție sunt stricte. Trebuie să urmeze anumiți pași, micii pacienți intră cu un părinte, li se recoltează sânge, și de preferat este să li se recolteze sânge venos, nu sânge capilar (sânge din deget), pentru că, deși părinții cred că recoltarea din venă este mai dureroasă, de fapt recoltarea din deget este o procedură care provoacă mai multă durere. Recoltarea din venă provoacă durere doar la străpungerea acului, în rest nu simt nici o durere, iar dacă reușesc să treacă de această etapă, lucrurile merg foarte bine. Bineînțeles, din cauza fricii, venele se colabează, fac vaso-constricție, e mai greu de accesat, dar cu bunăvoință, atât din partea asistentei cât și din partea părinților, putem să trecem peste această etapă.

După recoltare, probele sunt etichetate în fața pacientului, a părinților, astfel încât tot procesul să respecte procedurile interne și să ne asigurăm de calitatea fazei pre-analitice, până ca probele să ajungă în laborator, fiind una din cele mai importante etape în determinarea testelor de laborator.

Ce sfat aveți pentru părinții ai căror copii intră acum în colectivitate?

Părinții trebuie să fie atenți la micile semne. Este foarte important să fim atenți de la o zi la alta, la modificările ce apar, pentru că deși așa cum va spuneam, există posibilitatea ca anumite afecțiuni să nu se manifeste din prima etapă, sunt și altele care îți dau semne încă de la început și putem să ne protejăm atât copilul nostru cât și ceilalți copii din colectivitate.

Puteti verifica aici toate gama de analize medicale pe care le puteti face la Synevo.

Toate drepturile rezervate Desprecopii.com, septembrie 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII