Nașterea prin cezariană pare o naștere mai ușoară insă nu este deloc așa. Iată ce spune un medic renumit

Nasterea prin cezariana pare o nastere mai usoara insa nu este deloc asa - iata ce spune un medic renumit

Nașterea prin cezariană pare o naștere mai ușoară insă nu este deloc așa. Iată ce spune un medic renumit

Atunci când dispui de cunoștințe medicale limitate, alegerea unei cezariene poate părea o opțiune simplă și sigură pentru naștere. Cu toate acestea, conform unui reputat medic și profesor universitar la Universitatea de Medicină din Boston, SUA, această percepție este adesea incorectă. De asemenea, este important de menționat că în general, femeile care își doresc o naștere prin cezariană pot avea lacune în ceea ce privește informațiile medicale necesare pentru a lua o decizie informată.

Iată, in opinia sa, de ce este mai riscantă o naștere prin cezariană pentru tine și copilul tău...

- veți citi:
Am avut două tipuri de nașteri intr-o zi - și vaginal și cezariană

Nașterea prin cezariană nu este mai ușoara decat nașterea vaginală
Care este situația nașterilor prin cezariană in Romania
Mitul siguranței superioare
Riscurile cezarienelor repetate
Prea rapid de tăiat?
Despre nașterea prin cezariană, pro și contra
 

Am avut două tipuri de nașteri intr-o zi - și vaginal și cezariană

Când aud femeile dezbătând dacă este mai bine să aibă o naștere vaginală sau o nastere cezariană, sunt în măsură să ofer o perspectivă rară: le-am experimentat pe ambele - în aceeași naștere. L-am născut pe primul meu geamăn, in mod vaginal. Dar al doilea băieţel al meu, a fost născut prin cezariană de urgență, după ce cordonul ombilical a ieşit înaintea lui, existând posibilitatea de a-i fi compromis aportul de oxigen.

Nu este nevoie să mai spun, sunt recunoscătoare că am avut acea cezariană; dar în absența unei situații de urgență precum a mea, aș alege oricând o naștere vaginală.

Este adevărat, așa cum spunea comediantul Carol Burnett, că „a naște este ca și cum ţi-ai lua buza inferioară și a-i forţa-o să treacă pe după cap”. Dar, dacă mă întrebi pe mine, nasterea prin cezariana adauga si alte detalii  - cusaturile de la rana pe uter, un cateter în vezică, durerile intense, o recuperare şi o ședere mai lungă în spital și riscul dublu de a reveni la spital cu o infecție. - spune

Dacă ai o cezariană repetată (care probabil va fi necesară dacă prima naştere a fost prin cezariană) sau dacă copilul tău se naşte înainte de 39 de săptămâni, se dublează şi posibilitatea ca al tău bebeluş să fie nevoit să petreacă timp la secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Operația de cezariană durează între 30 și 60 de minute și nu este o intervenție ușoară. Riscurile pot apărea în orice moment, iar complicațiile pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.

Nașterea prin cezariană nu este mai ușoara decat nașterea vaginală

Cândva o raritate rezervată situațiilor de urgență obstetrică, nasterile prin cezariana au devenit acum obișnuite. Ca urmare, nașterea prin cezariana (chirurgicala) este adesea percepută ca fiind mai ușoară și mai sigură decât travaliul şi naşterea vaginală, chiar și pentru sarcinile cu risc scăzut. Dar, în majoritatea cazurilor, nu este aşa.

„Pentru mamele care nu prezintă anumite condiţii de risc, o cezariană este de fapt mai puțin sigură pentru mama și bebeluș faţă de o naștere vaginală”, spune cercetătorul de nașteri Eugene Declercq, doctor, decan asistent la învățământul doctoral de la Şcoala de Sănătate Publică, Universitatea Boston, USA.

Care este situația nașterilor prin cezariană in Romania

Rata naşterilor prin cezariană din România a depăşit 60%, a atras atenția miercuri senatorul Emanuel Botnariu, medic și membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat. "Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică - naşterea prin cezariană - a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi - medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează", a declarat senatorul, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament, potrivit Agerpres. (date din noiembrie 2019)

Mitul siguranței superioare

Cu siguranţă, operaţiile de cezariană sunt mai sigure acum faţă de deceniile trecute. Acest lucru se datorează în mare parte tehnicilor chirurgicale îmbunătățite și antibioticelor mai bune folosite pentru a proteja împotriva infecțiilor postoperatorii și pentru că, de obicei, poate fi folosită anestezia regională (locală) în locul celei generale. Cu toate acestea, în comparație cu femeile care nasc vaginal, cele care nasc prin cezariană planificată prezintă şanse de 2,3 ori mai mari să fie spitalizate din nou în termen de 30 de zile (19,2 din 1.000 de femei cu cezariană, comparativ cu 7,5 femei cu naşteri vaginale).

Riscul de deces este extrem de scăzut pentru bebelușii care sunt născuţi prin cezariană planificată, iar mamele prezintă un risc foarte scăzut atunci când sarcina nu are complicaţii - aproximativ 0,75 decese la 1000 de nașteri vii. Cu toate acestea, conform unui studiu din 2018, care a inclus peste 8 milioane de nașteri din SUA pe o perioadă de trei ani, această rată este cu 69% mai mare decât rata de deces neo-natală la naşterile vaginale planificate.

O preocupare mult mai frecventă o reprezintă stresul respirator. Copiii născuți prin cezariană înainte de 39 de săptămâni de sarcină (aproximativ o treime din toate cezarienele programate) și bebelușii născuţi prin cezariană repetată au de două ori mai multe șanse de a fi internaţi la terapie intensivă pentru nou-născuţi cu probleme de respirație. Copiii născuţi prin cezariană au, de asemenea, rate mai mari de astm în copilărie.

Fiind împinși prin canalul de naștere li se elimină lichidul din plămâni, astfel încât copiii născuți vaginal au tendința de a avea mai puține probleme respiratorii”, explică OB-GYN Bonnie Wise, M.D., profesor asociat la Şcoala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago.

Riscurile cezarienelor repetate

Poate cel mai bun motiv pentru a evita o cezariană pentru primul copil este pentru a nu fi obligată să faci o a doua sau a treia operație. Riscurile potențiale asociate cu sarcina după o cezariană și după cezariene repetate sunt grave.

De exemplu, cicatrizarea uterină dintr-o cezariană anterioară duce la un risc mult mai mare de placenta previa (atunci când placenta acoperă parțial sau în totalitate colul uterin) și placenta accreta (când placenta se împletește în mușchiul uterului, decât să se ataşeze pur și simplu mucoasei). Ambele afecțiuni pot pune în pericol viaţa mamei, declanşându-i hemoragia fie în timpul travaliului, fie după naștere.

Acestea și alte riscuri cresc substanțial cu fiecare cezariană repetată, având în vedere că zicala „odată cezariană, întotdeauna cezariană” este încă o realitate în ziua de azi. Aproximativ 91% dintre mamele care au născut prin cezariană prima dată ajung să aibă din nou o cezariană, mai degrabă decât un VBAC (naștere vaginală după cezariană).

"Cred ca am minimizat cat de avantajos este ca mamele si familiile sa aibă iniţial o naştere vaginală", spune John M. Thorp, Jr., MD, profesor de OB-GYN la Universitatea din Carolina de Nord la Şcoala de Medicină Chapel Hill.

"Se obişnuia ca cezarienele să fie făcute pentru a salva viața mamei sau a bebelușului. Dar standardele pentru efectuarea acestora sunt reduse, iar malpraxisul are foarte multe legături cu aceasta", spune Maureen Corry, MPH, director executiv of Childbirth Connection, o organizație non-profit ce apără naşterea copiilor.

Mulți medici sunt de acord ca se protejeaza pe ei insisi recomandan o operatie cezariana unei femei

„Amenințarea unui proces este în mare... ”, spune medicul obstetrician din Miami, Randy Fink, MD „Dacă ceva nu merge bine cu o naștere vaginală, prima întrebare care ţi se va adresa este: „De ce nu ai făcut o cezariană?'” De citit Nasterea prin cezariana: intre necesitate, moda sau dorinta interesata a medicului

Prea rapid de tăiat?

În aceste zile, medicii sunt, de asemenea, mult mai predispuşi decât în trecut să apeleze la cezariene pentru bebelușii, gemenii și cazurile de travaliu îndelungat. Tendința, sugerează Thorp, se datorează parțial unei „pierderi de abilitate și încredere în sine” la nivel de profesie. Atunci când medicii nu sunt obișnuiți cu naşterile vaginale în toate situațiile, cu excepția celor mai ușoare, ciclul cezarienei se perpetuează.

Așa cum chiar Declercq, un avocat al nașterii vaginale, subliniază: Dacă medicul tău nu este încrezător și nu are experiență cu nașteri vaginale, „nu îţi doreşti ca această persoană să-ţi nască copilul vaginal”.

De asemenea, la rata ridicată de cezariene contribuie şi utilizarea aproape universală a monitorizării electronice fetale. Monitoarele măsoară frecvența cardiacă fetală în timpul travaliului pentru a detecta semne de suferință, dar nu prezintă rezultatul cu acurateţe. Fink spune că: „Până când nu există o modalitate mai bună, este singurul nostru instrument de evaluare a siguranței bebelușului, dar în cele din urmă rezultă în mult mai multe cezariene decât probabil sunt necesare”. Declercq consideră că utilizarea obișnuită a monitorizării fetale este „parte a afecțiunii noastre generale pentru tehnologie” și spune că nu există „dovezi că monitorizarea fetală ca practică universală salvează vieți”.

Un factor secundar al creșterii ratei cezarienelor este scăderea accentuată a VBAC. În aproximativ 1% din încercările de VBAC, cicatricea uterină a femeii se rupe, iar în cazuri rare, ruptura are ca rezultat pierderi de sânge severe la nivelul mamei și / sau leziuni ale creierului sau moartea bebelușului.

Nu orice spital sau sistem de asistență medicală poate oferi anestezia și disponibilitatea sălii de operație pe care VBAC o necesită”, spune medicul Thorp din Carolina de Nord. Rata generală de succes VBAC este de aproximativ 70%.

Nu există o formulă precisă care să prezică cărei femei i se va rupe uterul, dar există numeroase criterii stabilite pentru care femeile reprezintă cei mai buni candidați VBAC. De exemplu, rata ta de succes poate fi de 85% dacă ai avut o naștere vaginală anterioară, dacă cicatricea uterină (nu cicatricea vizibilă pe burtă) este de la o incizie „transversă scăzută”, dacă ești mai tânără de 40 de ani și nu eşti supraponderală, dacă cezariana ta este mai veche de doi ani și dacă ajungi la spital în timpul travaliului, mai degrabă decât atunci când naşterea este deja indusă.

„Acum aceste femei sunt rare”, spune Wise, care efectuează VBAC. „Dar când o facem, funcționează frumos.”

Unii obstetricieni prognozează că pendulul va începe curând să se balanseze înapoi în favoarea nașterilor vaginale. „Totul din specialitatea mea este condus de moft și consumism”, spune Thorp. „Îmi imaginez că va exista o reacţiune și că familiile vor începe să valorifice nașterea vaginală și să caute medicii care, de asemenea, o apreciază”. Citeste detalii aici 15 Efecte secundare nefericite ale cezarienelor

Scrisoare pentru gravidele care vor naște prin cezariană

Este adevărat ca nașterea prin cezariană are și o serie de riscuri și ti-ai fi dorit să iti ții imediat copilul in brațe ...dar, acum prima prioritate este să ajungi la pace cu aceasta nouă realitate - aceea că vei naște prin cezariană.

Nu incerc sa minimalizez riscurile si importanta deciziei de a naste prin cezariană - dar va rog, ascultați și opinia unei mămici care născut de două ori prin cezariană iar rezultatul a fost excelent. Greutătile meseriei de mamă, încep a doua zi după nașterea bebelușului, oricum...citeste in continuare aici, daca vei naste prin cezariana.

Sfatul de la Desprecopii

Daca iti planifici sa nasti prin cezariană trebuie sa stii ca aceasta decizie trebuie facuta numai la recomandarea medicului. Insa, mult prea des, in Romania, medicul ginecolog ia aceasta decizie fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur).

Nasterea prin cezarina este mult mai complicata decat o nastere vaginală (naturală) iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.Si, nu intra in gura mamicilor pe forumul Desprecopii - pentru ca in general, cele care au nascut prin cezariana vor face tot posibilul sa iti spele creierul si sa iti zugraveasca nasterea prin cezariana mai simpla decat a face o omleta, dimineata. Tocmai de asta, trebuie sa citesti si 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana

Nașterea prin cezariană: între necesitate, modă sau dorință interesată a medicului

Inainte de emotii si alegeri, trebuie stiut ca nasterea prin cezariana este pana la urma o operatie ce necesita o taietura a uterului.  Si ca orice operatie, vine cu o serie de riscuri.

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap. Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ...citeste cu luciditate aici.

Despre nașterea prin cezariană, pro și contra

Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii de la inceput

Cezariana blanda: ce este si cum se poate face

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari directe si raspunsul medicului ginecolog

Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Patru din zece romance nasc prin cezariana. De ce aceasta alegere si ce ar trebui sa stie

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: redactor Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate (c) 2023
articolul contine pasaje dintr-un interviu acordat de Suzanne Schlosberg
 medic, si profesor universitar la Universitatea de Medicina din Boston, USA

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII