16 urmări posibile ale unei nașteri prin CEZARIANĂ

16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana

16 urmări posibile ale unei nașteri prin CEZARIANĂ

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală majoră pentru a scoate copilul afară din uterul mamicii. Vor fi tăiaţi mușchi și țesuturi, iar organele mamei vor fi mutate pentru a scoate copilul. 

În timp ce cezariana poate fi o binecuvântare atunci când un copil sau o mamă nu o pot face pe cale naturală, o operatie cezariana are efecte secundare pe care mama nu le poate cunoaște la intrarea în sala de operaţie.

→ Iată 16 posibile urmări ale unei nașteri prin cezariană, prezentate pe larg de medici ginecologi de la un spital de top din Olanda:

 veti citi:
Prea multe femei nu se gândesc la efectele secundare ale unei cezariene
Multe nașteri prin cezariană ar putea fi evitate dacă femeile ar ști ce urmează
1. Depresie postpartum
2. O posibilă infecție
3. Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rară dar foarte gravă a cezarienei
4. Pierdere excesivă de sânge
5. Leziuni secundare ale altor organe
6. Dureri de cap
7. Constipație dureroasă
8. Spasme necontrolabile
9.Episoade de vomă
10. Umflarea extremităţilor
11. Amorţirea completă în unele zone
12. Senzație de mâncărime
13. Oboseală extremă
14. Posibile probleme cu următoarele sarcini
15. Un atașament mai lent cu copilul
16. O durată de recuperare mai mare
Naștere naturală sau naștere prin cezariană: ce alegem și de ce?

Prea multe femei nu se gândesc la efectele secundare ale unei cezariene

Aproape 40% dintre femeile din Romania nasc prin cezariană, deși de multe ori asta nu se justifică medical. Cu toate acestea, România este pe primul loc la raportările de operații prin cezariană, efectuate în travaliu, ca urgențe (și pe locul trei, ca număr total de cezariene – la cerere, plus în urgență). În București, procentul este de peste 60%. Iar în unele spitale se apropie de 80%.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de nașteri prin cezariană să nu depășească 10-15%. State precum Marea Britanie sau țările nordice mențin acest procent scăzut, pentru a reduce riscurile asociate operațiilor.

În timp ce cezarienele pot fi o binecuvântare atunci când un copil sau o mamă nu o pot face pe cale naturală, ele au efecte secundare pe care mama nu le poate cunoaște la intrarea în sala de operaţie.

Deși este obișnuit ca medicii să solicite pacienților să semneze un formular prin care să spună că înțeleg riscurile unei cezariene, multe mame nu au timp să le citească pe deplin, când le sunt înmânate, chiar înainte de a intra într-o sală de operație.
În plus, la acel moment, multe femei nu au altă opțiune decât să treacă printr-o cezariană, astfel încât nu simt că a ști despre posibilele efecte secundare le va aduce mari beneficii.

Multe nașteri prin cezariană ar putea fi evitate dacă femeile ar ști ce urmează

Este de fapt înțelept să știm ce posibile efecte secundare ne-ar putea aştepta. În unele cazuri, ele pot fi evitate cu o pregătire în avans, iar pentru situaţiile care sunt inevitabile, ajută mama să știe ce se va întâmpla, astfel încât ea să nu fie speriată atunci când vor apărea.

Chiar si naşterea vaginala, indiferent dacă este la domiciliu sau la spital, are efecte secundare. De fapt, unele dintre problemele de pe această listă se întâmplă la femei după orice naștere, nu doar la cezariene. Cu toate acestea, din cauza naturii invazive a unei operaţii chirurgicale, există riscuri pe care nu le confruntă şi femeile care dau naștere natural.
Cunoașterea riscurilor și pregătirea pentru ele cât mai mult posibil este o modalitate bună pentru ca mama să aibă o experiență mai ușoară atunci când ajunge pe lume micuțul ei

Iata 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana, prezentate pe larg de medici ginecologi de la un spital de top din Olanda:

1. Depresie postpartum

Studiile nu sunt consecvente în constatările lor, dar au existat unele care prezintă un risc crescut de depresie pentru mamele care au cezariene. Motivele sunt neclare și ar putea varia de la hormoni la sentimente de eșec, iar dacă mama a avut o naștere chirurgicală, ea trebuie să fie conștientă de faptul că depresia poate apărea.
Există grupuri de sprijin pentru a ajuta mamele care au suferit cezariene, pentru că multe mame au sentimente de vinovăție și eșec după procedură. Deși mamele nu ar trebui să simtă acest lucru, este comun pentru ele să se învinuiască și să se simtă private de o adevărată experiență a nașterii.

Dacă mama se lasă curpinsă prea adânc de aceste emoții, nu este greu să vedem cum depresia se instalează.
Multe mame se confruntă, de asemenea, cu probleme de atașament după o cezariană. Datorită timpului pierdut în care nu au putut să-şi ţină în braţe sau să-şi hrănească bebelușul după operație, mamele simt uneori că nu se pot conecta cu propriul copil, iar acest lucru face ca depresia să persiste. Dacă mama începe să se simtă copleşită în urma operației și nu pare să se simtă mai bine, trebuie ca doctorul ei să știe acest lucru. Nu este nici o rușine în căutarea ajutorului. Citeste mai multe detalii aici Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

2. O posibilă infecție

Pentru a fi cinstiţi, pot apărea infecții după orice naștere, iar o femeie care a născut vaginal şi care a avut nevoie de o epiziotomie pentru a face o ieșire mai largă pentru copil, prezintă un risc mai mare decât femeile care nu au nevoie de una. Cu toate acestea, mamele care au cezariană prezintă un risc mai mare de infecție, în principal din cauza inciziei lor.

Post-infecțiile secundare apar din cauza problemelor bacteriene, iar unele femei au mai multe șanse de a suferi de ele decât altele. O femeie care a avut deja o cezariană sau una care nu a luat antibioticele recomandate înainte de intervenția chirurgicală prezintă un risc mai mare, la fel ca o femeie care este obeză sau are diabet.

Materialele utilizate pentru a închide rana au, de asemenea, importanță. Femeile care primesc capse sau suturi de nailon prezintă un risc mai mare de a avea o infecție, conform unui studiu din 2015. Pentru cele mai bune rezultate sunt recomandate suturi de poliglicolide.

Dacă mama are simptome de apariţie a unei infecții (are o febră sau are o durere anormală în jurul inciziei ei), trebuie să-i spună imediat medicului. Ajutorul este disponibil și nu este timpul să așteptați.

3. Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rară dar foarte gravă a cezarienei

Embolia cu lichid amniotic este o complicație rară dar foarte gravă care se intamplă atunci cand lichidul amniotic, care inconjoară bebelusul in uter in timpul sarcinii - sau chiar material fetal (celule fetale) intră in sangele mamei. Embolia cu lichid amniotic se poate intampla in timpul nasterii (travaliului) sau la scurt timp dupa nașterea bebelușului.

Embolia cu lichid amniotic este dificil de diagnosticat. Dacă medicul este de părere ca femeia ar putea avea aceasta complicatie, trebuie intervenit de urgență pentru a preveni complicatii care pot pune viata in pericol a femeii. Citeste aici toate detaliile despre embolia cu lichid amniotic.

4. Pierdere excesivă de sânge

Fiecare mama pierde sânge în timpul naşterii și după naşterea unui copil. De aceea avem privilegiul de a merge acasă în echivalentul unui scutec pentru adulți. Cu naşterile vaginale, pierderea de sânge este în jur de două ceşti pentru mamă, dar această cantitate se dublează pentru femeile care suferă o cezariană, chiar dacă totul merge bine.
Din păcate, multe pot merge rău în timpul unei cezariene, astfel că pierderile excesive de sânge reprezintă un risc mai mare pentru mamele care au nașteri chirurgicale. Aproximativ 6% dintre femei vor suferi de hemoragie postpartum, o condiție în care pierd prea mult sânge în timpul sau după cezariană.

Mama ar putea suferi, de asemenea, de atonie, o condiție în care uterul ei nu se contractă destul de repede după naștere. Aceste contracții sunt esențiale pentru încetinirea sângerării, astfel încât atunci când nu apar, mama poate pierde prea mult sânge prea repede.

Medicamentele și transfuziile de sânge ajută la multe dintre aceste probleme, iar pierderea excesivă de sânge nu se întâmplă majorității femeilor care au o cezariană. Totuși, toată lumea pleacă din spital purtând scutecul de adult.

5. Leziuni secundare ale altor organe

In general mama stie ca uterul sau va fi afectat de o cezariană. Trebuie să fie tăiat pentru a scoate copilul afară. Ceea ce mama ar putea să nu știe este că alte organe pot fi vătămate în proces, ducând la complicații după ce bebelușul este născut.

Într-un procentaj din cazurile de cezariană, vezica mamei sau intestinul mamei va fi vătămat. Cervixul sau tractul urinar poate fi de asemenea deteriorate. Ce se întâmplă de obicei este că medicul taie accidental organul greșit în timp ce îndepărtează copilul. Cu cât o mama are mai multe cezariene, șansele sunt mai mari de a suferi de una dintre aceste leziuni chirurgicale.

Semnele unei vătămări secundare sunt de obicei vizibile rapid, dar dacă mama a fost deja cusută sau capsată înainte ca cineva să înțeleagă ce s-a întâmplat, pot fi necesare intervenții chirurgicale suplimentare pentru a corecta leziunile secundare. Aceasta este o situație înfricoșătoare și privează mama de copil după naștere,  este necesar să se corecteze celelalte probleme care au apărut pentru a se asigura că mama se vindecă în mod corespunzător.

6. Dureri de cap

Pentru mamele care nu au avut niciodată dureri de cap severe sau migrene, după o cezariană nu este cel mai bun moment pentru a începe. Cu toate acestea, este foarte probabil ca mama să aibă o durere de cap sau o migrenă după o intervenție chirurgicală.

Spina care este adesea folosită pentru a bloca mama de orice senzație de durere în timpul operației reale vine cu propriile riscuri. Deoarece un ac mare trebuie plasat în zona coloanei vertebrale înainte de intervenția chirurgicală, există o șansă ca acesta să lovească acoperirea măduvei spinării, provocând o perforare care va duce mai târziu la dureri de cap. Avem lichid de coloană vertebrală, iar atunci când acest fluid se scurge în zonele din jurul măduvei spinării din cauza accesului cauzat de puncție, mama va avea o durere de cap. Ea poate observa, de asemenea, scurgeri pe spate.

Aceste dureri de cap dor cel mai puțin când mama se află pe spate. În majoritatea cazurilor, situația are grijă de ea însăși, dar mama trebuie să-i spună doctorului sau asistentei dacă durerea de cap este severă sau nu dispare. Este deosebit de important ca ea să-şi anunțe medicul dacă durerea de cap este însoțită de greață. În unele situații, un medic va trebui să trateze un pacient pentru a remedia daunele care cauzează durerea de cap. Citeste detalii aici Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza

7. Constipație dureroasă

Constiparea poate să apară indiferent de modul prin care mama dă naştere copilului, dar are un risc mai mare dacă ar avea o cezariană. Datorită faptului că femeile care trec prin cezariană nu au voie să mănânce cu ore înainte și după procedură, nu mai există mişcare în intestinele lor.

În plus, jumătatea inferioară a mamei, amorțită, nu face mai ușor accesul la baie. Totul trebuie să înceapă să se miște și să funcționeze din nou corect, iar asta poate dura ceva timp.
Mamele care au cezariene au de asemenea o tonă de durere în abdomen și chiar încercarea de a  împinge să aibă o mișcare intestinală pare de neimaginat. Din păcate, așteptarea doar face constipația mai rea.
Dacă mama are temeri să meargă la baie, ar trebui să vorbească cu medicul ei despre a lua un laxativ. De asemenea, trebuie să bea multă apă. Confruntarea cu constipaţia în timp ce încerci să te recuperezi după o operaţie majoră nu este distractivă, aşa că evitarea constipaţiei este importantă, daca este posibil.

8. Spasme necontrolabile

Atunci când cezariana se încheie și mamei i se dă posibilitatea de a-și ține în braţe copilul dulce, ea poate fi surprinsă să afle că mâinile ei nu sunt destul de puternice ca să-şi ţină  copilul fără ajutor.
Aparent de nicăieri, mama își găsește corpul tremurândiar acest lucru este de obicei remarcabil în jumătatea superioară, pe când jumătatea inferioară este amorţită din cauza epiduralei sau a anesteziei la nivelul coloanei. Intensitatea tremurului variază, dar poate fi deranjantă  prima dată când o experimentează mama.

Cauza? Medicamentele, în special epidurala sau spinala, date mamei înaintea cezarienei.
În timp ce spasmele pot apărea la orice femeie care a primit medicamente împotriva durerii în timpul nașterii, chiar și la o mamă care a născut natural, acest efect secundar este predominant pentru mamele care au trecut prin operaţie pentru că nu există altă opțiune decât să se administreze spinal sau epidural. Mama evident nu vrea să simtă o naștere chirurgicală!
Spasmele sunt inofensive, dar pot fi înfricoșătoare, așa că mama ar trebui să facă cunoscut acest lucru doctorului sau partenerul ei dacă este îngrijorată. Se recomandă să primească ajutor în îngrijirea micuţului, până ce aceste spasme vor trece

9.Episoade de vomă

Este dureros să vomiţi atunci când abdomenul tocmai a fost cusut înapoi, dar este posibil să se întâmple. Datorită medicamentelor utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale și intervențiilor chirurgicale în sine, greața și vărsăturile sunt reacții adverse frecvente ale unei cezariene.

Când mamei i se administrează medicamente pentru a se asigura că nu simte cezariana, tensiunea arterială  scade adesea. Acest lucru este normal, dar pentru multe femei cauzează greață, în special pentru femeile care suferă deja de tensiune arterială scăzută.

Adăugați la aceasta faptul că multe femei care au cezariene sunt irascibile și, uneori, se confruntă cu anxietate înainte să ajungă chiar în sala de operații și există o mulțime de lucruri care se pot ivi.
Mama este deosebit de vulnerabilă atunci când uterul este în afara corpului ei, ceea ce se întâmplă adesea în timpul unei cezariene. După ce medicul a cusut uterul mamei, el îl va scoate  pentru a verifica și a se asigura că totul este închis corect. Acest lucru este atât de nenatural pentru corpul mamei încât poate simți dorința de a vomita imediat.

10. Umflarea extremităţilor

Multe mamici se umflă la sfârșitul sarcinii, deci poate fi un efect secundar greu de observat dacă umflarea este deja prezentă. Cu toate acestea, dacă mama nu a simțit cum corpul ei ardea ca un balon de apă înaintea unei cezariene, probabil că va simți aşa după.
Umflarea postoperatorie se datorează în mare măsură fluidelor intravenos administrate care sunt pompate din plin. Ea va păstra probabil unele dintre acele fluide și va vedea semne ale acestui lucru în picioarele ei. Progesteronul joacă un rol și se găsește în doze mari la femeile gravide. Cauzează femeilor reținerea apei în organism.
Este important ca mama să-şi informeze doctorul dacă se confruntă cu sensibilitate sau sentimente ciudate în zonele umflate, deoarece acesta poate fi un semn al cheagului de sânge. Cu toate acestea, umflarea post-chirurgicală este inofensivă și, în general, va dispărea de la sine pe măsură ce mama eliberează lichide în exces și hormonii i se stabilizează.

11. Amorţirea completă în unele zone

 Există câteva tipuri diferite de amorțeală cu care mama se va confrunta în urma unei cezariene. Din fericire, există amorțirea completă care apare atunci când mamei i se administrează un spinal sau epidural. Acest lucru se simte ciudat și nenatural, dar este unul dintre cele mai bune lucruri existente pentru că asigură faptul că mama nu simte bisturiul care îi străpunge carnea.
Amorţirea slăbeşte la  câteva ore după operație.
Celălalt tip de amorţire durează mai mult și uneori nu dispare niciodată. Această amorțeală este legată de incizia de cezariană a mamei. La inceput, se simte ca o gălbează de fiecare dată cand mama atinge locul sau perie accidental hainele în locul în care simte amorţeala. Apoi, după câteva luni se simte doar ciudat.

Acest lucru se datorează tuturor nervilor care au fost tăiați în timpul intervenției chirurgicale. Pe măsură ce lucrurile se reconectează, nu totul se resimte la fel. Mama poate să nu simtă deloc amorțeala după un timp, sau poate simți acest lucru numai în anumite secțiuni ale locului de incizie. Alte mamici nu pierd niciodată acel sentiment de amorţeală când ating locul, dar se obișnuiesc cu asta în timp.

12. Senzație de mâncărime

Mama ar putea fi în camera de recuperare încercând să-şi alăpteze nou-născutul înainte de a simți acest efect secundar. Poate începe să fie limitat și apoi să se răspândească pe tot corpul, iar unele femei nu o experimentează deloc. Este mâncărime, uneori atât de rău încât mama ajunge la sânge, încercând să îndepărteze senzația.

Femeile care au primit morfină prin epidurală sau spinală sunt cele mai susceptibile de a se confrunta cu această situație. Ca o curtoazie, medicii se vor asigura că mamei i se administrează medicamente anti-durere când operația se termină, astfel încât ea nu va simți primele dureri ascuțite asociate cu o cezariană în momentul în care trece efectul anesteziei.
Pe de o parte, acest lucru este absolut minunat. Îi dă mamei timp să se concentreze asupra copilului ei înainte de durerea mare de recuperare care se instalează înăuntru. Totuși, pentru femeile care au mâncărime din cauza medicamentelor, este, de asemenea, dificil.
Mama trebuie să-i spună asistentei ei dacă suferă de mâncărimi incontrolabile. Asistenții medicali se pot asigura că medicația împotriva durerii, nu face mai rău, iar o asistentă medicală poate, de asemenea, să-i dea ceva pentru a opri mâncărimea.

13. Oboseală extremă

Sigur, există oameni care numesc cezariana calea ușoară pentru că mama nu a trecut prin ore de travaliu, deși unele femei trec prin travaliu înainte de a solicita o cezariană. Tipurilor competitive le place să sublinieze cât de greu ăşi aduc pe lume  mamele care aleg să nască natural, în timp ce se presupune că mamele care au cezariene doar stau pe spate și se bucură de intervenţie.
Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.
A avea o cezariană este epuizant din punct de vedere fizic și emoțional, iar multe mame se găsesc atât de obosite atunci când aceasta se termină că nu sunt sigure cum ar trebui să aibă grijă de un copil. O fac oricum, dar din moment ce trupurile lor încă încearcă să se vindece dintr-o intervenţie chirurgicală majoră, ele rămân obosite şi cu inflamaţii, obosite chiar înainte de instalarea privării  de somn care vine la pechet cu  un copil.
Este important ca toate mamele, în special cele care au cezariene, să ceară ajutor. Odihna este esențială pentru procesul de vindecare, așa că nu lăsa oboseala să se stabilească și să o accepţi ca normă.

14. Posibile probleme cu următoarele sarcini

Cezarienele nu au efecte secundare numai pe termen scurt. Acestea pot afecta efectiv sarcinile viitoare.
Deși este posibilă nașterea vaginală după o cezariană, mulți medici nu le vor efectua, iar unele mame nu sunt candidate bune la procedură. Asta înseamnă că mama va sfârşi cu o alta cezariană, iar daca o face pe cale naturală, are un risc uşor crescut de ruptură uterină.

Mamele care au cezariene sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea probleme cu placenta atunci când devin din nou gravide. Placenta previa, o condiție în care placenta crește prea jos în uter, uneori chiar acoperind cervixul, este mai frecventă după o cezariană, cum ar fi placenta accreta, placenta increta și placenta percreta.
Toate aceste trei apar atunci când placenta crește prea adânc în peretele uterin. Acest lucru duce la sângerări prea mari, iar în cazuri severe poate fi necesară o histerectomie pentru a opri hemoragia.

15. Un atașament mai lent cu copilul

Fiecare mamă îşi iubește copilul și fiecare copil dorește să se apropie instinctiv de mamă. Cu toate acestea, cezarienele pot face procesul de atașament dificil din mai multe motive care nu au nimic de-a face cu dragostea mamei pentru copilul ei.
În timpul unei naşteri vaginale, atât mamele, cât și bebelușii au experiențe hormonale care au rolul de a-i ajuta să se conecteze când se termină travaliul. O cezariană provoacă mama și copilul să depășească aceste valuri ale hormonilor, mai ales dacă mama nu a avut deloc travaliu înaintea cezarienei.

De asemenea, mama este foarte puternic sub influenţa medicamentelor  în timpul unei cezariene, astfel încât ea nu va simți procedura sau durerea foarte intensă legată de ea. Doctorii țin mama pe medicamente chiar și după terminarea cezarienei și toate medicamentele care rămân în sistem pot face mama să se simtă detașată de ea însăși și de copilul ei.
O cezariană nu oferă, de asemenea, aceleași șanse de îmbinare pe care o face nașterea vaginală. Temperatura scăzută a camerei de operare și mediul steril înseamnă că bebelușul este adesea dus într-o altă locație în timp ce mama este încă în operaţie. Aceasta întârzie procesul de ataşare.

Toate acestea pot fi depășite, iar unele mame nu au probleme de ataşare, chiar dacă au o cezariană, în timp ce multe mame care nasc vaginal pot avea probleme de detașare. Cu toate acestea, cezarienele prezintă unele provocări unice în ceea ce ţine  de ataşare. Citeste si Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

16. O durată de recuperare mai mare

Vestea bună este că mama va fi, de obicei, obligată să nu mai lucreze pentru a se recupera după o cezariană, așa că va avea câteva săptămâni în plus cu copilul ei. Vestea proastă este că aceste săptămâni suplimentare sunt necesare, deoarece recuperarea de la o cezariană este dificilă și durează mai mult decât recuperarea de la nașterea vaginală.

Deși există întotdeauna o perioadă de recuperare după aducerea unui copil în lume, o cezariană înseamnă că mama a suferit o intervenție chirurgicală majoră pentru a scoate copilul afară. Au fost tăiaţi mușchii și țesuturile, iar organele mamei au fost mutate pentru a scoate copilul.
Cezarienele, de asemenea, înseamnă un risc mai mare de infecţii şi expunerea la medicamente care pot lăsa mama să se simta ameţită zile întregi. Este nevoie de mai mult timp pentru a face totul, de la conducerea unei mașini la ridicarea a ceva în afară de copil, iar această recuperare extinsă este deseori descurajantă.
Ceea ce este important este că mama are nevoie de tot timpul posibil pentru a-și lăsa corpul să se vindece în mod corespunzător. Urmarea tuturor regulile pentru recuperarea după o cezariană este una dintre cele mai bune modalități de a te asigura că organismul mamei se vindecă cel mai bine.

Citeste Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: ce alegem și de ce?

Daca esti insarcinata si incepi sa te gandesti la momentul nasterii - o intrebare apasatoare te va chinui tot mai des dupa ce treci de al doilea trimestru de sarcina. Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?

Daca vei purta o discutie cu alte mamici, trebuie sa stii ca fiecare din ele iti va spune ca felul in care au nascut ea e cel mai bun... Vei auzi tot felul de pareri si sfaturi subiective si multe sfaturi care nu au nici o baza medicala. Si chiar un soi de justificare pentru alegerea facuta. Desigur, ai sa cauti pe net informatii despre nasterea prin cezatiana si cea naturala - insa vei fi coplesita de tot felul de informatii alarmiste si emotionale. Si uneori prea tehnice. Dar, nu iti fa griji, citirea acestui articol te poate ajuta la eliminarea unor îndoieli. Aici vom vorbi despre procesul, avantajele și dezavantajele atât a nașterii vaginale, cât și a nasterii prin cezariana. Inainte de a lua decizia, trebuie sa fii informata. Abia cand ai informatii obiecite si te vei consulta cu medicu tau, vei decide ce del de nastere ti se potriveste cel mai bine...

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII