Meningita este o boală gravă care poate incepe ca o simpla raceală - iată ce trebuie să știi cu sfatul medicului

Meningita este o boala grava care poate incepe ca o simpla raceala - iata ce trebuie sa stii cu sfatul medicului

Meningita este o boală gravă care poate incepe ca o simpla raceală - iată ce trebuie să știi cu sfatul medicului

Meningita este o boală gravă care poate incepe ca o simpla răceală a copilului. Meningita produce inflamatia menigelui - un invelis care protejeaza  creierul si maduva spinarii. Meningita poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la sugari, copii mici, adolescenți și adulți tineri.

• Iata ce trebuie sa stii despre meningita la copil, ce simptome are si cum se tratează și se previne - sfatul medicului.

veti citi
Meningita este o boală grava pentru un copil care poate incepe ca o simpla raceală
De ce este meningita o boală severa
Cum se previne meningita
Semne sau simptome generale ale meningitei - pe varsta copilului

Meningita este o boală grava pentru un copil care poate incepe ca o simpla raceală

Meningita este o boala extrem de contagioasa si serioasa care poate incepe ca o simpla raceala, alteori poate urma unei sinuzite sau otite. Insa meningita paote incepe si brusc si violent. Despre simptome si multe alte consideratii medicale despre meningita cititi acest material complet Meningita la copil: simptome in functie de varsta, debut si tratament

De ce este meningita o boală severă

Meningita este o boala severa pentru ca produce inflamatia menigelui - un invelis care protejeaza  creierul si maduva spinarii.

Meningita virala apare mai ales toamna sau vara, fiind provicata de enterovirusuri.  Dupa 7-10 zile de manifesrari nu foarte grave, copilul se vindeca.

Meningita bacteriana este insa mai grava dar din efricire mai rara. Copiii de pana la 5-6 ani sunt tinta preferata a bacteriilor, mai ales daca sistemul or imunitar este slabit. Infectia poate incepe mai ales in caile respitatrii, trece in sange si ajunge la nivelul lichidului cefalorahidian si menigelui.

Meningita este o boala extrem de contagioasa si se raspandeste prin stranut, tuse sau prin folosirea aceleasi lingurite fara a o spala.

Cum se previne meningita

Meningita se previne printr-o igiena stricta. Igiena manutelor, a frutelor si legumelor pe care copilul le baga in gura  scade riscul menigitei virale. Toti membrii familiei trebuie sa se spe;le pe maini cand se intorc acasa, dupa ce au fost la toaleta, inainte de fiecare masa, dupa ce se joaca cu animale de casa. In acest fel se previne infectia cu E.coli.

Semne sau simptome generale ale meningitei

  febra
  somnolenta si diminuarea atentiei sau - brusc, o dramatica si ne-obisnuita iritabilitate
  agravarea brusca a starii unui copil care a avut recent o boala infectioasa ca pojar sau oreion
  varsaturi
  pierdere a poftei de mancare
  dureri de cap sau, la bebelusi, bombare usoara a fontanelei
  copilul se opune aplecarii in fata a capului
  priveste fix in sus sau isi intoarce capul de la lumina puternica
  convulsii
  eruptie de pete plate rosii inchis sau rosii-purpurii

Simptome de meningita la nou-nascuti si la copiii mai mici de 2 ani

  Plans ce nu poate fi calmat
  Refuzul hranei
  Agitatie sau, din contra, somnolenta
  Iritabilitate
  Varsaturi
  Convulsii

Atentie:
Copiii mai mici de 2 ani nu au manifestari specifice meningitei, deci boala poate fi usor confundata cu o raceala sau o indispozitie Este deci foarte important sa cereti saftul medicului la cea mai mica banuiala.

Simptome de meningita la copiii mai mari de 2 ani

>  Febra mare
>  Cefalee (dureri de cap)
>  Greturi si varsaturi
>  Fotofobie (il deranjeaza lumina)
>  Gatul intepenit
>  Apare durere la incercarea de a apropia barbia de piept
>  Scaderea poftei de mancare
>  Sete
>  Somnolenta pronuntata
>  Ameteala si stare de confuzie
invata sa recunosti simptomele meningitei.

Cum debuteaza meningita

Uneori meningita incepe ca o simpla raceala, alteori urmeaza unei sinuzite sau unei otite- dar meningita poate debuta si brusc, foarte violent.
Tinta preferata: copiii.

Tratamentul meningitei

Meningita este o afectiune severa, iar tratementul trebuie inceput cat mai curind, in asa fel incit vindecarea sa fie rapida si fara consecinte.

Cel mai adesea, virusurile si bacteriile sunt raspuzatoare pentru inflamatia meningelui (invelisul care protejeaza creierul si maduva spinarii), producind aceasta boala.

Meningita virala apare mai ales vara si la inceputul toamnei, fiind provocata cel mai des de entorovirusuri. Dupa aproximativ 10 zile cu manifestari nu foarte grave, boala se vindeca.

Meningita bacteriana este mai rara, dar mult mai severa. Copiii de pina la 5-6 ani sunt tinta preferata a bacteriilor, mai ales daca sistemul lor imunitar este slabit. Infectia poate incepe oriunde in corp, mai frecvent in caile respiratorii - apoi trece bariera sangvina si ajunge la nivelul lichidului cefalorahidian si meningelui.

Este meningita contagioasa?

Da, este contagiosa prin stranut, tuse sau prin folosirea celeasi lingurite fara a o spala. Dar, din fericire, meningita nu se 'ia' la fel de usor ca o raceala.

Cum se previne meningita?

In primul rand, igiena stricta a manutelor, a fructelor si legumelor; a obiectelor pe care copilul le poate baga in gurita - scade foarte mult riscul meningitei virale.

Invatata-i pe toti membrii familiei sa se spale pe maini cind se intorc acasa, dupa ce au fost la toaleta, inainte de fiecare masa si dupa ce s-au jucat cu pisici sau catei. Puteti preveni in acest fel infectia cu E.coli , mai ales daca puiul tau e mai mic de o luna.

Evitati contactul cu persoane bolnave si vitati pe cat posibil locurile aglomerate, mai ales in lunile reci.

Exista un vaccin impotriva meningitei?

Vaccinul antimeningita nu este prevazut in schema de vaccinare nationala. Insa, ca metoda de prevenire, medicul de familie va poate recomanda un vaccin anti-Haemophilus influneze tip B, bacterie care produce cel mai adesea meninginta la copiii mai mari de o luna. El se poate administra dupa implinire varstei de 2 luni, protejindu-i pe micuti si impotriva pneumoniei si epiglotitei.

La centrele de vaccinare din Romania se gasesc de obicei informatii si despre alte vaccinuri, iar personalul medical va va recomanda pe cel potrivit.

Vaccinul impotriva pneumoniei se adreseaza copiilor mai mici de 2 ani si ofera o pretectie impotriva infectiilor cu Streptococul Pneumoniae.
Vaccinul impotriva meningitei (antimeningococic) este si el disponibil in varianta pentru copii.

Care sunt efectele pe termen lung ale meningitei?

Rezultatul meningitei depinde de cauza infecției, de cât de repede începe tratamentul și de cât de bolnavă devine persoana. Acestea sunt posibile reacții adverse pe termen lung ale bolii:

Oboseală
Dureri de cap recurente
Probleme de memorie sau concentrare
Schimbările de personalitate sau agresivitate
Probleme de echilibru
Surditate temporară sau permanentă
Pierderea vederii, convulsii sau leziuni ale creierului (rare)
Pierderea membrelor

Sfatul de la Desprecopii.com:

Meningita este o urgenta. Daca micutul tau are semnele bolii sau daca la gradinita lui este semnalat un caz, mergeti cit mai repede la medic. Medicul il va examina pe copil si va stabili ce masuri trebuiesc luate.

Despre meningita, mai citeste

Meningita copilului si povestea unei mamici
Despre simptome si multe alte consideratii medicale despre meningita cititi acest material complet Meningita la copil: simptome in functie de varsta, debut si tratament

Schema vaccinurilor in 2023: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului.

Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2023

 autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII