Nu vreau să alăptez. Iată de ce fiecare mamă are dreptul să aleagă cum iși hranește bebelușul
Nu vreau să alăptez - spune o viitoare mamă.
Sunt conștientă că am deschis Cutia Pandorei prin a-mi exercita dreptul la liberă exprimare asupra dreptului mamei de a decide liber dacă alăptează sau nu. Respect mamele care alăptează, respectându-le alegerea, dar nu pot să înțeleg pe cele care ajung în pragul epuizării și depresiei din cauza acestei decizii sau care se lasă influențate în luarea acestei decizii și cedează presiunilor pro alăptare!
Cu imparțialitate și respect pentru decizia fiecărei mame - Fiecare mamă are dreptul să aleagă cum își hrănește bebelușul. 🤱
- veți citi:
Fiecare mamă are dreptul să aleagă cum isi hrăneste bebelușul
Instinctiv NU VREAU SĂ ALĂPTEZ!
Răspunsurile membrilor comunității DC
Cum se hranește bebelușul dacă nu poate fi alăptat?
Ghid de alaptare
Fiecare mamă are dreptul să aleagă cum isi hrăneste bebelușul
De pe forumul de alaptare de la Desprecopii
Sunt însărcinată în 6 luni și în curând o să devin mămică. În jurul meu acum tot universul se învârte în așteptarea noului membru al familiei care după ecografie se presupune că este fetiță. Așa că eu îmi fac temeinic temele de viitoare mămică citind mai tot ce este posibil despre îngrijirea unui nou născut.
Petrecând majoritatea timpului liper pe astfel de site-uri, (căci diferența o petrec la cumpărături de articole pentru copii) am observat un exagerat și agresiv fanatism pentru alăptare, chiar și în condițiile în care aceasta are mai mult dezavantaje decât efecte pozitive asupra mamei și copilului, respectiv epuizare fizică, răni, boli cauzate de lactație, malnutriție sau nutriția deficitară a bebelușilor doar din ambiția unora de a avea bebeluși hrăniți exclusiv cu san.
Odată cu aceasta am citit și așa zisele mituri ale alăptării, îndoctrinate bine în conștiințele unor mame, pe baza unor studii făcute de unii așa ziși cercetători americani și totodată am avut parte și de reacții agresiv negative din partea unor persoane cărora le exprimam clar dorința și decizia mea de a NU ALĂPTA! (acuze că o să fiu o mamă denaturată, că nu-mi doresc copilul, că o să fie retardat mintal, recomandări la medic psihiatru sau ușoare amenințări cu anunțarea protecției copilului).
Totodată sunt conștientă că am deschis Cutia Pandorei prin a-mi exercita dreptul la liberă exprimare asupra dreptului mamei de a decide liber dacă laptează sau nu, respect mamele care alăptează la decizia lor, dar nu pot să le înțeleg pe cele care ajung în pragul epuizării și depresiei datorită acestei decizii, sau care se lasă influențate în luarea acestei decizii și cedează presiunilor pro alăptare!
Instinctiv NU VREAU SĂ ALĂPTEZ!
În concluzie, menționez că sunt însărcinată cu stare bună a sănătății, nu am nici o problema legată de sâni (nici cancer nici noduli), abia aștept să-mi cresc copilul dar instinctiv NU VREAU SĂ ALĂPTEZ! Și nici nu vreau să inventez motive de ordin medical pentru a-mi susține această decizie.
Aș vrea să știu dacă mai sunt mame care au luat această decizie de a nu alăpta, care a fost motivația lor, precum și modul în care au reușit să reziste presiunilor?
Aș vrea să știu modul în care mamele, care din considerente de ordin medical nu au alăptat, cum au parcurs această situație de fanatism pro alăptare precum și cum această le-a influențat starea fizică și psihică?
Ce alte mituri, povești și situați pro alăptare ați mai auzit sau ați mai pățit? Sau până unde poate ajunge fanatismul alăptării?
Cititi toate opiniile membrilor DC in topicul de pe forum AICI
Iată care sunt o parte din răspunsurile membrilor comunității DC:
Malnutriție la copiii alăptați la sân? Nutriție deficitară? Liliana, fără supărare, dar nu știi despre ce vorbești. laptele praf nu are anticorpi, iar primul efect este obezitatea pentru că are aceeași formulă de fiecare dată când îl hrăneșți pe bebeluș. laptele praf impune să faci program de alimentație ( o dată la 4 ore parcă sau câte or fi), ceea ce poate avea efecte psihologice negative mai târziu. mamele care alăptează nu au "ambiții", nu-s "fanatice" și nici nu cred în dogme. sunt ceva mai informate decât tine și, în plus, își iubesc copiii mai mult decât propriul confort, trup, sâni, celulite și alte minuni. dacă ți-ai fi exprimat opinia și alegerea și-atât, n-aș fi intervenit. dar ai avut tupeul să le faci cum ți-a venit la gură pe cele care și-au alăptat copiii. cât despre epuizare, o logică minimă ți-ar fi șoptit că e mai dificil să te trezești noaptea și să mergi la încălzit biberoane când bebe urlă de foame, decât să se servească singur la san în timp ce tu sforăi bine merci. (conchita)
În nici un caz nu schimb fanatismul pro în cel anti alăptat.. Doresc doar o mai bună informare asupra alaptari a dezavantajelor, și riscurilor acesteia, căci tot ce am citit până acum despre această erau doar avantaje și uneori aberații exagerate... că aceea că un copil alăptat ar fi mai inteligent decât unul alăptat artificial. sau că alăptatul ar avea efecte miraculoase în prevenția cancerului de san și a sănătății mamei... Ca viitoare mamă m-am documentat asupra acestei activități dar o asemenea activitate care prezintă doar avantajele fără a se studia și dezavantajele acesteia cu siguranță nu miroase bine. Intrând pe aceste site uri am rămas șocată de atitudinile celor care alăptează asupra celor care nu alăptează sau nu vor să alepteze ( probabil sunt singura).
E șocant să citeșți povești în care mamele își infometeaza copii în speranța că le va reveni laptele ... Nu vreau să arunc nici o bombă, vreau doar că viitoarele mămici ca și mine să fie mai informate și asupra riscurilor nu doar îndoctrinate precum niște oi să alăpteze necondiționat. și să li se taie din start dreptul de a încerca măcar să ceară sfaturi despre înțărcare. motivele mele pentru care am decis să nu alăptez natural sunt următoarele. 1 sănătatea copilului , a mea și refacerea cât mai curând după naștere . 2 reducerea din start a riscurilor ce pot afecta acest lucru !
Copilul are nevoie de o mamă sănătoasă, bucuroasă și de ce nu și frumoasă !. Nu de una epuizată fizic cu dureri, supărată și cu nervii la pământ ! singurul avantaj al alăptării ar fi niște așa zis anticorpi... în schimb o grămadă de probleme ce reies din asta . iar atâta timp cât există o soluție mai simplă nu are rost să mă complic inutil . Sunt convinsă că o să am un copil cu inteligență normală ( nu superinteligent cum susțîn "cercetătorii americani") și nici nu o să mor de cancer din cauza faptului că nu l-am alăptat . Iar ideea de muls și păstrat laptele prin frigider până când vrea copilul doar ca să nu-i dai lapte praf.... sincer e de-a dreptul aberantă! - citeste Alaptarea si controversele sale: emotii, dezbateri patetice si suport
Liliana, nu te amăgi. Încearcă să fii onestă cu tine însăți. Principala ta grijă în momentul de față pari a fi tu. Tu cu sănătatea ta, bucuria ta și frumusețea ta. Și pentru asta nu te condamn, căci multe gravidute se întreabă dacă își vor reveni la formă inițială sau când se va întâmplă asta. Pe mine știi ce mă îngrijorează cel mai mult? Nu atât faptul că îți vei priva copilul de lapticul mamei și că îl vei hrăni cu formulă, ci că nu pari a fi deloc disponibilă în momentul de față pentru nevoile copilului tău. Am senzația că în momentul de față nevoile voastre sunt concurente, iar nevoia lui de a se alimenta vine în contradicție cu nevoia ta de autonomie, de independență. Însă mai sunt trei luni până vei naște, sper din toată inima că vei găsi la un moment dat inspirație, resurse, pentru a te lăsa în voia bucuriilor maternității. Copiii se nasc perfecți - rolul părintelui e să nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat. (Donia)
Eu înțeleg că Liliana este doar o gravidă foarte speriată. -Îi este teamă că ar putea să nu reușească să-și alăpteze puiul și astfel ar fi catalogată ca fiind denaturată. -Îi este teamă de durere. -Îi este teamă că alăptatul ar dezumaniza-o (o îngrozește ideea de muls, o face să se identifice poate cu simpaticele animăluțe de pe cutiile de lapte) Astfel, cum spune și ea, instinctul îi spune că ar fi mai bine să nu o facă. Îmbucurător este faptul că fiind o persoană care acționează instinctiv, acest instinct o va ajuta să-și alăpteze cu mare drag puiul. (anca_a)
Acum nu ai de unde să știi cum va fi după ce naști.
Am o prietenă care susținea cu tărie cât a fost gravidă că ea nu va alăpta niciodată, că e prea greu, dureros, scarbos!
Acum fetița ei face 1 an și mama încă alăptează :). Mi-a spus că după ce a născut a năpădit-o dorința de a face absolut tot ce e mai bun pt copil și cum alăptatul e cel mai bun, s-a străduit și a trecut peste toate neplăcerile și durerile și a alăptat cu succes.
De aia îți zic, stai să naști și după aia vezi ce faci. (blackpanterro) - Iata de ce mamicile care alapteaza au nevoie de un forum (grup) de suport
Liliana, hai să dau și sfaturi constructive, chit că afirmațiile tale m-au lăsat cu gura deschisă de uimire! Deci, dacă vrei tot ce-i MAI BUN pentru puiul tău și crede-mă că LAPTELE TĂU ESTE CEL MAI BUN LUCRU VREODATĂ PENTRU PUIUTUL TĂU! Ține-ți părinții aproape pt ajutor la curățenie/mâncare/casă, pe tine să nu te preocupe nimic altceva decât puiul tău. Să dormi când el doarme, căci într-adevăr alăptatul te solicită destul de mult. Să te hrănești bine, să fi relaxată, să gândești pozitiv că ceea ce faci este spre binele puiului tău. Și când te vei vedea cu bebe în brațe pune în practică ce ai asimilat în perioada aceasta de studiu. Succes! P.S. Și lasă studiile de marketing ale diferitelor firme producătoare de lapte praf. Dacă ai citi mai atentă ce srie pe cutii, ai vedea că și ei admit că laptele de mama este CEL MAI BUN ALIMENT pt puiul tău. De ce să-l privezi de așa ceva? Nu că ai deveni mai puțin mama bună, dar dacă poți de ce să nu? Eu asta n-o voi pricepe deloc... (backgirl0)
Liliana, desigur că e dreptul tău de a alege sau nu alăptarea. Îți propun 2 subiecte pentru meditație: 1. Dacă Bebe ar putea să se gândească la asta, ce crezi că și-ar spune în sinea lui, în timp ce ar suge cu poftă din biberon? (mă refer la situația în care tu, mămică lui, ai putea să alăptezi fără probleme, dar nu o faci din motive care țîn de confortul tău). 2. Nu ai de unde să știi dacă Bebe va fi tipul bolnăvicios sau tipul zdravenut, căruia îi curge nasul odată la 3 ani. Dacă va fi tipul bolnăvicios, la ce crezi că te vei gândi atunci când nu vei putea să dormi noaptea, la gândul că e a doua luna la rând când face febra mare și are nevoie de tratament serios? (repet, mă refer la situația în care tu, mămică lui, ai fi putut să alăptezi fără probleme, dar nu ai făcut-o din motive care țin de confortul tău). (denizel)
Eu am vrut, n-am reușit prea mult, a fost îngrozitor, însă dacă aș fi din nou gravidă, sigur mi-aș face datoria. Eu asta am simțit, că e datoria mea să-i ofer copilului meu ce e mai bun. (szivarvany).
►► Citeste si Cand mama nu doreste sa alapteze
Cum se hranește bebelușul dacă nu poate fi alăptat?
Bebelușii sub 12 luni au nevoie de lapte matern sau de lapte formula pentru a se dezvolta și dezvolta. Dacă nu alăptați copilului, puteți:
- exprimă laptele matern (adica să il pompati din san)
- puteti utilizați laptele matern de la o banca de lapte matern (exista in Romania asa ceva?)
- puteti sa hrăniti bebelusul cu lapte formula - aici ai un ghid despre laptele formula, cum trebuie ales si cum se hraneste bebelusul cu lapte formula.
- puteti hrăni bebelusul cu o combinație a oricăreia sau a tuturor celor de mai sus.
Uneori, o mamă decide să reia alaptarea după o pauză. Cu răbdare și determinare (și un copil cooperativ), o mamă poate reconstrui adesea o alăptare cu succes.
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
autor: membru Desprecopii.com Liliana82 - Toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII