Putem face MASAJ bebelușului incă din prima lună de viață - iată câte beneficii va avea bebelușul

Putem face MASAJ bebelusului inca din prima luna de viata - iata cate beneficii va avea bebelusul

Putem face MASAJ bebelușului incă din prima lună de viață - iată câte beneficii va avea bebelușul

Masajul are pentru un bebeluș multiple beneficii - de la stimularea neurosenzorială, transmisă prin contactul direct cu palmele mamei și până la rolul terapeutic dovedit, în cazul unor afecțiuni musculoscheletale, masajul oferă bebelușului tonifiere, relaxare, siguranță, confort și, nu în ultimul rând, multă dragoste.

Dar ii putem face masaj bebelusului chiar din prima luna? Ei bine, da, putem face masaj bebelusului chiar din prima zi de viata. Iata de ce si cum anume.

- veți citi:
De ce este recomandat masajul pentru bebeluși?
Ce ingrediente trebuie să conțină uleiurile folosite pentru îngrijirea pielii bebelușului?
Cum se face masajul bebelușului?
Cât de des este indicat masajul?

De ce este recomandat masajul pentru bebeluși?

Masajul este indicat și se poate efectua din prima zi de viață. Masajul are rolul de a stimula:

• Sistemul muscular al copilului. Activează fluxul de sânge din zona mușchilor, stimulând creșterea sau detensionarea și regenerarea, în caz de afectare a mușchiului.

• Sistemul osteo-articular. În cazul unor afecțiuni care privesc membrele inferioare, coloana vertebrală, masajul permite tonifiere și repunere în poziție corectă.

• Sistemul respirator. Stimulează respirația, musculatura accesorie care ajută procesul de respirație.

• Sistemul digestiv. Stimulează peristaltismul intestinal (mișcările anselor intestinale), permițând eliberarea mai ușoară a gazelor.

• Sistemul nervos. Stimulează transmisia neuro-musculară și inter-relaționarea cu mediul extern.

• Organele de simț. Simțul tactil, primește influxuri din mediu prin palmele mamei, care induc o stare de bine bebelușului.

• Sistemul hormonal. Starea de bine a bebelușului poate fi accentuată printr-un masaj corect efectuat, de către o persoană calificată (kinetoterapeut), de la care mama primește informații și învață mișcările corecte.

Ce ingrediente trebuie să conțină uleiurile folosite pentru îngrijirea pielii bebelușului?

Pentru masaj sunt indicate uleiuri de masaj speciale dedicate pielii fine a bebelușului, care să conțină substanțe relaxante, înzestrate cu calități de protecție, stimulare, tonifiere, reepitelizare locală, neiritante pentru ochi, pentru pielea delicată a nou-născutului .

Verificați eticheta uleiului de masaj sau a loțiunii de corp utilizate pentru masaj de minim 3 ori:

• La cumpărare: uleiul destinat masajului sau loțiunea de corp au câteva recomandări cu titlul obligatoriu: să nu conțină alergeni, să nu conțină coloranți, să nu conțină conservanți (parabeni), să nu conțină substanțe interzise pentru vârsta copilului (ex. pilocarpina).
• La utilizarea zilnică, fă-ți un ritual în a verifica valabilitatea sau termenul de expirare.
• Atunci când închizi flaconul, pentru a fi sigur ca ai utilizat produsul corect.
• Verificarea repetată te ferește de greșeli care pot costa sănătatea copilului tău.

Cum se face masajul bebelușului?

Masajul poate fi efectuat înainte de baie sau după baie, acest aspect urmând a fi stabilit de către mamă, de starea copilului, de momentul zilei dorit și acceptat de amândoi. Unii bebeluși acceptă masajul când sunt activi, vioi, dimineața după somn, alții doar seara după baie, înainte de somn.

Masajul bebelușului se va efectua cu podul palmelor, cu mișcări circulare blânde, pe toate zonele corpului copilului. Se începe de la zona capului, gatului, coborând spre torace, anterior, apoi posterior. Acordați atenție maximă tălpilor, toracelui (față și spate). Utilizați pentru masaj uleiul de masaj, loțiunea sau crema de corp destinată vârstei și tipului de piele.

masaj bebelus

Cât de des este indicat masajul?

Masajul depinde de mai mulți factori:

1. Factori care țin de mamă: disponibilitatea mamei, starea de oboseală fizică, timpul zilnic posibil a fi alocat masajului (în cazul mamelor implicate social, care se întorc devreme la locul de muncă, timpul petrecut cu masajul poate fi împărțit în mai multe episoade zilnice, de 3 ori pe zi câte 10 minute).

2. Factori care țin de copil: starea generală a copilului, alimentație, somn, ambient, anotimp, bioritmul copilului.

3. Durata masajului: ideal între 5 -15 minute, de 3 ori pe zi. Masajul blând, contactul cu palmele materne permite dezvoltarea unui sentiment de încredere, de apartenență și siguranță pentru copil. Contactul piele-la-piele, mamă-copil, permite dezvoltarea unui canal de comunicare în limbaj non-verbal și întărirea legăturii dintre cei doi.

4. Implică în activitatea legată de masaj, alături de mamă, pe tată sau un aparținător sănătos: bunic sau bunică, mătușă, bonă, persoană sănătoasă, curată, calmă, cu caracter deschis, empatică, în care să aveți încredere. Masajul transmite copilului starea generală de bine, de încredere, de stabilitate, de care cel mic are nevoie pentru a corecta eventualele deficiențe (ex. tal valg, torticollis etc.) sau pentru a crește pur și simplu sănătos, puternic, echilibrat. În timpul masajului, puteți asculta împreună muzica preferată sau puteți vorbi, povesti, astfel încât achizițiile neurologice, de limbaj, să fie maxime pentru copil.

Masajul bebelusului – ghid pentru taticii incepatori

Bebelusii adora masajul. Este un lucru pe care il stie toata lumea, insa nu toata lumea ia in considerare faptul ca masajul bebelusilor implica si el o anumita tehnica si ca nu este suficient sa punem in palme ulei special pentru masaj si sa mangaiem pielea fina, desi, pe de alta parte, cea mai importanta nu este tehnica in sine, ci mai degraba atingerea.

Iata un ghid pentru masajul bebelusului – pentru taticii incepatori :)

Despre masajul bebelusului merita citit si:

Uleiul de masline: 7 avantaje pentru bebelusi
Cand apar dintii bebelusului: cum il poti alina si calma masand talpile sal
Bebelusul si aromaterapia:ce trebuie sa stii
Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). - aici o gasesti in varianta pentru ANDROID - aici o gasesti in variata IOS

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII