Uleiul de măsline: 7 avantaje pentru bebeluși de care sigur nu știai

Uleiul de masline -  7 avantaje pentru bebelusi de care sigur nu stiai

Uleiul de măsline: 7 avantaje pentru bebeluși de care sigur nu știai

Uleiul de masline este bine cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra sanatatii, a pielii si a parului. De foarte mult timp, uleiul de masline a fost o parte din multe bucatarii din intreaga lume. Insa iata, aflam ca de calitatile uleiului de masline pot beneficia si bebelusii.

→ Uleiul de măsline: 7 avantaje pentru bebeluși de care sigur nu știai

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este uleiul de masline?
Constituentii si valoarea nutritiva a uleiului de masline
Uleiul de masline pentru masarea copilului
Uleiul de masline in alimentatia copilului
Uleiul de masline pentru constipatia la copii
Uleiul de masline pentru dermatita seboreica
Uleiul de masline pentru eruptiile provocate de scutec
Uleiul de masline pentru tusea la copii
Uleiul de masline pentru premature
Cum sa folosesc uleiul de masline pentru masajul copilului meu?
Uleiul de masline este bun pentru pielea bebelusului meu?
Uleiul de masline face pielea copiilor mai frumoasa?
Uleiul de masline poate fi folosit in nasul si urechile bebelusilor?

Uleiul de masline si bebelusii

Uleiul de masline este bine cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra sanatatii, a pielii si a parului. De foarte mult timp, uleiul de masline a fost o parte din multe bucatarii din intreaga lume. Acest lucru ne-ar putea face sa credem ca este sigur si pentru copii. Da, uleiul de masline are multe beneficii pentru copii - iata-le prezentate mai jos.

Un studiu efectuat de Universitatea din Manchester, Marea Britanie - a concluzionat ca masajul cu ulei de masline imbunatateste semnificativ hidratarea pielii bebelusului. In plus, iata si alte beneficii asociate cu utilizarea uleiului de masline la copii.

Ce este uleiul de masline?

Uleiul de masline este o grasime obtinuta prin prelucrarea maslinei intregi, maslinele fiind fructele unui copac traditional de cultura din zona Mediteraneana, numit olea europaea.

Uleiul produs prin mijloace mecanice si fara nici un tratament chimic se numeste ulei virgin.

Uleiul de masline extra-virgin este complet pur, nu contine nici un adaos de substante chimice sau tratamente de temperatura. Este extras din fructele de maslini neinfestati de nici o boala, culese la timpul potrivit si procesate imediat.

Constituentii si valoarea nutritiva a uleiului de masline

Potrivit USFDA, o lingura de ulei de masline contine:

Calorii: 115
Grasime: 13,50gm
Carbohidrati: 0
Grasimi saturate: 2gm
Fibre: 0
Proteine: 0
Vitamina E: 1,8mg
Vitamina K: 8,1 micrograme

Uleiul de masline este alcatuit dintr-un amestec de trigliceride (esteri) de acid oleic, acid palmitic si alti acizi grasi, in afara de urme de steroli si scualen. Fenolii, inclusiv tyresol, oleocanthal, hidroxitirozol si oleuropeina sunt alte cateva componente.

7 Beneficii ale uleiului de masline pentru copii

ulei de masline bebelusi

Uleiul de masline pentru masarea copilului

Momentul de masare a copilului reprezinta un timp de calitate petrecut pentru a consolida legatura parinte-copil. Masajul il calmeaza pe cel mic si ii imbunatateste somnul, cresterea si sanatatea.

Un aspect important este reprezentat de alegerea uleiului potrivit. Parintii au utilizat pentru masarea copilului uleiul de masline, fara nici o problema sau reclamatie. Mai jos sunt unele beneficii ale uleiului de masline de masaj pentru copii:

Uleiul de masline este cunoscut pentru faptul ca face ca pielea copilului sa fie moale, stralucitoare si sanatoasa. Este o lotiune pentru manichiura destul de buna si o crema hidratanta perfecta pentru pielea copilului.

Citeste Masajul bebelusului pas cu pas si video explicativ

Uleiul are putere regeneratoare asupra pielii si ajuta la mentinerea tonifierii pielii.

Deoarece uleiul de masline este bogat in grasimi sanatoase, fenolici anti-oxidanti, vitamina E, scualeni si acizi oleici, masajul regulat poate ajuta la mentinerea tonusului pielii, promovand sanatatea osoasa si musculara.
Uleiul de masline poate fi folosit atat in vremea calda, cat si in vremea rece.

Uleiul de masline in alimentatia copilului

Aband in vedere bogata sa valoare nutritiva, uleiul de masline este o optiune perfecta pentru gatit. Dar este sigur sa fie inclus in alimentatia copilului?

Se recomanda utilizarea uleiului de masline in dieta copilului dupa implinirea varstei de sase luni.

Includerea uleiului de masline extra virgin in dieta copiilor ar putea fi benefica in sensul imbunatatirii sanatatii lor si a dezvoltarii creierului.
Consumul sau ajuta la protejarea copilului impotriva aterosclerozei si a hipercolesterolemiei.

Totusi, nu utilizati mai mult de ¼ lingurita de ulei de masline in 50 gr de mancare pentru copii.

Uleiul de masline pentru constipatia la copii

Un truc natural pentru usurarea constipatiei la copii sau pentru calmarea colicilor celor mici este sa freci/masezi ulei caldut de masline pe stomacul copilului, in sensul acelor de ceasornic. Se spune ca previne gazele si asigura un somn linistit.

Adaugarea uleiului de masline in alimentatia copilului tau il ajuta, de asemenea, sa faca fata constipatiei. Multe persoane il folosesc cu rol de laxativ pentru a vindeca constipatia, ca un remediu facut acasa. Totusi, acest remediu nu este sustinut de cercetari. Se recomanda sa se solicite sfatul medicului cu privire la modul de confruntare a constipatiei copiilor mici.

Uleiul de masline pentru dermatita seboreica

Potrivit cercetarilor, uleiul de masline este eficient in tratarea dermatitei seboreice, o forma de matreata care conduce la formarea pe capul copilului a unui strat de piele uscata si care prezinta coaja. Proprietatile hidratante ale uleiului de masline pot actiona ca un remediu natural in indepartarea dermatitei seboreice la sugari.

Aplica ulei de masline pe scalpul copilului.

Maseaza cu un prosop sau o perie moale si lasa-l sa actioneze intre 10-20 de minute.

In cazul in care crusta formata este groasa, lasa uleiul sa actioneze peste noapte.

Mai tarziu, spala bine scalpul folosind un sampon usor si apa calduta.
Foloseste un pieptene pentru a elimina usor crusta slabita de pe scalpul sugarului.

In plus, in afara de inmuierea parului aspru, aplicarea uleiului de masline poate ajuta la consolidarea parului celui mic.

Uleiul de masline pentru eruptiile provocate de scutec

Utilizarea unei emulsii de ulei de masline face minuni in pastrarea la distanta a eruptiilor cutanate provocate de scutec.

Emulsia se prepara prin amestecarea a doua linguri de ulei de masline intr-o lingura de apa.

Toarna emulsia in palmele tale si intinde-o usor pe organele genitale si pe fesele copilului tau.

Daca problema nu dispare, contacteaza un doctor.

Citeste Iritația de scutec a bebelușului: cauze și tratament

Uleiul de masline pentru tusea la copii

Academia Americana de Pediatrie sfatuieste medicii sa recomande remedii naturale facute acasa pentru tusea la copii, si nu medicamente. De fiecare data cand copilul tau este bolnav, laptele mamar este cel mai bun! Acesta stimuleaza imunitatea micutului tau. Uneori, masarea cu ulei de masline poate calma copilul.

Se amesteca 3-4 lingurite de ulei de masline cu 2-3 picaturi de ulei de rozmarin, eucalipt si menta. Se freaca amestecul pe spatele si pieptul copilului.

Aplicarea uleiului inainte de culcare iti ajuta copilul sa doarma bine.

Uleiul de masline pentru prematuri

Studiile clinice au dovedit ca uleiul de masline, atunci cand este combinat cu uleiul de soia, are profil lipidic similar cu laptele matern, si este util ca hrana parenterala (intravenoasa) pentru copiii nascuti prematur.

Medicii recomanda uleiul de masline pentru copiii cu greutatea mica la nastere sau pentru cei cu dificultati de hranire.

Intrebari frecvente

Cum sa folosesc uleiul de masline pentru masajul copilului meu?

Se pun intr-un borcan cantitati egale de apa si ulei si se amensteca bine in vederea masajului copilului. Dupa 15-20 de minute de masaj, se foloseste apa calduta pentru curatarea copilului. Se curata in intregime pentru a se evita orice reziduu de eruptii cutanate.

Uleiul de masline este bun pentru pielea bebelusului meu?

Conform studiului pilot mentionat anterior, este bine sa se evite utilizarea uleiului de masline pentru masaj, in cazul in care pielea bebelusului tau este crapata, are rani sau este uscata.

Uleiul de masline este bogat in acid oleic si slab in acid gras si linoleic. Acidul linoleic are proprietatea de a consolida barierele pielii copilului, in timp ce acidul oleic are tendinta de a face permeabile cateva straturi din pielea micutului tau.

Deci, daca pielea bebelusului tau este deja permeabila, iar barierele pielii deschise, uleiul de masline se poate alatura permeabilitatii slabind scuturile naturale de aparare.

Mai presus de toate, daca pielea copilului este deteriorata sau are eczeme, utilizarea uleiului de masline nu ar putea decat sa ii agraveze starea.
De asemenea, nu se poate concluziona ca uleiul de masline este bun pentru copiii cu piele sanatoasa, caci nu avem nici o cercetare finalizata care sa sprijine afirmatia.

Uleiul de masline face pielea copiilor mai frumoasa?

Genele determina tenul copilului si nu se pot face prea multe pentru a se schimba asta. Problemele de sanatate si de mediu ar putea prezenta o influenta temporara asupra culorii pielii bebelusului tau, care va reveni la normal odata cu rezolvarea problemelor. In prezent, nu exista facuta nici o cercetare care sa sugereze ca uleiul de masline produce schimbari asupra tenului unui copil.

Uleiul de masline poate fi folosit in nasul si urechile bebelusilor?

Este o practica obisnuita sa se toarna ulei in nasul/urechile beblusilor, pentru a curata acele parti ale corpului. Pentru prevenirea infectiilor, se recomanda foarte insistent evitarea turnarii uleiului in aceste locuri.

Indiferent de beneficiile legate de uleiul de masline, solicita intotdeauna consultanta de specialitate inainte de a-l utiliza pentru copilul tau. Fa-ne cunoscut daca l-ai folosit cu succes pentru copilul tau.

 Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul se imbolnaveste orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Tocmai pentru ca este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm in linkul urmator 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.


Despre febra la bebelus si copil merita sa citesti:

Mituri demontate despre febra si cauzele ei
Ce tulbura noptile copilului mic?
Febra copilulu: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Cum se ia corect temperatura la copii
Convulsiile febrile
Despre cresterea dintisorilor

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Camy
    Camytrimis la 14/12/2017

    Eu am folosit uleiul de măsline pentru crusta din capsorul copilului meu si il recomand oricui cu incredere. Dupa 3 aplicari am scapat de ea definitiv.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII