Lacrimile de dimineață: iată cum ușurăm despărțirile la gradiniță cu o rutină specială
Nu voi uita niciodată ziua în care mi-am lăsat copilul pentru prima dată la grădiniță. El s-a descurcat surprinzător de bine, în timp ce eu am plecat acasă înlăcrimată. Deși reacția copilului meu a fost una calmă, pentru mulți copii începutul grădiniței poate fi o experiență dificilă și uneori chiar traumatică.
Există însă o rutină recomandată de psihologi care poate face diminețile mai ușoare, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Aceasta ajută la atenuarea micilor "drame" de dimineață, când lacrimile curg la despărțire, iar inimile părinților se frâng în bucățele. Printr-un set de pași practici și constanță, despărțirile pot deveni mai blânde și mai gestionabile pentru toată familia.
- veți citi:
Practică acel rămas bun de la grădiniță
Modalități de a-ți ajuta copilul să se simtă mai în siguranță
Vorbeste cu copilul tău
Stabilirea unui ritual
Atenție!
Mai rezistă puțin - va trece curând!
Practică acel rămas bun de la grădiniță
Exista o rutina pe care ne-o recomanda psihologii - care poate usura mult micile drame de dimineatam cand copilul plange cu lacrimi, la despartire, iar inima lui mami si tati pare sa se rupa in bucatele mici...
Iata niste sfaturi pentru o rutina de despartire.
Creați un rămas bun special cum ar fi o strângere de mână secretă sau un sărut special. Spune copilului că veți folosi același rămas bun în fiecare dimineață.
Abilitatea de a face față - atunci când copiii simt că au un anumit control asupra situației lor, anxietatea scade. Ajută-ți copilul să se simtă capabil de a face anumite lucruri. De exemplu, să exerseze mersul la toaletă, îmbrăcatul, dezbrăcatul, etc..
Folosiți o piatră magică. Oferă-i copilului un obiect special, cum ar fi o pietricică sau un breloc cu o fotografie pe care să o păstreze și explică-i că, ori de câte ori o atinge, înseamnă că te gândești la el.
Modalități de a-ți ajuta copilul să se simtă mai în siguranță
Îmbunătățirea confortului copilului la grădiniță ajută la reducerea anxietății de separare, dar nu exagerați cu comentarii de genul „Ce clasă superbă” sau „O să fii atât de fericit aici!” Aceste tipuri de comentarii nu ușurează anxietatea - de fapt, ele o pot chiar intensifica prin crearea unor așteptări false care nu ies în evidență. Iată alte modalități de a ajuta copilul să se simtă mai în siguranță la grădiniță:
Vizitați grădinița. Cu câteva zile înainte de marea întâlnire cu educatoarea/colegii, vizitați cu copilul unitatea școlară pentru a-l ajuta să se familiarizeze cu locuri cheie precum sala de clasă, locul de joacă, toaleta, etc.
Ajută-ți copilul să își facă doar un singur amic. Dacă este posibil, ajută-ți copilul să se întâlnească cu un coleg înainte de a începe anul școlar.
Practică abilitățile sociale. Inventează scenarii sociale comune pe care copilul le va întâlni la grădiniță, cum ar fi cum să întâlnească pe cineva, să pornească o conversație, să întrebe dacă poate juca un joc sau să ceară ajutorul educatoarei. Copiii învață abilitățile sociale cel mai bine dacă le arătați și nu le spuneți ce să facă.
Vorbește cu copilul tău
Rezervă-ți timp pentru a discuta cu copilul despre tranziția de a începe grădinița. Explică-i că îngrijorările de genul „Voi avea prieteni?” și „Ce se întâmplă dacă mă pierd?” sunt normale și de obicei dispar în câteva zile. Reține că, deși grijile pot părea nerealiste, acestea sunt reale pentru copil.
Citește-i o carte pentru a-l ajuta să-și împărtășească sentimentele și să învețe că și alții au temeri similare.
Stabilirea unui ritual
Cheia este să stabiliți un model consecvent de a vă spune la revedere zilnic, astfel încât copilul să știe la ce ritual să se aștepte și să înțeleagă că vă veți întoarce dupa-amiaza. Iată câteva lucruri care vă vor ajuta:
Indică-i un „prim lucru”. Să nu știi ce să faci sau unde să mergi la sosirea într-un loc total nou crește anxietatea. Așadar, oferă-i copilului tău sugestii: un puzzle, lego, jucarii, etc.
Spune-i la revedere și pleacă. Nu lungi momentul de rămas bun - acest lucru crește anxietatea. Simplu și sincer: „Ne vedem curând!”.
Fii fericită. Copilul tău simte tot, așa că rămâi calmă și arată încredere. Reține-ți acele lacrimi!
Atenție!
Există câteva semne că anxietatea copilului tău ar putea fi ceva mai mult decât o problemă de tranziție normală. Dacă observi oricare dintre aceste semne, poate fi timpul să discuți cu educatoare și cu un profesionist medical:
Copilul refuză insistent, de fiecare dată, despărțirea de tine, iar anxietatea sa interferează cu activitățile normale de peste zi;
Îngrijorări nerealiste, teama că nu se vor întoarce acasă;
Simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac sau atacuri de panică înainte ca tu să pleci;
Coșmaruri recurente despre separare sau reticența de a dormi singur;
Îngrijorare excesivă de a nu se pierde sau de a rămâne singur.
Mai rezistă puțin - va trece curând!
Pentru majoritatea copiilor, anxietatea de separare este normală și va trece. Secretul este să urmăriți o creștere treptată a încrederii și o diminuare a grijilor. Dacă anxietatea continuă sau crește, luați legătura cu educatoarea sau consilierul pentru a vedea dacă au sugestii pentru a vă ajuta copilul să se adapteze. Amintiți-vă doar că procesul de ajustare poate dura oriunde de la o zi la câteva săptămâni, așa că aveți răbdare. A-ți ajuta copilul să învețe să-și ia la revedere și să gestioneze viața cu încredere fără tine este doar încă o etapă de dezvoltare importantă și o parte a dezvoltării sale.
Confesiunile unei mamici: Prima zi de gradinita, minute numarate si inima rupta in bucati
Pentru o mama care este mereu alaturi de copilul ei, prima zi de gradinita, ziua in care el va ramane alaturi de cineva strain, este foarte grea. Este dificila atat pentru copil cat si pentru parinte. Te simti gol, pustiit. Numeri minutele si te uiti la telefon asteptand cumva sa sune. Totul trece atat de greu si te simti singur. Casa nu mai rasuna, nu ii mai auzi glasul, jucariile stau parasite in cutii si nimic nu mai e ca inainte. O zi intreaga in care astepti ceva, iti astepti copilul.
In acel moment ai inima rupta in bucati si sufletul plin de durere. Iata, cu siceritate, emotiile si sutele de ganduri ale unei mamici ale carui pui incepe gradinita...citeste in continuare aici>
Prima zi de gradinita - 10 moduri de a o sarbatori
Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.
Invatati impreuna cantecelul: Buna dimineata draga gradinita
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII