Iată de ce multe fete cu autism raman nediagnosticate: ce riscuri pot apărea

Iata de ce multe fete cu autism raman nediagnosticate: ce riscuri pot aparea

Iată de ce multe fete cu autism raman nediagnosticate: ce riscuri pot apărea

Fetele cu autism ramân deseori nediagnosticate sau diagnosticul se pune mult mai târziu.

Mult mai multi băieți decât fete sunt diagnosticați cu o afectiune din spectrul autismului: exista mai mult de patru băieți pentru fiecare fată autistă, conform Academiiei Americane de Pediatrie. Cercetătorii indică ca la baza stau diferențele genetice. Dar clinicienii și cercetătorii au realizat de asemenea că multe fete cu autism - cu simptome clare nu sunt diagnosticate, sau mult mai tarziu decat ar fi cazul.

Cercetatorii sunt de părere că fetele autiste nediagnosticate ajung să se întrebe mai tarziu „ce este în neregulă” cu ele, ceea ce poate duce la depresie, anxietate, vulnerabilitate și pierderea stimei de sine.

veti citi
In ceea ce privește autismul, adesea fetele nu sunt diagnosticate la timp sau chiar deloc
Fetele cu autism nu se potrivesc cu „modelul” clasic de autism
O altă problemă: diagnosticări greșite
Costul unui diagnostic ratat de autism
Riscuri de siguranță pentru fetele autiste

In ceea ce privește autismul, adesea fetele nu sunt diagnosticate la timp sau chiar deloc

Adesea fetele nu sunt diagnosticate la timp sau chiar deloc deoarece nu se potrivesc cu stereotipurile de autism și maschează simptomele mai bine decât o fac băieții. 

Mult mai multi băieți decât fete sunt diagnosticați cu o afectiune din spectrul autismului: exista mai mult de patru băieți pentru fiecare fată autistă, conform Academiiei Americane de Pediatrie. Cercetătorii indică ca la baza stau diferențele genetice. Dar clinicienii și cercetătorii au realizat de asemenea că multe fete cu autism - cu simptome clare nu sunt diagnosticate, sau mult mai tarziu decat ar fi cazul.

Fetele stiu sa mascheze semnele, cel puțin atunci când sunt mici. Chiar și atunci când simptomele de autism ale unei fete sunt clare, ele pot fi trecute cu vederea.

Iata de pilda cazul Melisei, mama cu doi copii. Ambii au diagnostic de autism. Dar, în timp ce simptomele fiicei, Lisa erau mult mai evidente decât fiul sau Justin, fetița a fost diagnosticata mai tarziu cu trei ani.

 „Pe hârtie”, spune Melissa, „fetita părea să verifice toate rubricile din testul de autism.” Lisa a avut o întârziere semnificativă a limbajului - nu a vorbit în propoziții până la vârsta de 4 ani - nu a făcut o socializare normala și a avut mai multe crize de nervi în fiecare zi. Au existat și alte semne, cum ar fi distrugerea animalutelor de plus, mersul in cercuri și căutarea constanta a unui aport senzorial. De asemenea, nu a putut face față niciunei schimbări în rutină. Deși provocările Lisa au calificat-o pentru terapie timpurie la 18 luni, nu a fost până la vârsta de 6 ani că un neurolog în dezvoltare ar fi diagnosticat-o cu autism.

De citit 8 motive pentru care intarzierea vorbirii ar putea fi un semn de autism

Fiul Melisei a fost, de asemenea, diagnosticat cu autism la 6 ani  - dar de primul clinician care l-a văzut, în ciuda faptului că simptomele sale erau mult mai puțin evidente. „Pediatrul care a văzut-o Lisa nu credea că autismul este comun la fete. El a venit cu scuze pentru comportamentul ei și motivele pentru care nu a putut fi în spectru ", spune Melissa. „La un moment dat, ni s-a spus chiar că fiica mea avea doar o stimă de sine scăzută și de aceea nu a vorbit. Și, desigur, că problemele ei erau doar o problemă parentală. Niciodată nu ni s-au spus acele lucruri despre fiul nostru. ”

Fetele cu autism nu se potrivesc cu „modelul” clasic de autism

Autismul este o tulburare de dezvoltare care este marcată de două tipuri neobișnuite de comportamente: deficite în abilități de comunicare și sociale și comportamente restrânse sau repetitive.

Copiii cu autism au adesea probleme de procesare senzorială. Dar iată care este cauza, potrivit lui Susan F. Epstein, doctorand, medic neuropsiholog clinic american. „Modelul pe care îl avem pentru un diagnostic clasic de autism s-a dovedit într-adevăr un model masculin. Asta nu înseamnă că fetele nu i se potrivesc niciodată, dar fetele tind să aibă o prezentare mai liniștită, cu neapărat la fel de mult din comportamentul repetitiv și restrâns sau se manifestă într-un mod diferit. "

Stereotipurile pot asadar impiedica un diagnostic corect. „Deci, în cazul în care băieții se uită la orarul trenurilor, fetele ar putea avea un interes excesiv pentru cai sau unicorni, ceea ce nu este neașteptat pentru fete”, notează Dr. Epstein. „Însă nivelul interesului ar putea fi ratat și nivelul ciudății poate fi ceva mai mic. Nu este la fel de evident pentru un ochi neînvățat. ”Ea adaugă că, pe măsură ce spectrul a crescut, a devenit tot mai greu să diagnostice și băieții mai puțin afectați.

De fapt, potrivit unui studiu din 2015 la Universitatea Stanford, USA -  fetele cu autism prezintă un comportament mai puțin repetitiv și restrâns decât băieții. De asemenea, studiul a constatat că diferențele de creier între băieții și fetițele autiste ajută la explicarea acestei discrepanțe.

Wendy Nash, medic, psihiatru pentru copii și adolescenți de la Child Mind Institute, adaugă că fetele au mai multe șanse de a-și controla comportamentul în public, deci medicii nu observa diferențe. „Multe fete autiste sunt excluse deoarece pot împărtăși un zâmbet sau pot avea un contact vizual un pic mai bun sau sunt mai motivate social. Poate fi o prezentare mai subtilă, explică Dr. Nash. Dacă fetele sunt interesate social, dar ciudate, ceea ce este cazul majorității acestor fete. De citit Autismul copilului: semne precoce de recunoastere

O altă problemă: diagnosticări greșite

Dr. Epstein spune că există un alt motiv pentru care fetele autiste sunt diagnosticate greșit sau diagnosticate mai târziu decât băieții. Fetele care se confruntă cu autismul nediagnosticat dezvoltă adesea depresie, anxietate sau stima de sine slabă, iar clinicienii pot să nu „săpe cu adevărat dedesubt pentru a vedea disfuncția socială” cauzată de autism.

Dr. Nash adaugă că aceste fete pot fi, de asemenea, diagnosticate greșit cu ADHD. „Văd o mulțime de fete care sunt diagnosticate cu ADHD când sunt tinere care îndeplinesc de fapt criteriile pentru autism”, spune ea. „Există hiperactivitate fără atât de multă deficiență socială sau cu un alt tip de afectare socială, deci autismul este ratat.”

Fetele autiste pot de asemeni sa para normale cel puțin pentru o perioadă - spun cercetatorii.

„Fetele tind să mimeze comportamentul altor fete”, spune Dr. Epstein. „S-ar putea să nu înțeleagă ce se întâmplă, dar vor încerca să imite ceea ce văd. Și s-ar putea să ajunga în clasa a treia sau în clasa a cincea, dar odată ce ajung la liceu și liceu, autismnul devine o problemă certa. "

Acesta a fost cazul pentru Lisa, acum 13. Melissa spune despre fiica ei: „Este mai puțin matură decât colegii ei obișnuiți, iar fetele sunt atât de complexe în modul în care se comportă social. Este foarte dificil pentru ea să păstreze prietenii din această cauză și, permiteți-mi să vă spun, fetele de 13 ani nu prea acceptă pe cineva diferit. ”

Costul unui diagnostic ratat de autism

Dr. Epstein spune că fetele autiste nediagnosticate ajung să se întrebe „ce este în neregulă” cu ele, ceea ce poate duce la depresie, anxietate și pierderea stimei de sine. Muncesc atât de mult încât să se potrivească, încât îi poartă. „Aceasta este chestia despre imitarea”, spune ea. „Nu neapărat„ obțineți ”, așa că încercați doar să faceți ceea ce fac oamenii. Dacă încercați doar să imitați și nu înțelegeți cu adevărat, este destul de dur. "

Dr. Nash spune că autismul mai puțin sever la fete este adesea semnalizat pentru prima dată din cauza acestor probleme sociale sau a depresiei pe care o generează. „La persoanele pe care le numim ușor autiste, există probleme sociale ale adolescenților sau par hiperfocate pe un subiect și nu participă la școală la potențialul sau abilitățile lor”, spune ea. „Depresia poate fi mai frecventă în rândul copiilor cu funcționare înaltă din spectru. Vor veni astfel pentru ceva precum depresia sau performanțele scolare slabe. Apoi, îmi devine mai clar că au un interes restrâns și probleme de comunicare socială. ”

Un alt cost de a fi trecut cu vederea lipsește sprijinul timpuriu pentru construirea de abilități. „Vorbim despre intervenția timpurie”, spune Dr. Epstein. „Când fetele sunt identificate cu întârziere, le-a fost ratată o mulțime de intervenții sociale, care sunt mult mai greu mai târziu. Acesta este pericolul pentru oricine primește un diagnostic tardiv. ”

Dr. Nash este de acord, adăugând că au ratat oportunitățile de a obține sprijinul corespunzător atât în ​​școală, cât și social: „Academic, le este mai greu să se concentreze pe subiecte care nu interesează. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au ADHD și chiar într-o măsură mai mare pentru copiii care se află în spectrul autismului. ”  Vezi aici Semne ale autismului - infografic

Riscuri de siguranță pentru fetele autiste

Fetele autiste pot fi intimidate pur și simplu pentru că sunt „diferite”. De asemenea, spune Dr. Epstein, pentru că aceste fete incearca sa se integreze social - semnele clasice pot fi mai putin evidente. Acest lucru le face pradă ușoară pentru cineva care încearcă să profite de ele, fie că este un bătăuș sau un prădător sexual. „Fetele ar putea să își dorească interacțiunea, dar să nu înțeleagă despre ce este vorba, despre ce anume sunt”, spune Epstein. „Le poate fi foarte ușor să-și urmeze hormonii fără să înțeleagă care sunt pericolele. Și uneori, chiar dacă au fost învățați, au nevoie de sprijin permanent pentru a putea menține siguranța. ”

Melissa spune că acest lucru s-a întâmplat cu Lisa. „A trebuit să mă gândesc la problemele feminine la o vârstă mult mai timpurie decât mă așteptam. Sa ii fac educatie sexuala mai devreme”, spune ea. „Am avut deja un incident ca ea să fi fost atinsă în mod necorespunzător de un băiat, pentru care scuza că, de asemenea, el a fost dezactivat,„ nu a înțeles că ceea ce făcea era greșit ”.

Una dintre cele mai mari dorite ale fiicei sale este sa fie acceptată este de ceilalți, adaugă Melissa. „Ea găsește întotdeauna binele în oameni, chiar și atunci când sunt vor sa profite de ea”, spune ea. „Iar pentru că este atât de acceptantă și amabilă, alții pot profita cu ușurință de ea sau o pot jigni și pot profita de ea - si nea nu va spune nimic.”

Deci mai întâi fetele cu autism trebuie identificate - și acceptate. Acest lucru va necesita mai multă conștientizare și sensibilitate din partea părinților, profesorilor și medicilor. 

► Citeste si Autismul se manifesta diferit la fete - iata de ce

Despre autism mai cititi

Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.

autor: Desprecopii.com 2019
referinte: 
Academia Americana de Pediatrie

Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018
childmind.org/article/autistic-girls-overlooked-undiagnosed-autism/

Autism As a Disorder of High Intelligence - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927579/
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII