Viața sexuală dupa operația de cezariană. Cât de curând va reveni la normal? Iată sfatul medicului

Viata sexuala dupa operatia de cezariana. Cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Viața sexuală dupa operația de cezariană. Cât de curând va reveni la normal? Iată sfatul medicului

Dacă ai avut o operație de cezariană și te refaci, reluarea oricărei activități sexuale în dormitor este probabil ultimul lucru din mintea ta.

• Chiar și așa, probabil te întrebi când vei putea avea din nou relații sexuale și cum te vei simți. Chiar daca ai putea crede ca o cezariană înseamnă că vei avea mai puține probleme în reluarea activității sexuale, deoarece nu există atâtea traume în zona vaginală, nu este întotdeauna cazul... Iata sfatul medicului.

- vei citi:
Când pot face sex după o cezariană?
Recuperarea după o naștere prin cezariană
Confortul este important
Cum se execută exercițiile Kegel?
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?

Am nascut prin cezariana si dupa 2 luni, inca nu ma simt pregatita mental pentru activitati sexuale. Cand se poate relua activitatea sexuala dupa o nastere prin cezariana? - aceasta este o intrebare de pe sectiunea de INTREBARI de la Desprecopii.

Da, este normal ca femeile care au avut o nastere prin operație de cezariană să poată experimenta probleme sexuale, în special în perioada postpartum timpurie. Studiile au arătat că toate femeile - atat cele care au avut o naștere vaginală cat și cezariană, au parte de provocări sexuale în primele trei luni după naștere.

Când pot face sex după o cezariană?

Medicii sunt de parere ca nu există o perioadă ideală pentru a reveni la activitatea sexuală după o cezariană, dar multe femei asteapta între patru și șase săptămâni înainte de a relua actul sexual.

Dupa o cezariana,  va dura încă aproximativ șase săptămâni până la închiderea completă a colului uterin. Este insa posibil ca unele femei să se simtă gata să reia relația sexuală mai devreme decât altele.

Iată la ce trebuie să te aștepți de la recuperarea după o naștere prin cezariană și sexul postpartum.

Recuperarea după o naștere prin cezariană

În urma nașterii prin cezariană, vei fi în spital două-patru zile pentru a te recupera.

Chiar dacă nu ai născut vaginal, vei avea totuși sângerări vaginale, deoarece uterul se contractă la dimensiunea normală.

Majoritatea femeilor care nasc prin cezariană nu sângerează la fel de mult ca cele care au născut vaginal. Acest lucru se datorează faptului că o parte din sânge tinde să se elimine în timpul operației. Dar totuși, te poți aștepta la o sângerare timp de patru până la șase săptămâni.

Uterul unei femei are nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru a reveni la dimensiunea normală și pentru ca colul uterin să se închidă. Cronologia fizică pentru recuperarea corpului este cam aceeași, indiferent de naștere.

Colul uterin trebuie să fie închis pentru ca relațiile sexuale să se reia în siguranță.

În timp ce unele femei pot fi gata să-și reia activitatea sexuală mai devreme, majoritatea femeilor care au născut prin cezariană pot face sex după ce au primit undă verde de la medic.

Confortul este important

Recuperarea fizică după o naștere este similară atât pentru nașterea vaginală, cât și pentru cezariană. Dar procesul de recuperare va fi foarte diferit în zona abdominală pentru mamele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Copcile de pe locul inciziei vor fi îndepărtate în termen de o săptămână de la operație. Locul propriu-zis de incizie trebuie vindecat cca șase săptămâni postpartum. Dar este frecvent ca femeile să simtă un anumit disconfort în zona inciziei. Unele femei experimentează amorțeală sau furnicături, luni după operație.

Acest lucru este normal, în condițiile în care durerea nu crește și nu este însoțită de alte simptome precum febră.

Zona din jurul inciziei ar putea fi sensibilă, așa că va fi util să încerci poziții sexuale care nu pun presiune asupra abdomenului. Prima dată când faci sex, s-ar putea să te temi de cum te vei simți. Deoarece sexul nu este doar fizic, este, de asemenea, mental, orice ezitare sau teamă pe care o ai este foarte reală și poate avea un impact asupra experienței tale sexuale.

Asigură-te că discuți cu partenerul, ocupați-vă timpul împreună, implicați-vă în anumite aspecte non-sexuale, cum ar fi masajul, pentru a te ajuta să te relaxezi și utilizează lubrifianți. Unele femei prezintă disfuncții sexuale după o naștere prin cezariană, așa că, dacă sexul este anormal de dureros, asigură-te că discuți cu medicul.

Cum se execută exercițiile Kegel?

S-ar putea să crezi că poți sări peste exercițiile Kegel dacă ai avut o cezariană. Dar nu este chiar așa... Exercițiile Kegel nu sunt doar pentru vagin, ci pentru mușchii din întregul plan pelvin. Acest lucru este afectat de sarcină, indiferent de modul în care naști.

Începe exercițiile imediat după naștere. De asemenea, poți începe să faci exercițiile în timpul sarcinii, înainte de a naște.

Pentru a efectua exercițiile Kegel urmează pașii de aici.

Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?

Dupa nasterea bebelusului, activitatea sexuala a unui cuplu atinge o vreme recordul de inactivitate. Nici tinerei mamici dar nici proaspatului tatic nu prea il inghesuie hormonii sa treaca 'la actiune'. Pe de o parte de vina e oboseala, grijile pentru bebelus si ... desigur hormonii citeste in continuare aici.

Despre recuperarea dupa cezariana  mai citeste:

Cezariana si legatura cu copilul
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare  

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII