Efectul certurilor parintilor asupra copiilor este major. Iata cum te poti certa corect in fata copiilor

Efectul certurilor parintilor asupra copiilor este major. Iata cum te poti certa corect in fata copiilor

Efectul certurilor parintilor asupra copiilor este major. Iata cum te poti certa corect in fata copiilor

Multe cupluri se cearta în prezența copiilor lor, insa aceste dezacorduri nu ar trebui să aibă loc în preajma lor. Sunt insa si altii care cred că cearta în fața copiilor este un lucru educativ pentru ei, deoarece a privi cum se rezolvă conflictele este ceea ce cred că poate fi o influență pozitivă în comportamentul lor viitor.

Această afirmație este susținută de unii psihologi care cred că părinții ce ajung la un numitor comun în fața copiilor îi învață cum să se certe, să rezolve diferențele și să îmbunătățească capacitatea cognitivă de a oferi întotdeauna soluții creative în viitor.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea dacă este cu adevărat corect să ne certăm în fața copiilor noștri? Sau părinții ar trebui să se certe în spatele ușilor închise? Soluția se bazează pe diferențele individuale...Iata cum sa te certi corect in fata copilului.

- vei citi:
Conflictul distructiv
Conflictul constructiv
Cum să te cerți corect în fața copilului
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Uneori ne certam in fata copiilor...

Certurile și conflictele sunt inevitabile. Uneori, ne certam în fața copiilor noștri știind bine că le este greu să înțeleagă cu adevărat că aceste certuri ocazionale sunt normale atunci când suntem în contradicție unii cu alții. Copiii pot fi însă dezorientați sau tulburați dacă argumentele devin persistente sau ostile intre parintii lor.

Contrar credinței că - copiii trebuie să fie martori la argumentele și rezoluțiile părinților, exista insa unele aspecte sensibile. În urmă cu mulți ani, un studiu realizat de Universitatea din York, Marea Britanie,  a dezvăluit că daunele cauzate de certurile apărute în timpul căsătoriei părinților divorțați au provocat mai multe prejudicii modelului comportamental al copiilor decât divortul.

Asistarea copiilor la certuri violente tinde să expună copiii la cel puțin 30% din tendința de a dezvolta o problemă comportamentală, în special în comparație cu copiii ce au crescut într-o casă liniștită.

Un alt studiu a indicat că unele conflicte nerezolvate între părinți, au o influență uriașă asupra dezvoltării emotionale timpurii a copiilor, a cunoașterii și, cel mai important, a succesului în viață. Acesta este un adevăr clar, indiferent dacă părinții sunt sau nu împreună.

Conflictul distructiv

Un conflict ar putea fi constructiv dar ar putea fi și distructiv, depinde de ceea ce experimentează copiii în urma unui astfel de conflict. Mulți părinți cred că copiii știu foarte puțin, uitând că experiențele timpurii joacă roluri vitale în dezvoltarea lor. Acestea afectează dezvoltarea arhitecturii creierului, care servește ca bază pentru toate viitoarele modele de învățare, sănătate și comportament.

O fundație slabă a unei case va afecta cu siguranță întreaga structură pe termen lung. Aceasta implică faptul că experiențele nocive de la o vârstă fragedă pot afecta arhitectura creierului, cu efecte negative care durează până la vârsta adultă.

Un raport a arătat că bebelușii în vârstă de 6 luni pot înregistra în creier ceea ce se întâmplă în mediul lor. De asemenea, a confirmat faptul că, copiii care sunt nesiguri din cauza conflictelor dintre părinți aveau mai multe probleme să se adapteze pe măsură ce cresc. Contrar credinței că la 18 ani copiii sunt adulți care ar trebui să poată înțelege mai bine lucrurile, un studiu arată că vârsta de 19 ani, 75% dintre copii sunt încă sensibili și pot fi afectați de conflictul dintre părinți.

Utilizarea agresiunii verbale, cum ar fi insultele, amenințările cu abandonul și alte acte silențioase, sunt o formă de conflict distructiv.

Când acestea devin o obișnuință pentru părinți, este nociv pentru copii, deoarece unii copii tind să devină neliniștiți, anxioși, îngrijorați, și în cele din urmă, își pot pierde stima de sine. Rezultatul acestui efect poate fi văzut și în tiparele comportamentale ale unor copii; unii pot deveni excesiv de agresivi acasă și la școală. Unii pot fi neliniștiți, tulburați și cu un sentiment de nesiguranță. Problemele de sănătate, relațiile nesănătoase și dezechilibrate cu grupurile de colegi și performanțele academice slabe la școală sunt alte semne ale expunerii în copilărie la un conflict distructiv.

cearta parinti copil

Conflictul constructiv

După cum am spus anterior, conflictul este inevitabil, dar un conflict constructiv este ceea ce se așteaptă de la părinții buni. Nu este deranjant pentru copii; mai degrabă, copiii beneficiază foarte mult din asta. Atunci când părinții se angajează în argumente moderate care implică compromisuri și emoții pozitive, copiii se simt mai siguri, dezvoltă tipare comportamentale îmbunătățite, abilități sociale și performanță educativă îmbunătățită.

Când părinții se ceartă și rezolvă lucrurile într-o perioadă scurtă de timp în prezența copiilor lor, îi expun pe copii la aspecte pozitive ale conflictelor.

Cum să te cerți corect în fața copilului

Pe baza celor menționate anterior, nu sunt de acord cu faptul că copiii învață din certurile părinților, dar nici nu susțin ideea că părinții ar trebui să înceapă conflicte în prezența copiilor. Mi-am spus clar că o ceartă constructivă este ceea ce se așteaptă de la părinții buni.

Conflictele constructive afectează modelele de comportament ale copiilor, deoarece îi învață cum să se descurce într-o situație asemănătoare, să își exprime adevăratele sentimente și să rezolve conflictele cu ușurință. Acestea fiind spuse, aș dori să aduc mai multă lumină asupra modului în care părinții ar trebui să se implice în propriile conflicte în fața copiilor lor:

1. Redu nivelul de furie

Indiferent de cât de mult se iubesc cei doi parteneri, există întotdeauna un nivel diferit de toleranță și asta este cunoscut sub numele de" diferențe individuale". Dar, pe măsură ce relația evoluează, autocontrolul ar trebui să prevaleze asupra oricărei probleme pe care le aveți cu nivelul vostru de toleranță, ca tată sau mamă. Înțelegerea sinelui tău real este principalul secret în această situație. Ar trebui să fii prudent cu privire la ceea ce te enervează, la limbajul corpului și la ceea ce îți declanșează cu ușurință furia.

Unul dintre cele mai bune moduri de a atenua acest obicei este reducerea nivelului de furie atunci când pare să prindă proporții. Să știi cum să faci o pauză într-o conversație și să revi când te simți suficient de calm pentru a-ți controla furia este unul dintre modurile de a-ți reduce nivelul de furie. Ori de câte ori crezi că conversația nu va fi productivă, mai ales când copiii sunt prezenți, nu este o idee rea să schimbi subiectul. S-ar putea să crezi că copiii nu ascultă dacă sunt foarte mici, dar crede-mă, nu doar ascultă, ei urmăresc tot!

2. Organizează-ți gândurile

Când faci o pauză dintr-o conversație care ar putea duce la un conflict, nu trebuie să îngropi subiectul. La urma urmei, cu siguranță se cere clarificare. Luând câteva note despre ce trebuie să vorbiți atunci când reluați conversația, te va ajuta să îți prezinți în mod constructiv punctele de discuție și ar putea preveni foarte ușor conflictul.

3. Nu exagera

Cunosti expresia "a face din țânțar armăsar"...? Ei bine, este important să spui cum te simți în legătură cu ceva, dar nu uita să iei în considerare și sentimentele partenerului, pentru a face afirmația mai constructivă. „Iubitule, mă supăr foarte tare când vizionezi filme și eu trebuie să spăl vasele mereu” este cu totul diferit de „Nu am vorbit deja despre asta? De cate ori trebuie sa repet!?”. A prezenta un subiect este un factor determinant al modului în care se va încheia.

4. Nu implica copiii

Toți copiii își doresc ca părinții lor să fie fericiți. Când apare un conflict, nu-l faceți într-un mod care să implice copiii. Momentul în care copiii tăi încep să stea în camerele lor, mai degrabă decât să se joace cu mami și tati sau să înceapă să pună întrebarea: „Tati, de ce te cerți cu mami?” este momentul în care ar trebui să înțelegi că emoțional și psihologic, ei sunt deja implicați. În acel moment, ar trebui să urmeze o rezoluție rapidă, iar copiii ar trebui să fie conștienți că problema a fost rezolvată chiar și atunci când nu le explicați detaliile.

5. Comportamentul este ca o sămânță care crește

În calitate de părinți, trebuie să vă amintiți întotdeauna că copiii au o tendință mare de a vă copia comportamentul. Datoria ta nu este doar să-ți ghidezi copiii. Include, de asemenea, ghidarea propriului caracter și comportament, deoarece copiii te văd ca un model perfect. Este important să știi că încă de la o vârsta fragedă, copiii vor încerca pe cât posibil să te imite. Dacă ești cel care se implică în mod regulat într-o ceartă distructivă, cu înjurături și violență în familie, copiii tăi vor învăța probabil același comportament.

Este datoria ta de părinte să construiești tipurile de modele de comportament pe care vrei să le vezi la copiii tăi. De exemplu, dacă ai dori ca fiul tău să-și construiască o familie pașnică, în care el să-și adore soția ca pe o zeiță și să o trateze ca pe mama sa, trebuie să o tratezi pe soția ta la fel în timp ce el crește. Apoi, nu va mai avea nicio problemă în a reproduce acest lucru, deoarece a crescut văzând că acesta este un comportament normal.

6. Nimeni nu pierde, nimeni nu câștigă

Conflictul nu este o competiție pe care trebuie să o câștigi; este un dezacord care trebuie rezolvat, prin a ajunge la un acord. Uneori, nu contează dacă greșești sau ai dreptate, iar compromisul de a rezolva o problemă este întotdeauna un lucru bun. Când părinții sunt de acord, atunci copiii vor beneficia de avantajele depline ale ambilor părinți.

Este important să fii atent la tipul de conflict în care vei fi implicat în timp ce copiii tăi sunt prezenți. Copiii de vârste diferite interpretează argumentele în mod diferit; în timp ce bebelușii sunt în acord cu tonul și limbajul corpului, precum și cu emoția, copiii mici sunt atenți la argumentele care le pot afecta emoțional și psihologic. COnflictele pot duce la anxietate, depresie și distragere atunci când copiii cresc, așa că este mai bine să păstrați unele certuri cât mai private. De asemenea, lasă copilul să se bucure de experiențele educaționale ale oricăror conflicte constructive în care ai putea fi implicat ca părinte.

Citeste si Ce e mai bine pentru un copil? Parinti care se cearta mereu sau divortati?

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII