Pericolul de a spune „Fii atent” copiilor - nu transforma copilul tău într-un anxios: sfatul psihologului

Pericolul de a spune „Fii atent” copiilor - nu transforma copilul tau intr-un anxios: sfatul psihologului

Pericolul de a spune „Fii atent” copiilor - nu transforma copilul tău într-un anxios: sfatul psihologului

FII ATENT/Ă...
Există un motiv pentru care părinții le spun de obicei copiilor lor să fie atenți. De când eram mici, așa ni s-a spus și nouă. Pare pur și simplu modul normal de a avertiza copiii. Acasă, părinții tăi îți spuneau mereu să „ai grijă” când te duci la joaca, in parc sau la prietenii tăi. Profesorii îți spuneau să „ai grijă” atunci când ieșeai la pauză.

Se pare că nu este nimic în neregulă ... pentru ca fraza este întotdeauna transmisă cu bune intenții. DAR, expresia este atat de mult folosită încât nu mai are sens ...Fără explicații exacte, copiii ar putea începe să perceapă totul ca pe o amenințare. Vagul „fii atent” s-ar putea traduce prin a fi atent la tot ce te înconjoară. Totul este un pericol. Cu această valoare implantată în ei încă de la o vârstă fragedă, ei pot crește și cred că nimic nu este sigur...

→ Iată ce putem spune copiilor pentru a-i proteja - 16 alternative la AI GRIJA

veti citi
De la prea multă protecție - ajungem la pericolul de a spune prea des „Fii atent” copiilor
Este normal să fim protectori
Si noi am fost stresați de părintii nostri să fim ATENțI
„Fii atent” poate însemna atât de mult încât nu înseamnă nimic pentru un copil
A juca în siguranță NU înseamnă a privi de pe margine
Pentru a merge înainte în viață, trebuie să-ți asumi riscuri.
Iată ce putem spune copiilor pentru a-i proteja - 16 alternative la AI GRIJĂ
 

De la prea multă protecție - ajungem la pericolul de a spune prea des „Fii atent” copiilor

Este foarte normal sa iti doresti sa iti protejezi copilul - ori de cate ori pleaca din casa pentru a ieși la joacă. Si de aici ajungem la acel FII ATENT/A.

Desigur, părinții fac acest lucru pentru a le insufla un sentiment de prudență, astfel încât să nu se lovească. Este asadar o reacție reflexă să le spui copiilor „să fie atenți” atunci când pornesc să se joace. Când se alătură prietenilor lor pentru a merge cu bicicleta, părinții le spun să „aveți grijă”. Când aleargă prin curte, cățărându-se în copaci, folosind unelte ascuțite în timpul meșteșugurilor; Instinctul părinților le spune să spună „fiți atenți”.

Este normal să fim protectori

Evident, părinții sunt protectori. Pentru a preveni copiii să se rănească, părinții încearcă să folosească un limbaj de precauție pentru a atentiona copilul de anuminte pericole. Dar, problema este că „fii atent” este atât de vag și folosit în mod obișnuit încât copiii au devenit imuni la această expresie.

De când sunt bebelusi - parintii dezvolta acest instict de protectie. Dar pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de puțin mai multă libertate. Părinții nu își mai pot urmări fiecare mișcare. Deoarece supravegherea devine mai puțin răspândită, părinții găsesc alte modalități de a-i urmări.

Unii părinți le insuflă prudență copiilor, sugerând alternative. Își pot spune copiilor să meargă în loc să alerge în stradă. Privește întotdeauna în ambele părți. Să stai înapoi și să lași mașinile să treacă în loc să încerci să sari peste ele.

Si noi am fost stresați de părintii nostri să fim ATENțI

Există un motiv pentru care părinții le spun de obicei copiilor lor să fie atenți. De când eram mici, așa ni s-a spus și nouă. Pare pur și simplu modul normal de a avertiza copiii. Acasă, părinții tăi îți spuneau mereu să „ai grijă” când te duci la joaca, in parc sau la prietenii tăi. Profesorii îți spuneau să „ai grijă” atunci când ieșeai la pauză.

Se pare că nu este nimic în neregulă. Fraza este întotdeauna transmisă cu bune intenții. De aceea, în mod obișnuit, le spunem copiilor să fie atenți atunci când se angajează în activități posibil periculoase.

Dar limbajul preventiv precum „fii atent” este util doar atunci când este explicat cu acuratețe. Termenul simplu „fii atent” nu este deloc util.

„Fii atent” poate însemna atât de mult încât nu înseamnă nimic pentru un copil

Expresia este atat de mult folosită încât nu mai are sens. Fără detalii sau îndrumări specifice, copiii nu știu de ce trebuie să se ferească. Trebuie să li se furnizeze o explicație la ce trebuie să fie atenți și de ce. Ce se va întâmpla dacă nu procedează cu prudență?

Fără explicații exacte, copiii ar putea începe să perceapă totul ca pe o amenințare. Vagul „fii atent” s-ar putea traduce prin a fi atent la tot ce te înconjoară. Totul este un pericol. Cu această valoare implantată în ei încă de la o vârstă fragedă, ei pot crește și cred că nimic nu este sigur.

Ei pot deveni paranoici și fricosi. Ei vor fi mai puțin probabil să se angajeze în activități fizice din cauza posibilității iminente de rănire. Nu vor ieși din zona lor de confort pentru că este prea înfricoșător.

A juca în siguranță NU înseamnă a privi de pe margine

Copiii trebuie să aibă libertatea de a face unele greșeli singuri și de a învăța din ele. Dacă îi faci să creadă că nimic nu este sigur, ei vor crede că singura modalitate de a exista și de a supraviețui este evitarea riscului prin toate mijloacele posibile.

Deși siguranța este importantă, această evitare a riscului ar putea fi dăunătoare dezvoltării lor. Când sunt implicați în a se menține „în siguranță”, ar putea rata o mulțime de oportunități.

Folosind întotdeauna prudență, copiii vor crește și se vor angaja doar în activități despre care știu că sunt complet sigure și lipsite de riscuri. Dar realitatea este că nimic nu este sigur. Există întotdeauna un anumit nivel de risc, indiferent de nivelul dumneavoastră de precauție.

Pentru a merge înainte în viață, trebuie să-ți asumi riscuri.

Oportunitățile sunt practic sinonime cu riscuri. Există șansa să nu funcționeze. Dar există și o șansă să se întâmple. A fi „prea atenți” îi va face să rateze oportunitățile. Acest lucru îi poate împiedica să obțină succes. Succesul nu a venit niciodată la cei cărora le era prea frică să meargă după el.

Dacă copiii sunt crescuți să se teamă mereu de necunoscut și să nu-și asume niciodată niciun risc, ei pot fi sortiți să ducă o viață mediocră. Ei nu vor avea niciodată ambiția să lupte spre măreție. În schimb, își vor petrece viața dorind să fie mai hotărâți, regretând toate șansele pe care nu le-au luat niciodată.

Anunțați copiii să procedeze cu prudență, dar nu-i face să se teamă să cadă. Ei trebuie să învețe cum să se ridice înapoi, să isi stearga praful si sa avanseze.

Când le reamintiți să fie atenți, fiți mai specifici. Explicați situația în cauză și la ce anume trebuie să fie atenți. Nu le da un sentiment vag și eronat de pericol. Spuneți-le de ce activitatea este periculoasă, dar nu le limitați alegerile. Permite-le totuși să se angajeze în activitate. Permite-le să descopere granițele pe cont propriu și să-și dezvolte propriul sentiment de precauție.

După cum știți în acest moment, „fii atent” este pur și simplu prea vag.

Nu este nimic în neregulă cu expresia „fii atent” atunci când intențiile tale sunt explicate concret. Dar copiii au nevoie de mai multe informații. Ei trebuie să știe la ce anume trebuie să fie atenți și ce s-ar putea întâmpla dacă nu sunt.

Iată ce putem spune copiilor pentru a-i proteja - 16 alternative la AI GRIJĂ

• Rămâi concentrat pe ceea ce faci.

• Fa-ti un plan de escaladare si de coborare 

• Ai grijă la ceilalți si pastreaza distanta daca e nevoie

•  Pastreaza legatura cu alti copii

• Observa daca e alunecos si gandeste-te inainte de a coborâd de acolo

• Deplasati-va incet si ai grija cand treci treci strada

• Piatra aia pare grea, te descurci?

• Privește în jurul tău înainte de a arunca ceva

• *În timpul cățărării* Te simti în siguranță?

• Asigura-te ca ai spatiu inainte de a alerga cu batul in mana

•  Nu alergați pe marginea piscinei.

• Dacă jucăria ta iese pe drum, cheamă un adult.

• Spune-le prietenilor tăi dacă nu-ți place cum joacă.

• Acordați atenție când urcați pentru a nu aluneca.

• Protejeaza-ti ochii daca e ceva ascutit

• Nu te grabi.

Copiii au nevoie de lectii din care sa invete sa se protejeze mai bine

Lasă-i să cadă din cand in cand. Lasa-i sa aiba si julitori sau vanatai. Oricat de mult le vei spune sa fie atenti... nu te vor asculta întotdeauna. Câteva lecții pe care trebuie să le învețe singuri. Dă-le libertatea de a face asta. Cei care sunt dispuși să-și asume riscuri sunt cei care luptă pentru succes mai târziu în viață.

espre EDUCATIA COPILULUI poti citi aici alte materiale foarte interesante
 

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2022

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII