Roșu în gât - iată de ce în majoritatea cazurilor nu este nevoie de antibiotice, sfatul medicului

Rosu in gat - iata de ce in majoritatea cazurilor nu este nevoie de antibiotice

Roșu în gât - iată de ce în majoritatea cazurilor nu este nevoie de antibiotice, sfatul medicului

Copilul are roșu in gât? Nu te grăbi să îi administrezi antibiotice până când nu ești sigur că este vorba despre o infecție bacteriană.

Încă există mulți părinți care cred că dacă copilul are gâtul roșu, are nevoie de un tratament cu antibiotice. Însă, în majoritatea cazurilor, gâtul roșu, tusea și secreția nazală nu necesită tratament cu antibiotice. Iată de ce îi poți face mai mult rău copilului dacă îl tratezi fără să cunoști cauza.

veti citi
Rosu in gat nu se trateaza cu antibiotice
Antibioticele combat bacteriile, nu virusurile
Antibioticele nu ajută la tratarea virusurilor și a unor infecții
Antibioticele au riscuri
Când are nevoie copilul de antibiotice?
Despre durerile in gat ale copiilor (rosu in gat)

Rosu in gat nu se trateaza cu antibiotice

Exista inca multi parinti care cred ca atunci cand copilul are rosu in gat, are nevoie de un tratament cu antibiotice.  Insa, in majoritatea cazurilor, rosu in gat, tusea si nasul ce curge nu se trateaza cu antibiotice.

Iata de ce - sfatul medicului.

Dacă copilul are dureri în gât, tuse sau nas care curge, s-ar putea să te astepti ca medicul sa ii prescrie antibiotice. Dar de cele mai multe ori, copiii nu au nevoie de antibiotice pentru a trata o boală respiratorie. De fapt, antibioticele pot face mai mult rău decât bine. Iată de ce:

Antibioticele combat bacteriile, nu virusurile

Antibioticele pot lupta cu bacteriile iar daca copilul are o infecție bacteriană, antibioticele pot fi de ajutor. Dar dacă copilul are un virus, antibioticele nu vor ajuta copilul să se simtă mai bine.

- Răceala comună și gripa sunt ambele cauzate de virusuri.

- Răcelile respiratorii, precum bronșita, sunt de obicei cauzate de virusuri. Bronșita este o tuse cu multă flegmă sau mucus gros, lipicios. Fumul de țigară și particulele din aer pot provoca bronșită. Dar bacteriile nu sunt de obicei cauza.

- Majoritatea infecțiilor sinusale sunt, de asemenea, cauzate de viruși. Simptomele sunt o mulțime de mucus în nas și picurare post-nazală. Mucusul colorat nu înseamnă neapărat că copilul are o infecție bacteriană.

Antibioticele nu ajută la tratarea virusurilor și a unor infecții

Unele cazuri de gripă sunt duale - adica sunt cauzate si de virusuri si de bacterii. Pentru aceste cazuri, poate fi nevoie de antibiotice. Uneori, bacteriile pot provoca infecții ale sinusurilor, dar apoi, de obicei, infecția se curăță singură într-o săptămână cam așa ceva. Multe infecții are urechii trec de la sine fără antibiotice.

Unele dureri în gât, precum infectia cu streptococ din categoria A, sunt infecții bacteriene.

Printre simptome se numără febra, roșeața și dureri la inghitire. Cu toate acestea, majoritatea copiilor care prezintă aceste simptome nu au aceasta infectia - iar pentru a sti, copilul trebuie sa faca un test (i se ia cultura de bacterii din gat cu un betisor si se face un test) pentru a confirma că este vorba despre acea bacterie, iar apoi, dacă este nevoie, medicul va prescrie antibiotice.

Citeste si Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu

Antibioticele au riscuri

Unii copii sunt alergici la antibiotice iar reacțiile adverse cauzate de antibiotice sunt un motiv comun pentru care copiii ajung la urgente. 

Antibioticele pot provoca diaree sau vărsături, iar aproximativ 5 din 100 de copii au alergii la ele. Unele reacții alergice pot fi grave și pot pune viața în pericol. Utilizarea greșită și utilizarea excesivă a antibioticelor au încurajat bacteriile să se schimbe, astfel încât medicamentele să nu funcționeze la fel de bine pentru a scăpa de ele. Aceasta se numește „rezistență la antibiotice”. Atunci când bacteriile sunt rezistente la medicamentele folosite pentru a le trata, este mai ușor să se răspândească de la o persoană la alta infecțiile. Infecțiile rezistente la antibiotice sunt, de asemenea, mai greu de tratat.

In plus, când sunt utilizate incorect, antibioticele sunt o risipa de bani.

Când are nevoie copilul de antibiotice?

Copilul poate avea nevoie de antibiotice dacă:

 - O tuse nu se imbunatateste dupa 14 zile.

- Medicul pune diagnostic de pneumonie (formă bacteriană de pneumonie) sau de tuse convulsivă (pertussis)

- Copilul face sinuzita

- Copilul are secretii nazale de culoare galben-verde și cel puțin 38 °C pentru câteva zile la rând.

- Copilul are streptococul A, pe baza unui test rapid de strep sau a unei culturi a gâtului.

- Pentru sugarii cu vârsta mai mică de 3 luni, apelați medicul pediatru pentru orice febră mai mare de 38 grade Celsius. Bebelușii foarte mici pot avea infecții grave care ar putea avea nevoie de antibiotice.

De citit si Rosu in gat? Daca amigdalita copilului este incorect tratata poate provoca alte infecti

Despre durerile in gat ale copiilor (rosu in gat), mai puteti citi:

Cresterea in greutate a copiilor dupa indepartarea amigdalelor

Mami, ma doare in gat: cum trecem peste provocarile iernii cu remedii naturale si eficiente

Infectiile streptococice respiratorii si durerea in gat: cum ajutam copilul


Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Autor: Desprecopii.com
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru si dr. Cristian Popescu, medic general in exclusivitate pentru Desprecopii.com - Desprecopii.com ©
Toate drepturile rezervate, 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII