Ce este sarcina toxică și ce riscuri pot apărea - sfatul medicului obstetrică-ginecologie

Ce este sarcina toxică și ce riscuri pot apărea - sfatul medicului obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Odata ce au aflat ca sunt insarcinate, multe gravidute experimenteaza greturi matinale, insa pana la 2% dintre ele pot avea simptome mai severe. Iata si ingrijorarea unei mamici din comunitatea Desprecopii: "Sunt insarcinata si am stari severe de greata! Nu suport nici un miros, am inceput sa pierd in greutate si am zilnic stari de voma. Ce pot sa fac? Sunt aceste simptome periculoase in sarcina?" .

✔️ Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrica-ginecologie.

veti citi
Ce este sarcina toxică?
Riscurile unei sarcini toxice
Medicul trebuie neaparat consultat in aceste situatii
 

Ce este sarcina toxică?

Sarcina toxica este denumirea populara a ceea ce in termeni medicali se numeste hipermesis gravidarum.

Majoritatea gravidelor au greturi matinale, insa pana la 2% dintre ele pot avea o stare de greata severa, varsaturi, scadere in greutate, deshidratare, simptome ce pot sa persiste toata sarcina nu doar in primul trimestru asa cum se intampla in cazul greturilor matinale.

Cauza acestor manifestari nu se cunoaste, se presupune ca s-ar datora cresteri nivelului anumitor hormoni. Simptomele apar de la 4-6 saptamani de sarcina, pot atinge un maxim in intervalul 9-13 saptamani, dupa care manifestarile scad in intensitate.

Au fost identificati o serie de factori care cresc riscul de aparitie a unei sarcini toxice: sarcina gemelara, supraponderabilitatea, prima sarcina, istoric familial de hiperemesis gravidarum.

Riscurile unei sarcini toxice

Sarcina toxica expune femeia gravida la o serie de riscuri ce sunt in principal legate de deshidratare si de dezechilibrele electrolitice ce pot apare ca urmare a varsaturilor repetate. Pierderea mai mare de 5% din greutate corporala, deshidratarea, deficite de vitamina b1, b6 si B12, dezechilibre metabolice, scaderea tensiunii arteriale, cresterea pulsului, stres atat fizic cat si emotional, desfasurarea cu dificultate a activitatiilor zilnice sunt manifestari datorate varsaturilor repetate.

In cazuri severe se ajunge la diminuarea diurezei, dureri de cap, confuzie, stari de lesin, icter.

Cazurile in care modificarile in alimentatie si incercarile de rehidratare orala nu au efect necesita internare si tratament intravenos, refacerea echilibrului hidroelectrolitic, vitamine si antiemetice.

In general, fatul nu este afectat de neplacerile prin care trece mama, insa in formele severe, netratate poate sa creasca riscul de nastere prematura si sa aiba o greutate mai mica la nastere.

Medicul trebuie neaparat consultat in aceste situatii

Sarcina toxica este considerata o urgenta prin modificarile severe care pot sa apara daca este lasata netratata si de aceea, pentru siguranta mamei si a fatului, este obligatoriu de a consulta de urgenta medicul in cazul in care:

• apar semnele deshidratarii, puls crescut, tensiune mica, scaderea diurezei, cefalee;

• fluidele nu sunt tolerate mai bine de 12 ore;

• apare senzatia de ameteala si slabiciune;

• apare sange in voma

• apar dureri abdominale severe.

Hyperemesis Gravidarum: sau cand raul de sarcina devine periculos

Suna complicat insa Hyperemesis Gravidarum este numele pentru o conditie medicala in timpul sarcinii. Hyperemesis Gravidarum este caracterizata prin greata severa, stari de voma prelungite, pierdere in greutate si probleme de echilibru ale electrolitilor. Citeste mai departe...

 

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2023
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII