Ce sunt contractiile uterine si cand trebuie sa ma ingrijorez? Iata sfatul medicului specialist obstetrica-ginecologie

Ce sunt contractiile uterine si cand trebuie sa ma ingrijorez? Iata sfatul medicului specialist obstetrica-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Pentru o femeie care este insarcinata pentru prima data, contractiile sunt un mister care vin la pachet cu o multime de intrebari. Si totusi, ce sunt contractiile? Trebuie sa le monitorizez? Cum o fac? Cum imi dau seama daca am sau nu contractii Braxton-Hicks?

Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

Ce sunt contractiile?

Contractiile sunt acele incordari ale uterului care apar in timpul sarcinii. Daca nu sunt insotite de durere, acestea se numesc contractii Braxton-Hicks si sunt normale in sarcina. Acest gen de contractii reprezinta o modalitate de „antrenare“ a musculaturii uterine pentru travaliu, cand contractiile vor creste progresiv in intensitate si durata. In schimb, daca contractiile sunt insotite de durere, pot fi asociate cu debutul travaliului.

Caracteristicile contractiilor uterine dureroase

Contractiile uterine dureroase de nastere au urmatorele caracteristici:

 Intensitatea este prima caracteristica - gravida relateaza discomfortul sau durerea pe care le resimte - cu cat este mai avansat travaliul, intensitatea este mai mare;
 A doua caracteristica o reprezinta durata unei contractii - la inceputul travaliului contractiile dureaza 15-20 de secunde. Cu cat ne apropiem de expulzie, durata va creste ajungand la 60 secunde.
 Ultima caracteristica este frecventa - este timpul dintre 2 contractii.

Contractiile uterine din travaliu au rolul esential de a determina dilatarea colului uterin. De aceea, orice intensificare a acestora inainte de termen poate reprezenta un semnal de alarma.

Contractiile inainte de 37 saptamani de sarcina sunt asociate cu riscul de nastere prematura.

Etapele contractiilor din timpul travaliului (nasterii)

Spre deosebire de contracțiile Braxton-Hicks, odată ce încep contracțiile de travaliu adevărate, acestea nu încetinesc sau nu se liniștesc prin măsuri simple cum ar fi băutul apei și odihna. În schimb, ele devin mai lungi, mai puternice și mai dese. Iată cum se poate gestiona durerea in timpul contracțiilor nașterii și cum se monitorizează contracțiile care anuntă inceperea nașterii.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2020
Cu contributia dlui Dr. Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii