Educatia cu blandete - educatia fara recompense, fara pedepse, si fara copii obraznici

Educatia cu blandete - educatia fara recompense, fara pedepse, si fara copii obraznici

Educatia cu blandete - educatia fara recompense, fara pedepse, si fara copii obraznici

Educatia cu blandete se bazeaza pe un parteneriat parinte-copil iar cel mai important aspect al disciplinei pozitive este legătura pe care o creezi cu copilul tău. Educatia cu blandete si a parentingului pozitiv are ca scop principal cresterea unui copil calm, care se poate auto-controla si stie ce inseamna empatia.

→ Atentie, insa la capcana parentingului permisiv. Pentru ca educatia cu blandete necesita o capacitate mare de autocontrol - pentru ca esti de multe ori pus in situatia de a face un pas înapoi, sa te gandesti ... Ce vrea sa imi comunice copilul in acest moment? si ...Ce pot sa fac pentru ca data viitoare sa nu mai ajungem pana la aceasta situatie...?

veti citi
Pe val: educatia cu blandete, sau parentingul pozitiv
Ce inseamna fara recompense si fara pedepse?
Ce este disciplina?
cum arata acest tip de abordare a educatiei de acasa?
Avantajele educatiei cu blandete
Care sunt problemele educatiei cu blandete?
Despre parentingul pozitiv si balanta ideala intre fermitate si blandete, iata cu mami si tati pot face cea mai buna echipa
Despre parentingul pozitiv, merita citit

Pe val: educatia cu blandete, sau parentingul pozitiv

Fiecare generatie de parinti incearca sa isi defineasca standarde pozitive de educatie parentala iar in ultimii ani, stilul de parenting preluat de tot mai multi parinti educati, este educatia cu blandete, sau parentingul pozitiv.

Pentru a explica conceptul de educatie cu blandete, sau parenting pozitiv pe scurt; aceasta este educatia fără recompense, fără pedepse, si fara copii obraznici. Deci daca vrei sa iti educi copilul in stil pozitiv si cu blandete - nu vei folosi nici recompense si nici pedepse pentru a-ti încuraja copiii să se comporte in felul in care doresti tu.

Ce inseamna fara recompense si fara pedepse?

Practic, prin „fără recompense” inseamna să nu folosesti recompensele clasice (sau mita) pentru copii - fie ca sunt ele stikere autocolante, dulciuri sau jucarii. Si chiar mai mult - comportamentul pozitiv al copilului nu se recompenseaza nici macar cu un - bravo, ce bine ai facut.

Prin „fără pedepse” inseamna sa nu folosesti reprize de pedeapsa (de tipul esti pedepsit x minute), sa nu dai nici o palmuta, sa nu tipi si sa nu ZBIERI.

De citit De ce nu tip si nu ridic vocea la copiii mei - stiu ca tipaturile mamei mele aveau efect opus

Deci, haideti sa facem o calatorie in lumea educatiei cu blandete si a parentingului pozitiv  - ce are ca scop principal cresterea unui copil calm, care se poate auto-controla si stie ce inseamna empatia.

educatie cu blandete

Ce este disciplina?

Disciplina a ajuns să însemne multe lucruri ce au legatura cu cultura si lumea in care traim. Când discutăm despre creșterea copilului, prin educatie intelegem sa ne mustram copilul daca are un „comportament rău”. Cuvântul disciplină provine din cuvântul grecesc disciple și înseamnă a învăța...

Genul de disciplina si educatie susținută de parintii care adopta educatia cu blandete este una care se bazeaza pe natura pozitiva a copilului. Stilul de parenting cu blandete, sau pozitiv  - are la baza conceptul ca pentru a oferi recompense și pedepse se înlocuiește de fapt înclinația naturală a copiilor de a fi buni. Prin recompese ii invatam sa se comporte în anumite moduri pentru o recompensă sau pentru a evita pedeapsa. Astfel - recompensele și pedepsele nu încurajează copiii să aiba un comportament bun in mod natural.

Deci cum arata acest tip de abordare a educatiei de acasa?

Există multa informatie pe net care lauda acest tip de educatie si de unde puteti lua multe informatii. Insa iata pe scurt câțiva pași pe care părinții îi fac pentru a încuraja acest parteneriat cu copiii lor:

Primul lucru pe care trebuie sa il acceptam este ca educatia copilului porneste de la o legatura puternica pe care trebuie sa o cultivam cu copilul. Iar majoritatea psihologilor sunt de acord cu faptul ca toate problemele comportamentale ale unui copil pornesc de la problemele dintre copii si parintii lor si lipsa unei legaturi de comunicare.

Parintii ofera unui copil alegeri nu comenzi. De pilda vei spune „Cand vrei sa te speli pe dinti - înainte sau după ce ai pus pijamaua?”. - in loc - DU-te si te spala pe dinti!

Parintii folosesc o abordare de la egal la egal cu copilul. De pilda Hai să ne jucam cu pusul jucariilor in lada de jucarii ...in loc de Strange jucariile din camera -- pentru a difuza tensiunea.

Parintii permit sentimentelor să-și urmeze cursul. În loc să spună „nu mai plange” sau să strige „hai nu exagera!”, parintii trebuie sa spuna Stiu si inteleg ca ai multe sentimente puternice despre [situație]”.

Parintii descriu comportamentul, si emotiile nu fapta in sine. Deci, în loc să eticheteze un copil ca fiind obraznic ca face firimituri pe canapea ei vor explica modul în care acțiunile îi fac să se simtă. De exemplu, „Sunt asa de frustrata cand trebuie sa strang firimiturile de pe canapea ...”. Copilul trebuie sa inteleaga ca fiecare fapta genereaza sentimente si emotii.

Negociază limitele acolo unde este posibil. Dacă este timpul să părăsim parcul, ei ar putea să întrebe: „Cate minute / balansări mai stam pana plecam din parc?” Cu toate acestea, trebuie sa fim flexibili si poti spune NU in situatii cand copilul este pus in pericol de altceva/altcineva - de pilda un caine.

Ei își tratează copiii ca parteneri egali în familie. Un parteneriat înseamnă că copilul este invitat să ajute la luarea deciziilor și să fie inclus în sarcinile gospodărești. Părinții își cer scuze când greșesc.

Parintii nu cer copiluui afecțiune forțată. Când matusa Tamara vrea un pupic de la copilul tau si copilul nu vrea - respecta opinia copilului. COpilul este stapan pe sentimentele si corpul sau.

Parintii au încredere în copiii lor. Ceea ce s-ar putea crede din afara situatei că este un comportament „rău” este văzut ca semnul unei nevoi nesatisfăcute.

Parintii stiu sa isi controleze sentimtenele de frustrare atunci cand este nevoie.  Înainte de a se tipa, se îndepărtează, respiră și își recapătă calmul.

Avantajele educatiei cu blandete

Există multe carti care pretind beneficii acestei abordări. Specialistii in parentingul cu blandete sustin ca aceasta abordare face copilul mai sensibil la nevoile celorlalți, deoarece a învățat să se aștepte ca nevoile sale sa fie tratate cu respect și ca stie ca este tratat de la egella egal in familie.

Alții susțin că ar putea depune mai mult efort, dar este mai eficient, deoarece pedeapsa și recompensele sunt doar soluții pe termen scurt. După cum susține Alfie Kohn, folosirea recompenselor și a pedepselor înseamnă a face lucrurile sa mearga in societate nu sa iti cresti copiii.

Care sunt problemele educatiei cu blandete?

Problemele care ar putea veni dinn acest stil de parenting, sunt in general de modul de definitie si abordare a acestui stil de educatie. Parintii care fac educatie cu blandete nu sunt (si nu a trebui sa fie) părinți permisivi. Parentingul permisiv înseamnă să nu spui niciodată NU, să nu accdepti ca copilul are nevoie sa isi faca trantrumul si criza de plans (fara a ceda) si sa dorești sa fii mereu pe placul copilului.

Din pacate, multi partinti care isi doresc sa faca educatie cu blendete cad in plasele parentingului permisiv...

De citit Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Se intampla insa ca parintii care adopta parentingul pozitiv, cu blandete sa fie etichetati drept parinti cu aere de superioritate...care stiu ei cel mai bine ce si cum...

Despre parentingul pozitiv si balanta ideala intre fermitate si blandete, iata cu mami si tati pot face cea mai buna echipa

La baza parentingului pozitiv stă o combinatie ideala intre blandețe si fermitate. Iar orice dezechilibru din aceasta ecuatie duce la un alt gen de parenting - fie el parenting permisiv fie parenting dur. Unii părinți sunt buni/blânzi, dar nu fermi. Alții sunt fermi, dar nu sunt blânzi.

Despre parentingul pozitiv si balanta ideala intre fermitate si blandete vom povesti in continuare. Si iata cu mami si tati pot face cea mai buna echipa pentru a creste un copil echilibrat.

Despre parentingul pozitiv, merita citit si

Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi
Copiii batuti de parinti au un IQ mai mic
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
Referinte: The Journal of Psychology 2019
empoweringparents.com, psychologytoday.com,
https://theconversation.com/gentle-parenting-explainer
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII