Hipertensiunea în timpul sarcinii: cauze și riscuri - sfatul medicului

Hipertensiunea în timpul sarcinii: cauze și riscuri - sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Hipertensiunea indusa de sarcina este diagnosticata cand valoarea este egala sau peste 140/90 mmHg in a doua jumatate a sarcinii in absenta proteinuriei sau a altor markeri ai preeclampsiei. Ce facem daca primim diagnosticul de hipertensiune in sarcina? Care sunt simptomele, ce tratament este necesar si cat este de periculos pentru bebelus?

• Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Hipertensiunea in timpul sarcinii. Ce facem?

Hipertensiunea afecteaza 6-7% din sarcini, se poate complica cu preeclampsie, mai ales daca debutul este precoce in sarcina. Valorile tensionale revin la normal de obicei la 6 saptamani dupa nastere.

Hipertensiunea arteriala cronica complica 3-5% din sarcini si apare frecvent la gravidele in varsta. Inainte de a planui o sarcina se recomanda un consult la cardiolog si ginecolog pentru a verifica daca medicamentele luate pentru hipertensiune sunt sigure in sarcina. Unele medicamente nu sunt sigure, reduc perfuzia placentara cu afectarea bebelusului. Monitorizarea pe parcursul sarcinii este importanta pentru a te asigura ca valorile mari de tensiune nu afecteaza bebelusul si nu vei dezvolta preeclampsie.

Tratamentul tensiunii arteriale

Tratamentul tensiunii arteriale este necesar in mod urgent pentru siguranta mamei la niveluri >160/110 mm Hg. Pentru a reduce valoarea tensiunii arteriale se recomanda sa fii activa, sa faci miscare zilnic (plimbari, inot) si sa ai o dieta echilibrata cu putina sare.

Preeclampsia este o complicatie a sarcinii care afecteaza unele femei gravide, tipic dupa 20 saptamani. Este cauzata de anomaliile placentei si netratata poate fi periculoasa pentru gravida si bebelus. De obicei este considerate a fi TA >140/90 si proteinuria >300 mg in 24 ore.

Este comuna in cazul existentei in antecedente:

. HTA cronica, diabet de sarcina;
. preeclampsie la o sarcina precedenta;
. in familie mama sau sora au dezvoltat preeclampsie in sarcina;
. prima sarcina;
. interval mai mare de 10 ani intre sarcini;
. varsta peste 40 ani;
. sarcina multipla;
. obezitate.

Controalele prenatale sunt importante, masurarea TA, ex sumar urina, testele de sange si Dopplerul pe arterele uterine la 11-13 saptamani sau 22-24 saptamani.

Preventia consta in a lua 100mg sau 150mg aspenter seara, de la 12 saptamani pana la nasterea bebelusului.

Simptomele preeclampsiei sunt:

. durere severa de cap;
. probleme de vedere - vederea in ceata sau a unor puncte stralucitoare;
. arsura severa in capul pieptului;
. durere sub coaste;
. greata si voma;
. cresterea brusca in greutate datorita retentiei de apa;
. stare de rau.

Daca sarcina este intre 20 si 35 saptamani, pentru excluderea preeclampsiei exista un test de sange care testeaza o proteina numita factor de crestere placentara (PIGF). In cazul unei valori crescute se infirma preeclampsia cu mare probabilitate. Daca valorile PIGF sunt scazute, pot fi un semn de preeclampsie si necesita teste suplimentare.

Se recomanda internarea in spital pentru evaluare, monitorizarea TA, teste regulate de urina si sange, ecografii (pentru a verifica fluxurile de sange prin placenta, cresterea fetala, miscarile fatului si respiratia fatului), monitorizarea electronica a batailor cordului fetal (carditocografie care poate depista stresul fetal si suferinta fetala.

Eclampsia - o complicatie severa

O complicatie severa este eclampsia, rara, dar care poate pune in pericol viata mamei si a fatului. Aceasta se manifesta prin convulsii care constau in contractii involuntarea ale muschilor, uneori cu pierderea constientei si a urinei si dureaza sub un minut.

Majoritatea femeilor isi revin dupa eclampsie, dar exista un risc mic de leziuni cerebrale daca convulsiile sunt severe. Administrarea de sulfat de magneziu scade riscul eclampsiei si a decesului matern care apare in proportie de 1/50 femei cu eclampsie.

Alte complicatii sunt sindromul HELLP si accidentul vascular cerebral (hemoragia cerebrala), edem pulmonar (acumularea de lichide in si in jurul plamanilor, cu scaderea absortiei oxigenului), insuficienta renala (acumularea toxinelor si a fluidelor in corp), insuficienta ficatului.

Sindromul HELLP este o boala rara a ficatului si a coagularii sangelui, care apare dupa nasterea bebelusului sau dupa 20 saptamani de sarcina.

Simbolurile reprezinta:

. H – hemoliza/scaderea hematiilor in sange
. EL - cresterea transaminazelor/enzime hepatice care arata distructia ficatului
. LP - scaderea trombocitelor, celulele care ajuta in coagularea sangelui

Tulburarea de coagulare intravasculara diseminata se manifesta prin sangerare exagerata atunci cand nu exista suficiente proteine in sange care sa produca cheag, sau prin aparitia unor tromboze in corp datorita faptului ca proteinele care produc cheaguri actioneaza excesiv.

Bebelusul sufera prin restrictia cresterii intrauterine din cauza perfuzarii reduse cu sange prin placenta. Acesta primeste putin oxigen si nutrienti, dezvoltarea lui fiind afectata. Bebelusul va fi nascut prematur in cazul preeclampsiei severe sau eclampsiei. Uneori bebelusul poate muri intrauterin.

In timpul travaliului si nasterii

Medicamentele pentru controlul TA se continua in travaliu si la nastere.

In cazul HTA usoara (140/90-149/99 mmHg) sau moderata (150/100 -159/109 mmHg) se monitorizeaza TA in fiecare ora si se incearca nasterea naturala.

In cazul HTA severa (>160/110 mmHg) se recomanda monitorizarea continua, nastere intrumentara (forceps, ventuza) sau prin operatie cezariana.

Singurul tratament pentru preeclampsie este nasterea bebelusului, de obicei la 37-38 saptamani sau mai devreme in cazurile severe. Bebelusul poate fi internat la terapie intensiva neonatala daca se naste prematur, sub 37 saptamani. Se continua monitorizarea dupa nastere, tratamentul antihipertensiv, la 2 saptamani evaluare la cardiolog si medicul de familie si la 6 saptamani dupa nastere.

Medicamentele folosite in sarcina pentru HTA, sunt de obicei sigure si in alaptare. Medicamentele recomandate sunt metyldopa, nifedipine sau labetalol.

Hipertensiunea arterială in sarcină: riscuri și tratament

Hipertensiunea in sarcină este un motiv de ingrijorare pentru multe graviduțe. Hipertensiunea arteriala in sarcină – indiferent dacă apare inainte sau dupa conceptie, necesita ingrijire specială.

Iată mai multe detalii despre cate tipuri de hipertensiune există in sarcină, ce riscuri există și cum se poate trata o tensiune ridicată in perioada sarcinii.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2023
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII