Care sunt semnele care ar putea anunța declanșarea nașterii? Despre tipuri de contractii și adevăratele semne ale nașterii - sfatul medicului

Care sunt semnele care ar putea anunța declanșarea nașterii? Despre tipuri de contractii și adevăratele semne ale nașterii - sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Una dintre cele cele mai dificile intrebari pe care le primim este legata de semnele travaliului. Cum ne dam seama daca am intrat in travaliu sau nu? De regula aceste lucruri se discuta in cadrul unei consultatii la 36 de saptamani, deoarece din acel moment nasterea se poate declansa oricand. Totodata din acel moment nu mai putem vorbi despre prematuritate, deoarece in cazul unei nasteri copilul este perfect adaptat pentru viata extrauterina.

Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

Travaliul poate sa inceapa in mai multe feluri

Sunt mai multe feluri prin care organismul ne poate da de inteles ca a venit momentul mult asteptat. In unele cazuri pot sa apara contractii, contractii de pretravaliu. Acestea pot fi deosebite de contractiile unui fals travaliu, insa pentru o pacienta care se afla la prima nastere aceasta diferentiere poate fi destul de dificila.

semne declansarea nasterii

Ca sa putem discuta trebuie sa o luam un pic cu inceputul. Pentru cine nu stie ce este aceea o contractie, o contractie este reprezentata de intarirea muschiului uterin ce are ca rezultat cresterea presiunii intrauterine si impingerea copilului catre col, catre iesire. Aceasta intarire a muschiului uterin este dureroasa in pretravaliu si se simte ca o durere destul de severa in partea de jos a abdomenului. Este o durere care apare din senin, dintr-odata, dureaza 30 de secunde aproximativ si dispare din senin; dupa o contractie nu se mai simte nimic, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

In momentul in care este prezenta aceasta durere, abdomenul este tare, are o consistenta crescuta, aproape ca aceea a genunchiului. Aceste dureri apar sporadic pe parcursul ultimului trimestru, insa ceea ce e specific debutului de travaliu este faptul ca aceste contractii sunt si regulate, ele se repeta la un interval regulat de timp. Asta spre deosebire de falsul travaliu, care e caracterizat de contractii repetate care totusi sunt neregulate. Sunt ba la 5 minute, ba la 30, apoi iarasi la 10 minute, nu au o frecventa bine stabilita.

Sfatul meu este ca, daca aveti asemenea tip de durere sa va opriti din orice activitate fizica, sa incercati sa va intindeti poate, si sa le monitorizati. Daca ele se repeta la un interval regulat si daca acest interval este mai mic de 10 minute, este foarte probabil sa fie un debut de travaliu, iar sfatul meu este sa mergeti direct la spital.

Insa nu toate travaliile pornesc prin contractii

Nu de putine ori un travaliu poate sa inceapa prin ruperea brusca a membranelor, ruperea apei in termeni populari. Atunci cand se rup membranele, pacienta constata o pierdere brusca de lichid pe cale vaginala, necontrolabila, care poate sa aiba loc chiar in somn. Aceasta pierdere este continua - odata rupte membranele, lichidul amniotic se scurge incontinuu. Daca s-a intamplat sa aveti o asemenea pierdere de lichid, sfatul meu este sa mergeti la spital - este foarte posibil sa inceapa travaliul. Uneori ruperea membranelor nu este chiar atat de evidenta si se simte ca o pierdere de secretie mai apoasa, insa intr-o cantitate foarte redusa. Daca aveti dubii, atunci puteti folosi un tampon cu vata simpla, aplicat local. Dupa o ora - doua se verifica acest tampon - daca el este imbibat de lichid inseamna ca s-au rupt membranele, daca este doar o mica pata pe suprafata lui inseamna ca este doar o secretie mai apoasa.

Exista si o categorie aparte a pacientelor, acele paciente pe care eu le numesc norocoase

Aceste paciente nu simt durere in momentul contractiilor si al dilatatiei, si este foarte posibil ca un travaliu sa le ia prin surprindere. Este posibil ca la aceste paciente, primul semn al intrarii in travaliu sa fie dat de pierderea unei mici cantitati de sange. Aceasta mica sangerare este data de dilatatia colului, chiar daca ele nu simt durere. Ceea ce trebuie sa stiti este ca orice sangerare este anormala in timpul sarcinii, si daca se intampla, ar trebui sa mergeti catre spital. Este posibil sa fi intrat chiar in travaliu!

Ca sa recapitulam - daca aveti dureri in mod repetat la nivelul abdomenului, la intervale regulate si mai mici de 10 minute, mergeti catre spital. Daca aveti o pierdere necontrolata de lichid pe cale vaginala, mergeti la spital. Daca aveti sangerare pe cale vaginala, mergeti la spital. Este foarte probabil sa inceapa travaliul!

Este bine ca aceste informatii sa fie mereu la indemana gravidei, de aceea am ales sa le includem in caietul gravidei pe care il oferim fiecarei paciente la monitorizarea sarcinii in cadrul Medicover.

Cand nasterea e aproape: semnale si ce e de facut

Momentul nasterii este asteptat cu multa nerabdare de-a lungul Odiseei Sarcinii. Iar cand vine, ne poate lua prin surprindere.

Cum recunoastem semnele prevestitoare sarcinii? Cum suntem insa siguri ca sunt semne reale si nu alarme false de declansare a travaliului? Plecam la spital sau mai asteptam? Iata sfatul de la Desprecopii

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2021
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII