Căte nașteri prin cezariană poate avea o femeie? Iată răspunsul medicului primar obstetrică-ginecologie

Căte nașteri prin cezariană poate avea o femeie? Iată răspunsul medicului primar obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

De multe ori viitoarele mamici merg la medic cu o intrebare delicata: "Domnule Dr., eu as vrea sa nasc prin cezariana, insa as vrea sa am o familie numeroasa. Cate cezariene pot avea maxim?" Ei, bine aceasta este o intrebare la care nu exista un raspuns simplu...

Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

veti citi
Regula a 3 cezariene maxim
Orice cezariană in plus crește riscurile
 

Regula a 3 cezariene maxim

Pana nu de mult, raspunsul pe care il dadeam la aceasta intrebare era 3 - anume 3 cezariene maxim. De ce trei nu stiu nici pana acum, nu pot sa stiu cum se ajunsese la cifra aceasta, insa in mediul in care am fost noi formati circula aceasta regula, regula a 3 cezariene maxim. Desigur teoria o stiam, anume faptul ca orice cezariana in plus creste riscurile pentru mama si fat, totusi de ce era atat de acceptata regula celor 3 cezariene nu stiu.

Ulterior insa, cand am avut ocazia sa participam la un congres in emiratele Arabe Unite, din discutiile cu colegii nostri de acolo am aflat lucruri pe care le banuiam - si anume faptul ca acolo familiile sunt foarte numeroase, dar si lucruri pe care nu le-as fi banuit, si anume faptul ca acolo femeile aleg intr-o proportie covarsitoare sa nasca prin operatie cezariana. Astfel mi-au adus la cunostinta colegii de acolo ca din experienta lor nu exista limita pentru numarul de cezariene pe care il poate avea o femeie. Si de fapt asa este. Sunt putine femeile care aleg sa aiba mai mult de 3 copii, si mai putine care sa ii nasca prin cezariana, insa de fiecare data cand am fost nevoiti sa ajutam o pacienta la a patra sau a cincea cezariana, lucrurile au mers destul de bine.

Orice cezariană in plus crește riscurile

Totusi, ramane in vigoare regula amintita mai devreme, anume faptul ca orice cezariana in plus creste riscurile pentru mama si pentru fat. Cicatricea de la nivelul uterului ramasa in urma nasterii prin cezariana poate ceda in cazul unei noi sarcini, ducand la ruptura uterina; aceasta se poate solda cu pierderea fatului si poate pune in pericol chiar viata mamei. De aceea se insista pe o perioada de recuperare intre nasterea cezariana si obtinerea unei noi sarcini.

Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont este faptul ca cicatricea de la nivelul uterului si peretelui abdominal poate face ca o noua cezariana sa fie mai dificila, cu risc mai mare de sangerare si de ranire a organelor din jur, iar vindecarea ei poate fi mai anevoioasa. Ranirea vezicii urinare apare mai frecvent, deoarece vezica are tendinta de a se lipi de uter la nivelul cicatricilor ramase dupa cezarienele anterioare.

Riscurile de sangerare importanta si de a avea nevoie de histerectomie, adica de pierderea uterului, cresc brusc dupa mai mult de trei cezariene, si se crede ca acest risc ajunge la 1 din 40 de femei la a patra cezariana. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca operatia este mai complicata, din cauza tesutului cicatricial, si partial pentru ca placenta creste profund in cicatricea de la cezarienele anterioare, si nu poate fi indepartata fara scoaterea uterului.

Astfel, pentru a oferi un raspuns la intrebarea adresata, teoretic nu exista limita pentru numarul de cezariene la o anumita pacienta; practic insa, riscurile pentru mama si pentru copil cresc treptat, cu fiecare cezariana in plus. Insa, cu ajutorul unui medic obstetrician cu experienta, aceste riscuri pot fi pana la urma depasite si nasterea va decurge cu bine.

► Citeste in continuare Este o cezariană planificată potrivită pentru tine? Iată la ce trebuie să reflectezi inainte de a decide - sfatul medicului

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII