Care sunt cauzele unui avort spontan și când să ne ingrijorăm? Iată sfatul medicului obstetrică-ginecologie
Pierderea unei sarcini sau avortul spontan este una dintre cele mai mari temeri ale femeilor însărcinate. Aproximativ 20% din sarcini se pierd printr-un avort spontan, și aproximativ 80% din acestea se întâmplă până la 12 săptămâni. Dar care sunt cauzele unui avort spontan? Care sunt factorii de risc și cum putem preveni un avort spontan?
• Ne răspunde la aceste întrebări doamna Dr. Vasilika Gero, medic primar în obstetrică-ginecologie.
veti citi
Cauzele unui avort spontan
Când să ne îngrijoram?
Factori de risc care pot cauza un avort spontan
Ce poți face pentru prevenirea avortului?
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici
Cauzele unui avort spontan
Unele avorturi spontane sunt diagnosticate in timpul vizitelor prenatale, cand medicul nu aude bataile inimii. Adesea embrionul se opreste in dezvoltare cu cateva saptamani inainte de simptomele unui avort spontan.
Majoritatea avorturilor spontane de prim trimestru au cauze genetice. Ele sunt evenimente aleatorii cauzate de anomalii cromozomiale. Acest lucru inseamna ca se formeaza un embrion cu defecte structurale ce nu se poate dezvolta in mod normal. Erorile genetice care duc la avorturi spontane pot aparea atat inaintea conceptiei, atunci cand spermatozoidul sau ovulul este anormal, cat si in primele etape ale sarcinii, momentul in care incepe diviziunea celulara.
Când să ne îngrijoram?
• Sangerarile vaginale reprezinta de obicei primul semn al unui avort spontan - Cand se asociaza si cu crampe abdominale sau dureri de spate, trebuie sa mergeti la un control ginecologic.
• Schimbarea brusca a starii de sarcina, disparitia semnelor de sarcina - Daca greata si varsaturile, tensiunea la nivelul sanilor dispar brusc, inseamna ca nivelul hormonilor a scazut si poate indica de asemenea oprirea sarcinii din evolutie, motiv pentru care va prezentati la medic.
• Test de sarcina negativ dupa unul pozitiv - Temerile de avort spontan le fac pe multe femei sa repete testul de sarcina. Daca iese negativ, adresati-va medicului ginecolog.
Factori de risc care pot cauza un avort spontan
Toate femeile pot suferi avort spontan, dar exista factori de risc care pot cauza aparita acestuia:
• Varsta inaintata
• Antecedente familiale
• Diabet
• Afectiuni autoimune
• Trombofilie
• Probleme cervicale sau uterine, fibroamele uterine
• Febra mare 38.5 C
• Probleme genetice
• Infectii
• Consumul de alcool, droguri
• Consumul excesiv de medicamente
• Mediu toxic
Ce poți face pentru prevenirea avortului?
Alege un stil de viata sanatos inainte si in timpul sarcinii. Este foarte important si poate preveni aparitia unui posibil avort spontan.
Femeile care vor sa ramana gravide si mai ales cele care au suferit avorturi spontane in antecedente, inainte de aceasta decizie ar trebui sa mearga la medicul ginecolog pentru a sta de vorba - in vederea metodelor de prevenire a complicatiilor si mai ales a unui avort spontan.
O dieta sanatoasa si bine echilibrata, suplimente alimentare care pregatesc organismul pentru sarcina, miscarea fizica moderata, evitarea fumatului, gestionarea stresului si controlul periodic sunt factori esentiali care duc la o sarcina sanatoasa, lipsita de probleme si scaderea riscului de avort spontan
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici
Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.
► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube
Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)
Pierderea sarcinii in primele doua pana la patru luni de graviditate se numeste pierdere de sarcina in stadiu mic de dezvoltare. Unul din primele semne este cu siguranta sangerarea vaginala iar in aceasta situatie se poate vorbi despre o predispozitie pentru pierdere de sarcina. Numai in jumatatea cazurilor se produce cu adevarat o pierdere de sarcina, in celelalte situatii altele fiind cauzele sangerarii vaginale. Mai departe...
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII