Durerile abdominale in sarcina - iata care sunt inofensive si care sunt ingrijoratoare

Durerile abdominale in sarcina - iata care sunt inofensive si care sunt ingrijoratoare

Durerile abdominale in sarcina - iata care sunt inofensive si care sunt ingrijoratoare

Unele dureri abdominale din timpul sarcinii nu sunt ingrijoratoare, altele pot fi un semn major de ingrijorare. 

Durerile abdominale in sarcina - iata care sunt inofensive si care sunt ingrijoratoare

veti citi
Unele dureri abdominale în timpul sarcinii sunt normale, altele nu
Care sunt unele cauze inofensive ale durerii abdominale în sarcina?
Care sunt cazurile grave de durere abdominală în sarcina

Unele dureri abdominale în timpul sarcinii sunt normale, altele nu

Unele dureri abdominale din timpul sarcinii nu sunt ingrijoratoare, altele pot fi un semn major de ingrijorare. Sa nu uitam ca in timpul sarcinii, organele femeii se schimbă constant, uterul se extinde și ligamentele se întind. Și să nu uităm de greturile de sarcina.

Dar durerea abdominală în timpul sarcinii poate fi mult mai gravă (deși mai rară). Consultați ghidul nostru demai jos pentru a afla cum să vă interpretati durerile abdominale si sa stiti cand este momentul să apelați la medic.

Care sunt unele cauze inofensive ale durerii abdominale în sarcina?

De la constipație la durerile de ligmente, iată câteva cauze care pot provoca dureri abdominale inofensive în timpul sarcinii. Dacă durerea pe care o întâmpinați continuă sau dacă aveți simptome precum sângerare sau crampe puternice, consultați medicul ginecolog.

Uterul care creste in fiecare zi

Pe măsură ce uterul crește, deplasează intestinul, ceea ce poate duce la greață, la senzația de a te simți complet ușor sau la distensie în abdomen. Soluția? Mâncați mai frecvent, mese mai mici, faceți exerciții fizice în mod regulat, odihniți-vă și goliți-vă frecvent vezica.
 

Durere ligamentară

Pe măsură ce uterul se mărește, acesta întinde ligamentele rotunde - două ligamente mari care se deplasează în fața uterului și în jos în zona inghinală. Poti simți acest lucru ca un disconfort abdominal inferior care radiază în inghinal; poate fi ascuțit și înjunghiat atunci când schimbați pozițiile sau plictisitoare și dureroase. De obicei, începe în al doilea trimestru de sarcina și se rezolva de la sine.

Constipație și gaze

Constipația și gazele sunt, deseori parte integrantă a sarcinii. Progesteronul, un hormon care crește în timpul sarcinii, încetinește întregul tract gastro-intestinal, făcând alimentele să călătorească mai lent prin el. Pentru a combate constipația, bea multă apă și mănâncă alimente bogate în fibre. Dacă asta nu ameliorează problema, poti considera sa iei un supliment de fibre.

Contractii Braxton Hicks

Contractiile Braxton Hicks nu sunt asociate cu dilatarea colului uterin si sunt total inofensive.  Trucul este să diferențiați aceste „contracții practice” de cele care anunta inceperea travaliului. Contracțiile adevărate tind să se apropie și să se apropie împreună. Dacă cineva poate continua o conversație, se poate uita la televizor sau poate citi, atunci contractiile nu sunt cele de travaliu. Deshidratarea poate declanșa contracții Braxton Hicks, deci asigurați-vă că beți multe lichide. Dacă contracțiile persistă sau nu sunteți sigur dacă sunt Braxton Hicks sau contracții adevărate, cereti sfatul medicului.

Vezi aici Contractiile Braxton Hicks: ce sunt si cum se simt

Cazurile grave de durere abdominală în sarcina

Multe femei au sarcini sănătoase, dar din pacate, pe parcurs se pot dezvolta complicații grave care necesită atenție imediată din partea medicului ginecolog. Unele semnale de care aveți grijă includ>  sângerare, dureri severe, febră și tulburări de vedere.

Sarcina extrauterina

Sarcinile ectopice, sau extrauterine sau tubare, în care oul implantează în altă parte decât uterul, cel mai adesea într-o trompa falopiana, apar la 1 din 50 de sarcini. În cazul unei sarcini ectopice, poti suferi dureri intense și sângerare între a șasea și a zecea săptămână de sarcină, deoarece tubul devine inchis. Femeile cu risc crescut pentru o sarcină ectopică includ cele care au avut o sarcină ectopică în trecut sau au suferit o intervenție pelviană, abdominală, trompe falopiene dar si cele care au endometrioză, o ligatura tubală, un dispozitiv intrauterin (DIU) în momentul concepției sau o infecție pelvină. Un uter cu formă anormală și utilizarea tehnicilor de reproducere artificială par de asemenea să crească riscul unei sarcini extrauterine.

Sarcinile extrauterine nu pot continua și necesită tratament imediat. Dacă ați avut un test de sarcină pozitiv, dar încă nu ați confirmat sarcina printr-un examen medical și aveți dureri abdominale, trebuie sa cereti sfatul de urgenta al medicului ginecolog. Acesta poate efectua o ecografie pentru a confirma dacă ovulul a fost implantat în uter.

Vezi Sarcina extrauterina (ectopica) incepe ca o sarcina normala. Adevărul despre ingrijire si tratament - sfatul medicului

Avort

Când femeile se confruntă cu dureri abdominale în primul trimestru, primul risc este acela de avort spontan, pentru că, din păcate, 15-20% din sarcini se termină în avort spontan. Printre simptomele avortului se numără sângerare și crampe care pot fi ritmice sau seamănă cu crampe menstruale.

Travaliul prematur

Dacă aveți contracții regulate înainte de 37 de săptămâni de sarcina și aveți o durere de spate persistentă, poate fi vorba despre o nastere prematură. Acum nu este momentul să-l aștepți - sună-ți imediat medicul.

Contracțiile pot fi sau nu însoțite de scurgerea de lichid vaginal sau sânge sau o scădere a mișcării fetale.  S-ar putea să sfârșești prin a fi trimis acasă, deoarece este o alarmă falsă dar este mai bine să fii în siguranță decât să-mi pară rău, mai ales în acest caz.

Citeste Travaliul prematur: semne si factori de risc

►  Dezlipirea placentei

Placenta este sursa de oxigen și nutrienți pentru copilul tău. Se implantează de obicei ridicat pe peretele uterin și nu se detașează decât după nașterea copilului. În cazuri rare (1 din fiecare 200 de nașteri), placenta se poate separa de peretele uterin, o complicație periculoasă, care este cea mai frecventă în al treilea trimestru.

Durerea de dezlipire placentară este o durere severă, constantă, care se agravează progresiv în zona inferioară a abdomenului. Uterul  poate deveni tare (dacă apăsați pe abdomen) și s-ar putea să ai și sânge roșu închis, care nu are cheaguri. În unele cazuri, o femeie poate intra în travaliu atunci când placenta ei se dezlipeste, caz în care ob-gyn-ul ei va livra de obicei copilul prin cezariană de urgență. Dacă abruptul este ușor, un medic poate permite sarcinii să continue sau poate induce travaliul și să facă o naștere vaginală. Femeile cu risc pentru această afecțiune includ cele care au un istoric de abrupt placentar sau care au hipertensiune arterială, preeclampsie și traumatisme abdominale.

Citeste Dezlipirea de placenta: ce trebuie sa stii

Preeclampsia

Preeclampsia se poate dezvolta oricând după 20 de săptămâni de sarcină, motiv pentru care medicul vă verifică tensiunea arterială la fiecare programare și se caracterizează prin tensiune arterială ridicată și proteine ​​în urină. Deoarece hipertensiunea arterială constrânge vasele din uter care furnizează fătului oxigen și nutrienți, creșterea copilului poate fi încetinită. Preeclampsia crește, de asemenea, riscul de abraziune placentară, în care placenta se separă de peretele uterin înainte de naștere. Când preeclampsia este severă, aceasta poate fi însoțită de durere în partea superioară dreaptă a abdomenului, precum și greață, dureri de cap, umflare și tulburări vizuale - Daca crezi ca ai preeclampsie, cereti de urgenta sfatul medicului.

Citeste Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri

Infecția tractului urinar (UTI)

Până la 10 la sută dintre femeile insarcinate vor face o infecție a tractului urinar (UTI) la un moment dat în timpul sarcinii. Simptomele tipice includ o dorință bruscă de a urina, durere sau arsură cu urinare și urinare sângeroasă - dar unii pacienți cu UTI, de asemenea, experimentează dureri abdominale. Ingrijorarea cu aceste infectii în timpul sarcinii este că acestea pot progresa spre o infecție în rinichi, ceea ce îți va crește riscul de nastere prematură,

Vestea bună este că, dacă o infectie urinata este depistata la timp, se poate trata usor cu antibiotice.

Citeste Infectiile urinare in timpul sarcinii - simptome,cauze si tratament

Apendicită

Apendicita poate fi dificil de diagnosticat în sarcină, deoarece pe măsură ce uterul se mărește, apendicele se ridică și se poate ridica în apropierea butonului sau a ficatului. Această prezentare atipică ne oferă o minge curbă. Și pentru că un diagnostic poate fi întârziat, acesta este unul dintre motivele pentru care o femeie prezintă un risc mai mare de a muri din cauza apendicitei în timpul sarcinii. Deși semnul obișnuit al apendicitei este durerea în cadranul inferior drept al abdomenului, atunci când ești însărcinată, poți simți că este mai sus. Alte simptome includ lipsa poftei de mâncare, greață și vărsături.

Calculii biliari

Pietrele din vezica biliară sunt mai frecvente la femei, mai ales dacă acestea sunt supraponderale, peste 35 de ani. Durerea cauzată de calculii biliari (numită și colecistită) este severă și concentrată în cadranul din dreapta sus al abdomenului. În unele cazuri, durerea poate radia de asemenea spre spate și sub omoplatul drept.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2020

referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII