Infertilitatea la bărbați: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune

Infertilitatea la barbati: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune

Infertilitatea la bărbați: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune

Există zece motive majore care pot provoca infertilitate unui barbat, deși de obicei nu manifestă simptome vizibile. Adesea, infertilitatea masculină este identificată numai după încercările persistente, nereușite de concepție ale cuplului.

→ Infertilitatea la barbati: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune...

10 motive pentru infertilitatea masculină

Infertilitatea și subfertilitatea afectează aproximativ 48 de milioane de cupluri (aproximativ 15 la sută) de vârstă reproductivă la nivel mondial.

Există zece motive majore care pot duce la infertilitate masculină, deși de obicei nu manifestă simptome vizibile. Adesea, infertilitatea masculină este identificată numai după încercările persistente, nereușite de concepție ale cuplului.

1. Obezitate

Un Indice de Masa Corporala (IMC) peste 30 de ani poate avea un impact asupra calității spermatozoizilor, deoarece depozitele de grăsime pot supraîncărca și influența metabolismul androgenilor (hormoni care joacă un rol în trăsăturile masculine și activitatea reproductivă), în special testosteronul. Aceasta provoacă modificări semnificative în dezvoltarea spermei și ADN-ul spermei din nucleu.

2. Fumatul și substanțele care dau dependenta

Substanțele inhalate și fumate au un efect semnificativ negativ asupra spermatozoizilor din cauza nicotinei și receptorilor canabinoizi din țesutul testicular. Nicotina provoacă un dezechilibru în organism, care se numește stres oxidativ; acest lucru influențează calitatea spermei și potențialul de fertilizare. Cocaina distorsionează de asemenea dezvoltarea spermei și motilitatea. Oprirea fumatului și consumului de droguri determină inversarea majorității daunelor spermatice numai după câteva luni de întrerupere.

3.  Radiație

Deși există o dezbatere semnificativă în literatura științifică cu privire la impactul iradierii telefonului mobil asupra infertilității masculine (un singur studiu meta a prezentat date semnificative asupra efectului), este foarte recomandat ca bărbații să nu țină telefoanele mobile aproape de scrot și testicule. pentru a reduce riscul. O cauză mai puțin evitată a expunerii la radiații este tratamentul cancerului, cum ar fi chimioterapia. În acest caz, protocolul de conservare a fertilității include congelarea spermatozoizilor și alte metode avansate, cum ar fi biopsia testiculară sau extragerea și înghețarea celulelor stem spermatogoniene.

4.  Nutriție

Alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la păstrarea fertilității masculine. Exemple de alimente cu proprietăți antioxidante includ: brânză (vitamina A), portocale (vitamina C), semințe de floarea soarelui (vitamina E), pește (Omega 3), broccoli (acid folic); fasolea și anghinarea au și proprietăți antioxidante.

Citeste Vrei sa concepi un copil? Aceste alimente maresc calitatea spermei

5.  Suplimente și steroizi

Suplimentele alimentare nu trebuie utilizate fără medic sau consiliere profesională cu privire la impactul asupra sănătății și fertilității. Injecțiile cu testosteron și alte preparate de steroizi pot dăuna grav producției de spermă. Excesul de băut de cafea poate avea, de asemenea, o influență, în special dacă există o problemă de fertilitate care stă la baza.

6.  Temperatura testiculară ridicată

Organele genitale masculine atârnă în afara corpului, într-un sac scrotal cu temperaturi mai scăzute în comparație cu organele intra-abdominale. Creșterea temperaturii testiculare chiar și cu 2 sau 3 grade centigrade poate compromite calitatea și funcționalitatea spermatozoizilor. Factorii de risc pot include munca în profesii la temperatură ridicată; profesii cu ore lungi în poziție de ședere; lenjerie strânsă și utilizarea laptopurilor asezate in poală o perioadă lungă de timp.

Citeste Despre laptopuri si infertilitatea masculina...

7. Anumite infectii

Este bine știut că infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv gonoree, clamidie și ureoplasmă pot provoca infertilitate masculină. Inflamațiile genitale produse de aceste microorganisme contribuie la modificarea calității spermei, în timp ce cazurile severe și cronice ale acestor infecții pot cauza obstrucție. Orice semn de infecție trebuie diagnosticat și tratat agresiv cu antibiotice.

8.  Leziuni genitale

Leziunile testiculare trebuie tratate fără întârziere. Barbatii ar trebui sa aiba mare grija in timpul sporturilor in care testiculele nu sunt protejate corespunzator, incluzand artele martiale, ciclismul, echitatia.

9. Varicocelul

Aceasta este mărirea venelor din sacul scrotal, care ridică temperatura testiculelor și influențează producția și calitatea spermei. Testarea și tratamentul acestei afecțiuni este o parte standard a investigării infertilității masculine.

Cititi aici o abordare medicala completa despre cauzele ginecologice ale infertilitatii la barbati.

10.  Vârsta

Presupunerea că bărbații pot reproduce la vârsta înaintată este total neadevărată. După 35 de ani, potențialul de reproducere al bărbaților scade brusc, ca ADN-ul din fragmentele nucleului. Dupa varsta de 40 de ani, probabilitatea ca barbatii sa trateze un copil fara mutatii genetice scade cu 11% in fiecare an. Copiii cu tați mai mari de 50 de ani au o probabilitate semnificativ mai mare de a suferi de afecțiuni, inclusiv sindromul Down, neurofibromatoza, autism și sindromul Kleinfelter.

Citeste Ceasul biologic al barbatilor ticaie dupa 41 de ani

Autor: M.S., Redactor Desprecopii.com 2023
referinte: Jurnal de medicina american
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Iulia Manolache
    Iulia Manolachetrimis la 16/1/2012

    Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
    • Andreea Rosca
      Andreea Roscatrimis la 1/4/2021

      Buna ziua, Iulia, V-am scris la acest email dar se pare ca adresa nu mai este activa. Va rog frumos, aţi putut sa mi trimiteţi tratamentul folosit de dumneavoastra pentru tratarea azoospermiei? Va mulţumesc anticipat.

  2. Cristina
    Cristinatrimis la 20/12/2011

    Sarbatorile de Craciun sunt cele mai asteptate din an pentru mine. Nu neaparat pentru cadouri, si pentru bucuria pe care o simt....de atmosfera pe care o creeaza colindele, bradul impodobit, luminile orasului, bunatatile pe care le pregatim cu atata drag, intalnirea cu majoritatea celor dragi. Toate acestea ma bucura nespus si fac sa fie cea mai frumoasa perioada a anului! Abia astept sa ma bucur de o ciocolata calda in fata bradutului impodobit, ascultand colinde si,pur si simplu, bucurandu-ma de iarna, atat cat pot. Sper sa avem zapada, cat de putina, in acest an de Craciun...inca mai sper:)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII