Cum transformam statul in casa in zile distractive pentru copii?

Cum transformam statul in casa in zile distractive pentru copii?

Cum transformam statul in casa in zile distractive pentru copii?

Stim, probabil din cauza grijilor de zi cu zi nu iti mai gasesti timp sa te joci cu copilul tau, sau cel putin nu la fel de mult ca inainte.

Aceasta perioada dificila prin care trebuie sa trecem, stand izolati acasa, ne poate da tuturor un sentiment de neliniste. Dar, daca ai avea permisiunea sa iti setezi un cronometru si sa uiti de toate grijile pentru moment, si sa te conectezi cu copilul tau timp de o jumatate de ora? Daca ti-as promite ca, facand asta in mod regulat, copilul tau va deveni mai cooperant si te vei simti mai linistit?

Daca acest lucru v-ar ajuta pe amandoi sa fiti mai fericiti in aceste zile pe care trebuie sa le petreceti in casa?

Copiii trebuie sa se joace

Joaca este serviciul fiecarui copil. Prin joaca invata abilitatile de care vor avea nevoie in viata si este modul prin care isi proceseaza emotiile. Chiar daca suntem nevoiti sa stam acasa, nu trebuie sa uitam ca cei mici au nevoie de noi: sa fim prezenti in viata lor cu zambete si idei distractive de joaca!

Zilnic, copiii trebuie sa gestioneze sentimente complicate: frica, gelozie, umilinta, panica, furie, dezamagire... Provocarile normale din fiecare zi pentru un copil in crestere, de orice varsta, stimuleaza tot felul de sentimente. Copiii elibereaza aceste emotii prin joc. Rasul, in mod special, ne transforma chimia corpului prin reducerea hormonilor de stres si cresterea hormonilor de legatura.

Copiii sunt mai activi fizic, in comparatie cu adultii. Cand sunt prea emotionali, corpurile lor trebuie sa descarce toata aceasta energie. Si acesta este unul dintre motivele pentru care au mult mai multa energie decat noi, asa ca ne epuizeaza.

Dar putem folosi acest lucru in avantajul nostru, pentru ca atunci cand jucam jocuri fizice cu copiii, ei chicotesc si transpira si rad - si elibereaza aceiasi hormoni de stres incarcati pe care altfel ar fi trebuit sa-i descarce. Dar si mai important este ca joaca ajuta parintii si copiii sa fie mai apropiati.

Activitati de invatare prin joaca pentru a dezvolta autonomia copilului

Nu de putine ori am auzit in ultimele 2 saptamani: "Mamiii, ma plictisesc!!!" - in special acum de cand stam izolati in casa. Ei bine, si atunci ce fac? Stiu ca plicitiseala este buna DAR, uneori am nevoie si de cateva idei de activitati care sa il scoata putin din cotidian. Asa ca facem ceva distractiv impreuna, dar si educativ.

Cum sa te joci cu copilul tau?

Nu uita ca cele mai frumoase jocuri nu au nevoie de materiale! Incercati jocuri clasice precum de-a v-ati ascunselea. Sau, de ce nu va jucati cu plastilina? Nu-i asa ca nu te-ai mai jucat de mult cu ea? In plus, ajuta si la stres ;) 

Pe langa faptul ca petreceti timp de calitate impreuna, copiii vor invata multe lectii valoroase precum sa isi astepte randul, sa invete sa numere, isi vor imbunatati abilitatile verbale si sociale si le va creste increderea in sine. Implicati-i pe copii in planificarea activitatilor, in curatenia zilnica si chiar in prepararea mancarii!

Cand pasiunea copilului implica masinile!

Baietelul meu adora masinile, sub orice forma si marime, astfel incat mi-am propus sa construim chiar noi o masinuta din ce gasim prin casa si sa fim creativi. E atat de simplu si distractiv! Veti avea nevoie de: o rola de hartie igienica consumata, marker, 4 capace de la sticle de plastic, culori, 2 scobitori, foarfeca, lipici si imaginatie.

Pentru inceput vopsiti capacele in negru si gauriti-le in mijloc, cat sa incapa o scobitoare. Lasati copilul sa deseneze/picteze masinuta dupa propria dorinta/imaginatie apoi decupati un patrat mic in rola. Faceti gauri in rola de hartie pentru roti, bagati scobitorile si puneti capacele - ideal este sa puneti putin lipici pe varful scobitorilor astfel incat sa nu cada rotile. Acum trebuie doar sa alegeti un sofer si VRUUUM la drum.

Refolosirea paharelor de iaurt

Un proiect foarte simpatic pe care pustiul meu il adora este refolosirea paharelor de iaurt.

Dupa ce am desenat figura unui purcelus pe o coala de hartie A4, am lasat copilul sa il coloreze, apoi a lipit paharul pe post de "nas" :) A fost super incantat de acest purcelus! Tot din aceste paharele puteti face iepurasi, casute, clopotei sau caracatite!

Invatam sa facem curatenie

A lasa copiii sa faca lucrurile el insisi ii invata deprinderi de viata. Dar nu este vorba doar despre finalizarea sarcinii, este vorba de atitudine si de a fi mandru de ce face. Cu cat le oferim mai multa libertate, cu atat vor fi mai increzatori.

Chiar daca sunt pusi sa faca treburi extrem de usoare, cum ar fi stersul prafului de exemplu, curatenie in dulapul cu haine sau orice altceva ce pare foarte simplu, uneori copiii simt nevoia sa fie tratati ca niste copii si sa fie ajutati chiar si la lucrurile simple, sa fie alintati si sa fie lasati sa se alinte. Sta in puterea parintilor sa imbine alintul cu sarcinile responsabile. Gasirea unui echilibru intre cele doua este cheia reusitei. Nu ezitati insa niciodata sa va ajutati copiii atunci cand le cereti sa faca ceva, iar daca vor specula ajutorul acordat, incercati sa le raspundeti cu umor, fara sa ii pedepsiti.

Pe masura ce copilul devine mai implicat in procesul de luare a deciziilor si sarcinilor in jurul casei, dupa un timp ele vor deveni obiceiuri, iar copilul va dezvolta un sentiment de apartenenta la orice actiune repetata. Setarea fundatiilor solide ca acestea vor actiona ca rampa de lansare pentru un copil increzator si demn de incredere.

Invatam sa numaram cu ajutorul povestilor!

Pentru o activitate destul de simpla si distractiva veti avea nevoie de: o coala mare de hartie alba, foarfeca scolara, un creion, creioane colorate si hartie colorata.
 
Poate fi destul de usor sa ne invatam micul prescolar sa numere, cand ii oferim activitati distractive. Folositi-va de coli de hartie colorata pentru cifre, apoi desenati si decupati diverse forme si imagini ce corespund numerelor.  Ajutati-va de povestile preferate ale copilului si creati un peisaj de basm prin care cel mic poate invata usor si placut sa numere.

Rutina povestilor de seara

Rutina povestilor de seara creaza mediul propice pentru intarirea relatiei intre parinti si copil. Daca parintii vostri v-au citit, in copilarie, nu se poate sa nu va amintiti sentimentul acela indescriptibil de caldura, de ”acasa”, de confort maxim cand stateati cuibariti sub patura calda, lipiti de mama sau de tata. Este un prilej de tihna si liniste familiala savurat in primul rand de copil, care se simte protejat si iubit, dar in egala masura de parinti. Chiar daca realitatea zilelor noastre este una in care relationarea parinte-copil este supusa unor numeroase provocari, crearea rutinei povestii de seara se traduce de fapt, in timp de calitate oferit copilului cu caldura si dragoste.

Uneori facem lucruri pentru copiii nostri inainte de a ni se cere ajutorul. In schimb, putem astepta sa vedem daca o pot face singuri, aratandu-le putina incredere. Ce ar fi sa le acordam sansa de a-si pregati singuri micul dejun in weekend? Ce ar fi sa ii credem pe cuvant ca se pot spala pe dinti si ca se pot imbraca singuri fara ajutorul nostru? Poate ne pot ajuta la treburile casnice. Copiii iubesc sa fie implicati intr-o munca care li se pare semnificativa. Atunci cand cer ajutor, in loc de a-i "salva" imediat, le putem arata cum sa faca acel lucru singuri.

Va provocam si pe voi sa ne aratati cat de inventivi sunteti! Ce activitati/joculete puteti face chiar la voi acasa?

 

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

 Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?

Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.

Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste in continuare aici >

Despre cum poti petrece timp de calitate cu copilul - iata sugestii:

Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut
Cum utilizeaza familia ta ecranele: despre beneficii dar si limite
Vara asta spunem DA sportului
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii
Peste 200 planse de colorat pentru copii
21 de jocuri in interior pentru copii
31 labirinturi pentru copii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII