Nume de fete: nume de Sfinti pentru fetitele nascute in luna Mai

Nume de fete: nume de Sfinti pentru fetitele nascute in luna Mai

Nume de fete: nume de Sfinti pentru fetitele nascute in luna Mai

Vei naste o fetita in luna mai? Ce nume va avea? Te-ai gandit sa ii dai un nume protector al unui personaj biblic din calendarul crestin ortodox al lunii mai?

De-a lungul deceniilor, numele biblice au devenit tot mai populare - acestea nu ies niciodată din stil. Iar dacă ești în căutarea unui nume biblic pentru fetița ta, iată o lista cu nume ale sfinților lunii Mai:

- veți citi:
Nume de Sfinți pentru fetele nascute în luna Mai
Generator de nume norocoase de copii
Despre alegerea numelui

Iată care sunt sfinții lunii Mai și ce nume puteți da fetelor născute în această lună

Alexandra - Sfantului Alexandru (16 Mai)

Sfantului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului

Origine: greaca - Alexandros înseamnă protector viteaz al bărbaţilor, al oamenilor, find format din termenul “alexio” care se traduce prin „a apăra” şi cuvântul „andros” care înseamnă „bărbat”, „om”.

Elena/Alina/Ela - Sfintii Imparati Constantin si Elena (21 Mai)

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Origine: se aseamănă cu cuvintele greceşti helàne = făclie, torţă, şi hèle = strălucirea soarelui (a se compara cu helioterapia = tratament cu raze solare)

Emilia - Sf. Emil, m. (22 Mai)

Sfântul episcop Ciprian, care a murit martir în anul 258, la Cartagina (Africa), a consemnat în scris istoria a doi creştini prieteni, Emil şi Castus, care, aduşi în faţa judecăţii şi înspăimântaţi de chinurile la care au fost supuşi, s-au hotărât să se lepede de credinţa creştină; după un scurt timp de şovăire, ajutaţi de harul lui Dumnezeu, se răzgândesc, îşi reînnoiesc mărturisirea de credinţă şi dragoste faţă de Cristos şi sunt arşi pe rug. Acestea se petreceau în anul 250, cu opt ani înainte ca însuşi Sfântul Ciprian să-şi plece capul sub sabia călăului. 

Din prenumele Emilia sunt derivate şi  Emiliana, Ena, Mili, Milica, Mica. Păstrând apropierea de adjectivul aimylios = blând, duios, prenumele din familia Emil-Emilia ne-ar putea sugera dorinţa lui Isus: „Învăţaţi de la Mine, căci sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi afla odihnă pentru sufletele voastre”. Martirologiul Roman aminteşte o Sfântă Emiliana (Emilia) la 5 ianuarie.

Origine: poate fi pus în legătură cu cuvântul grecesc aimylias = blând, duios

Florentina - Sf. Florian, m. (4 Mai)

Despre Sfântul Florian nu se cunoaşte decât faptul că a fost martirizat prin înecare în apele râului Anisus (provincia Noricum, Austria de astăzi), în timpul împăratului Diocleţian.

Origine: latina - „înfloritor” sau „prosper”

Ioana/Ionela - Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan 8 Mai)

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormantul sau).

Origine: ebraica - Dumnezeu a avut milă

Irina - Sfanta Irina (5 Mai)

Sfanta Mucenita Irina s-a nascut pagana, iar numele ei a fost la inceput Penelope. Intr-o noapte, i-a aparut in vis ingerul lui Dumnezeu care i-a spus: Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina ("pace"), si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”. Trecerea sa la crestinism l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfanta Irina il va converti in chip minunat pe tatal ei la crestinism. A fost supusa la multe chinuri in vremea a patru imparati. Cand Irina a sosit in cetatea Mesembria, a fost omorata de regele Sapur, dar Dumnezeu a inviat-o. Regele si multi din popor, vazand aceasta, au crezut in Hristos si s-au botezat.

In cele din urma, Sfanta Mucenita Irina s-a intins intr-un sicriu si i-a poruncit lui Apelian sa-l inchida. Dupa patru zile, cand au deschis sicriul, au vazut ca trupul Irinei nu mai era in el. Asa a proslavit-o Dumnezeu in veci pe Sfanta Mare Mucenita Irina.

Origine: greaca - pace

Lidia - Sfanta Lidia (20 Mai)

Sfanta Lidia din Filipi este cinstita pe 20 mai. Este cunoscuta drept prima crestina din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflam ca dupa ce Pavel predica mai multor femei adunate la un rau din apropierea cetatii Filipi, Lidia, o femeie vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, a crezut in Hristos si a marturisit ca vrea sa devina crestina. Din Scriptura aflam ca "Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele graite de Pavel" (Faptele Apostolilor 16, 14). Primeste botezul de la Sfantul Apostol Pavel, iar in casa ei se formeaza prima comunitate crestina europeana.

Origine: greaca - În trecut, numele indica originea locală a unei sclave, Lydia fiind numele unui stat sclavist din vestul Africii Mici.

Maria/Mariana/Mariuca - Sfanta Maria lui Cleopa, cea purtatoare de mir (23 Mai)

Sfanta Maria lui Cleopa, cea purtatoare de mir

Origine: ebraica - cea iubita, cea indragita

Mihaela - Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul, episcopul Sinadei (23 Mai)

Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul a trait in secolul al IX-lea. Datorita vietii curate si feciorelnice pe care a dus-o din frageda copilarie, el a fost ales si sfintit episcop al Sinadei de catre Patriarhul Tarasie. In timpul domniei imparatului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul sau episcopal si aruncat in exil, deoarce nu a voit sa lepede cinstirea sfintelor icoane.

Origine: ebraica - “mare conducător”, „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”

Nicoleta - Sfantului Nicolae (16 Mai)

Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului si Sfantului Mucenic Nicolae din Mezov.

Origine: greaca - victoria poporului

Petrina/Petra - Sfantului Mucenic Petru (16 Mai)

Sfantului Mucenic Petru din Vlahern

Origine: latina - putere, speranta si incredere in Dumnezeu

Rita - Sf. Rita din Cascia, călug. (22 Mai)

Viaţa Ritei a fost o întreţesătură de fapte minunate, pe care tradiţia, din care avem puţine informaţii, ni le-a transmis; dar, ca în toate legendele, există, fără îndoială, un fond de adevăr.

Origine:
spaniola - cinste, onestitate, curaj, perlă, mărgăritar

Sofia - Sf. Sofia, m. (15 Mai)

Sf. Sofia Martira

Origine: greaca - înțelepciune

Teodora/Teo - Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit (16 Mai)

Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

Origine: greaca - darul lui Dumnezeu

Victoria/Victorita - Sf. Victor, m. (8 Mai)

Victor, Nabor şi Felix erau trei soldaţi romani, de loc din Mauritania. Ei au fost constrânşi să aleagă între împărat şi Dumnezeu; alegerea lor a fost clară şi hotărâtă. Drept urmare, Victor a fost arestat şi supus unui regim sever de închisoare. Sfântul Victor este supus unor chinuri îngrozitoare; între altele, i se toarnă plumb topit în rănile deschise prin biciuire, dar tăria ostaşului african nu a putut fi înfrântă. Într-o zi, profitând de neatenţia paznicilor, a reuşit să evadeze şi s-a refugiat într-un grajd, aflat lângă teatrul de pe locul unde actualmente este poarta Vercelina. Aici avea să ia sfârşit îndelungatul său pelerinaj; este descoperit de către paznicii săi, târât în păduricea de ulmi din apropiere şi decapitat. Trupul său a rămas neînmormântat timp de o săptămână; Sfântul episcop Maternus îl descoperă însă intact, vegheat cu credinţă de două fiare sălbatice.

Origine: latina - victorios, incununat de izbanda, invingatorul

► Poti gasi inspiratie si aici Alege intre nume de printese, nume de zane, nume de celebritati, nume romanesti, nume legate de luna nasterii

Vezi si Nume de Sfinti pentru baietii nascuti in luna Mai

Generator de nume norocoase de copii

nume de copii

Incearca acest generator de nume - care tine cont de datele personale ale parintilor, de astre si de numerologie 

Nume de copii, cea mai mare baza de date despre nume - pentru copii norocosi!

Baza de date Desprecopii.com







Nume Sex Origine

 Despre alegerea numelui, mai cititi:

Nume de copii legate de ingeri
Nume biblice pentru copii
Cele 72 de nume de copii ale lui Dumnezeu
Nume de copii – varianta Hipster
Nume rare de copii
Nume de fete
Numele copilului (prenume) poate influenta destinul?
Nume de baieti
Nume inteligente pentru copii
In cautarea numelui perfect pentru copilul meu
Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu? 
Numele rare aduc ghinion  
Alt nume, alta karma? 
Alexandru si Maria, cele mai frecvente prenume pentru nou-nascuti
Nume de copii inspirate de Kabala  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Desprecopii - toate drepturile rezervate © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII