Fătul către mami: mă stresezi in fiecare zi. Despre stres și efectele sale asupra sănătății bebelușului

Fatul catre mami: ma stresezi in fiecare zi. Despre stres si efectele sale asupra sanatatii bebelusului

Fătul către mami: mă stresezi in fiecare zi. Despre stres și efectele sale asupra sănătății bebelușului

Fătul catre mami: ma stresezi prea mult. Despre stres si efectele sale asupra sanatatii bebelusului.

Un medic renumit din Los Angeles, SUA -  și-a petrecut o mare parte din carieră încercând să cerceteze efectele stresului asupra sarcinii și să-și dea seama cum este mai bine să se relaxeze femeile însărcinate.  Medicul a studiat comportamentul multor mii de femei insarcinate pentru ca stresul este o parte atât de cunoscută din viața femeilor - incat si perioada sarcinii este afectata.

veti citi
Efectul stresului asupra sarcinii
Stresul este o boală tăcută
Gravidele stresate nasc inainte de termen
Uterul femeii insarcinate este un loc in care au loc schimbari si transformari uriase
Stresul in primul trimestru de sarcina trebuie evitat
Deci, ce poate face mami pentru a reduce stresul fatului?

Efectul stresului asupra sarcinii

Dr. Calvin Hobel, un perinatolog renumit din Los Angeles, SUA -  și-a petrecut o mare parte din carieră încercând să cerceteze efectele stresului asupra sarcinii și să-și dea seama cum este mai bine să se relaxeze femeile însărcinate.  Medicul a studiat comportamentul multor mii de femei insarcinate pentru ca stresul este o parte atât de cunoscută din viața femeilor - incat si perioada sarcinii este afectata.

În primul rând, un număr din ce în ce mai mare de studii confirmă că stresul nu este bun pentru femeile însărcinate. Nu numai că crește riscul de nastere inainte de termen dar, probabil, este la cauza unor serii de alte probleme pentru bebeluși după naștere.

Stresul este o boală tăcută

„Stresul este o boală tăcută”, spune dr. Hobel, Femeile însărcinate trebuie educate să recunoască atunci când au stres, pentru ca recunoscand problema - pot face lucruri simple care pot face diferența.”

Initial biologii au crezut că fetii sunt conceputi ca un „model perfect” din genele părinților lor. Atâta timp cât ai acordat fătului în creștere nutrienții potriviți și ai evitat substanțele nocive, acest plan se va dezvolta pentru un copil sănătos. Nu mai cred specialiștii, spune Dr. Pathik Wadhwa, profesor asistent de știință comportamentală, obstetrică și ginecologie la Universitatea din Kentucky College of Medicine.

Insa, in fiecare etapă de dezvoltare, organismul folosește indicii din mediul său pentru a decide cum să isi adapteze si sa se construiască cel mai bine în parametrii genelor sale."

Stresul este un exemplu al modului în care un făt răspunde la stimuli în uter și se adaptează fiziologic. „Când mama este stresată, apar mai multe modificări biologice, inclusiv creșterea hormonilor de stres și probabilitatea crescută de infecție intrauterină”. „Fătul se adapteaza în permanență pentru a face față acestui tip de mediu cu stres ridicat și, odată ce este născut, poate avea un risc mai mare pentru o mulțime de patologii legate de stres”.

Citeste Sunt prea stresata: de ce stresul este o frica a sarcinii

Gravidele stresate nasc inainte de termen

Nașterile premature și greutatea scăzută la nastere a bebelusului sunt printre cele mai recunoscute efecte ale stresului matern în timpul sarcinii, stabilite pe parcursul a aproape două decenii de cercetări animale și umane.

Studiile recente efectuate sugerează că femeile care prezintă un nivel ridicat de stres sunt mult mai predispuse la naștere înainte de termen. De obicei, una din 10 femei naste înainte de termen (înainte de 37 de săptămâni).

Bebelușii prematuri sunt susceptibili la o serie de complicații ulterior, inclusiv boli pulmonare cronice, întârzieri de dezvoltare, tulburări de învățare și mortalitate infantilă. Există chiar dovezi convingătoare din studiile epidemiologice și din cercetările efectuate pe animale că bebelușii care se confruntă cu stres în utero au mai multe șanse să dezvolte probleme cronice de sănătate ca adulții, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cel mai recent, unele studii sugerează că stresul în pântec poate afecta temperamentul bebelușului și dezvoltarea neurobehaviorală.

Bebelușii ale căror mame au suferit un nivel ridicat de stres în timp ce sunt însărcinate, în special în primul trimestru, prezintă semne de mai multă depresie și iritabilitate. În pântece, ele sunt, de asemenea, mai lent pentru a „obișnui” sau a acorda stimulii repetate - o abilitate care, la sugari, este un predictor important al IQ.

„Cine sunteți și cum sunteți când sunteți gravidă va afecta cine este acel copil”, spune Janet DiPietro, psiholog în dezvoltare la Universitatea Johns Hopkins, SUA. "Funcționarea psihologică a femeilor în timpul sarcinii - nivelul lor de anxietate, stres, personalitate - afectează în cele din urmă temperamentul bebelușilor lor. Trebuie să ... copilul este treaz în toate substanțele chimice produse de mamă."

Uterul femeii insarcinate este un loc in care au loc schimbari si transformari uriase - non stop

Uterul este deci un loc cu multa activitate. Deci, cum trece stresul unei mame asupra fătului ei? Cercetătorii nu sunt exact siguri care reacții la stres joacă cel mai mare rol, dar este clar că atunci când o femeie însărcinată are anxietate, corpul ei produce substanțe chimice care afectează și copilul. Sistemul ei nervos, de exemplu, stimulează eliberarea de epinefrină și norepinefrină, hormoni de stres care constrâng vasele de sânge și reduc oxigenul în uter.

Întrucât o scădere foarte semnificativă a fluxului de sânge este probabil necesară pentru a compromite dezvoltarea fătului, Dr. Wadhwa spune că un alt răspuns la stres este mai probabil să afecteze creșterea fetală.

Adică, atunci când femeile însărcinate se confruntă cu stres, în special în primul trimestru de sarcina, placenta crește producția de hormon eliberator de corticotropină (CRH), care reglează durata sarcinii și maturizarea fetală.

CRH este una dintre cele mai interesante descoperiri științifice recente care ar putea explica de ce femeile intra in travaliu. Numit „ceas placentar”, nivelurile de CRH măsurate în sângele mamei la începutul sarcinii - între 16 și 20 de săptămâni - pot prezice debutul travaliului mai târziu. Cei cu nivelurile cele mai ridicate vor fi probabil livrați prematur, iar cei cu nivelurile cele mai scăzute sunt capabili să transmită data scadentă.

Citeste Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?

Stresul in primul trimestru de sarcina trebuie evitat

In plus, se pare că evenimentele stresante care au loc în primul trimestru de sarciba sunt cele mai critice în semnalarea travaliului timpuriu. "Acest lucru este foarte important pentru că se credea exact invers - faptul că femeile devin fragile pe măsură ce abordările la termen. Într-adevăr, datele noastre sugerează că femeile devin mai puternice din punct de vedere psihologic", spune Dr. Curt Sandman, profesor și vicepreședinte al departamentului de psihiatrie. la Universitatea din California, Irvine.

Monitorizarea nivelurilor de CRH și gestionarea stresului că la începutul sarcinii poate avea implicații importante în reducerea nașterii înainte de termen.

„Se pare că vom putea arăta că stresul la femeile însărcinate la începutul sarcinii duce la o creștere timpurie a CRH, ceea ce duce apoi la o naștere inainte de termen”, spune ea. „Ceea ce nu putem face încă este să diagnosticăm care sunt femeile cu cel mai mare risc. Dar suntem apropiați și foarte curând va fi oportun ca femeile să întrebe medicii lor dacă nivelul lor de stres ar trebui evaluat sistematic”.

► Citeste si FRICI DE SARCINA - CELE MAI CUNOSCUTE FRICI ALE FEMEILOR INSARCINATE

Deci, ce poate face mami pentru a reduce stresul fatului?

Dr. Hobel a efectuat un studiu major cu peste 12,000 femei insarcinate din Franta si Los Angeles iar rezultatele au fost uimitoare. Rata nasterilor premature a scazut dramatic la grupurile sale de lucru.

Sfaturile sale sunt clare - femeile au nevoie de informatii corecte despre ingrijirea prenatala - si atentionate despre efectul stresului asupra bebelusului - iar activitatile de relaxare in timpul sarcinii trebuie practicate. Pentru ca orice stres ajunge direct, prin sange - la fat.

Femeile insarcinate trebuie invatate sa se relaxeze, sa faca plimbari, bai caldute, yoga, exercitii de respiratie, sa spuna rugaciuni (dovedite ca reduc stresul).

► Citeste si

Aceasta rugaciune pentru pastrarea sarcinii mi-a adus calm si incredere

5 pozitii de yoga recomandate in timpul sarcinii

Despre stres in sarcina, mai poti citi

Stresul mamei in timpul sarcinii imbatraneste copiii mai repede

Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?

6 exercitii de respiratie pentru relaxare pe care trebuie sa le stie orice femeie

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)


autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate  © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII