(P) Cum invatam copilul sa navigheze prin lumea emotiilor si sa-si invinga teama?

(P) Cum invatam copilul sa navigheze prin lumea emotiilor si sa-si invinga teama?

(P) Cum invatam copilul sa navigheze prin lumea emotiilor si sa-si invinga teama?

Ca părinți, suntem cei mai calificați să recunoaștem atunci când lucrurile nu merg bine pentru copiii noștri. Chiar fiind „prezenți” și având încredere în intuiția noastră, este posibil să nu știm întotdeauna ce nu este în regulă și de ce, dar, în general, vom putea observa că există o problemă.

Să știi cum să-ți ajuți copilul să învețe gestionarea propriilor emoții dificile de la o vârstă fragedă este esențial pentru a-și construi încrederea în sine, dar este, de asemenea, important să îți dai seama că uneori poate fi necesar să ceri ajutor.

Cum ajutăm copilul preșcolar să-și identifice și exprime sentimentele?

Identificarea și exprimarea sentimentele într-un mod pozitiv îi ajută pe copiii mici să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a le gestiona eficient.

Copiii au aceleași sentimente ca și adulții

Copiii experimentează sentimente complexe la fel ca adulții. Ei devin frustrați, emoționați, nervoși, triști, geloși, speriați, îngrijorați, furioși și jenați. Cu toate acestea, preșcolarii nu au, de obicei, vocabularul necesar pentru a exprima exact ceea se simt. În schimb, își comunică sentimentele în alte moduri.

Copiii își pot exprima sentimentele prin expresii faciale, prin gesturi, prin comportament și joc. Uneori își pot exprima sentimentele în mod fizic, inadecvat sau problematic. Emoțiile sunt mult prea importante ca să nu le dăm importanță în primii ani. Dacă nu facem asta când copilul este mic, riscul e mare ca atunci când va crește să îi fie mult mai greu. Și să ne fie și nouă, părinților, greu să ne înțelegem cu el, pentru că poate deveni nerecunoscător, agitat sau stresat. 

Când copiii învață să-și gestioneze emoțiile din copilărie, rezultatul este un comportament pozitiv mai târziu în viață.

Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile emoționale necesare?

Relațiile de familie deschise și de sprijin ajută la crearea unui mediu în care problemele emoționale ar putea fi mai ușor recunoscute. Majoritatea copiilor vor avea parte de multe emoții în anii de gradiniță și școală primară. Utilizarea unor cărți precum Cărțile și jocurile din noua ediție Lumea lui Fram îl ajută pe copil încă din primii ani să-și gestioneze emoțiile și stările, și să devină echilibrat: să scape de tema de întuneric, să nu-i fie frică la grădiniță, să facă față violenței verbale - bullying-ului.
 
Fram, Ursul Polar te ajută pe tine ca părinte să-i fii alături copilului: să facă față fricilor din primele zile de școală, adaptării la grădiniță, dar și să învețe să coopereze, să colaboreze și să fie echilibat cu ajutorul jocului Nu privi înapoi. Totul cu ajutorul cărților și jocurilor create de psihologi. Produs 100% românesc.

Găsirea încrederii în sine

Cu toții ne simțim lăsați pe dinafară uneori, dar să învățăm cum să ne „distrăm” singuri și că, atunci când facem acest lucru, am putea întâlni câțiva prieteni noi, este o strategie utilă pentru copii. Întrebați-vă copilul despre ce le place să facă de singuri și spuneți-le să încerce acest lucru data viitoare când se simt lăsați pe dinafară.

Schimbare, pierdere și durere

Experimentăm tot timpul schimbări, pierderi și dureri și cu cât putem fi mai deschiși (și cu cât practicăm mai multe strategii pentru a le face față), cu atât suntem mai bine pregătiți pentru schimbările inevitabile pe care le aduce viața. Ajută-ți copilul să înțeleagă că este în regulă să fii trist în ceea ce privește lucrurile care se sfârșesc, dar că trebuie să ne concentrăm pe partea pozitivă și interesantă a schimbărilor care au loc în viața noastră.

Anxietate și temeri

Dacă un copil este neliniștit sau se teme de anumite situații și scenarii, un sfat simplu care să-l ajute să facă față este să-l încurajezi să-și reimagineze lucrurile sau persoanele de care este speriat ca fiind mici și drăguțe (aceasta este o tehnică cognitivă de terapie comportamentală numită reframing). Poate să vizualizeze un profesor intimidant la înălțimea unui pitic de grădina?

Hărțuirea sau bullying-ul

Copiii trebuie să învețe să spună cuiva de încredere când cineva le face rău. Empatia joacă un rol vital în prevenirea bullying-ului; introducerea de acte aleatorii de bunătate în ziua unui copil sau întrebându-l dacă a văzut că altcineva face ceva amabil pentru cineva, îl va ajuta să practice empatia în viața de zi cu zi.

Oferă-i, de asemenea, multe oportunități de identificare a sentimentelor în ceilalți. Ai putea cere copilului să reflecte asupra a ceea ce poate simți altcineva cu ajutorul unor cărți potrivite vârstei sale, cărți care le transmit atitudini și comportamente pe care vrem să le dăm mai departe spre copii: respectul, adaptabilitatea, iubirea, cooperarea și colaborarea - toate posibile cu ajutorul noilor cărți din colecția Emoțional, Lumea lui Fram.

Ascultă sentimentele copilului tău, rămâi prezent și rezistă dorinței de a face ca sentimentele dificile ale copilului tău să dispară. Sprijină-ți copilul să identifice și să-și exprime sentimentele astfel încât să fie auzite. Când sentimentele sunt reduse la minimum sau respinse, ele vor fi deseori exprimate în moduri nesănătoase.

În spatele fiecărui comportament este un sentiment

Încearcă să înțelegi sensul și sentimentul din spatele comportamentului copilului. Îți poți ajuta copilul să găsească alte modalități de a exprima acest sentiment odată ce știi ce anume declanșează comportamentul. De asemenea, ajută copilul să-și numească sentimentele - este primul pas în a-l ajuta să învețe să identifice sentimentele, emoțiile și să dezvolte un vocabular emoțional, astfel încât să poată vorbi despre ceea ce simte.

Nu confunda emoțiile cu slăbiciunea

Uneori, părinții sunt jenați de copiii excesiv de emoționali. Dar plânsul nu este un lucru rău. Și este bine ca cei mici să aibă sentimente intense. A fi emoțional nu înseamnă automat slăbiciune. Este important, însă, ca cei mici să învețe să-și recunoască și să înțeleagă emoțiile. De fapt, conștientizarea emoțională poate ajuta copiii să fie puternici mental - chiar și atunci când simt aceste emoții profunde.

În Lumea lui Fram, cei mici înțeleg emoțiile și scapă de temeri

Fram, Ursul Polar, e cunoscut de adulții de azi din povestea lui Cezar Petrescu. Dar Fram nu este un personaj vechi, dintr-o poveste tristă, ci Fram îi ajută pe copiii lor (și pe ei) să treacă peste mici încercări, provocări și îi ajută să fie mai echilibrați, să scape de temeri și să facă față cu succes momentelor importante și stresante din viața lor.

Ciprian Beldean, tată a două fete și pasionat de  povești, a decis să-l readucă la viață. Dar nu oricum, ci să-l readucă la viață și în atenția celor mai mici copii, de la 2 la 6-7 ani, cu ajutorul unor cărți potrivite vârstei lor, cărți care le transmit atitudini și comportamente pe care vrem să le dăm mai departe spre copii: respectul, adaptabilitatea, iubirea, cooperarea și colaborarea. Așadar, povestea lui Cezar Petrescu a fost reinterpretată de psihologi, scriitori și ilustratori, la propunerea lui Ciprian, inițiatorul proiectului.

Lumea lui Fram cuprinde cărți din colecția Emoțional - cu povești contemporane, în care copiii se pot regăsi ușor, despre adaptarea la grădiniță, bullyingul, teama de întuneric, emoțiile, colecția Educațional - versuri simpatice despre fructe și legume, culori și forme și Fram de colecție – două cărți de peste 200 de pagini fiecare cu Aventurile lui Fram, povestite într-un mod jucăuș, vizual și ușor de reținut.

Pe lângă cele mai recente cărți, Lumea lui Fram a lansat în luna Mai jocul de colaborare și cooperare Nu privi înapoi, cel mai recent publicat. Cu ajutorul cărților și a jocului, părinții și copiii înțeleg emoțiile și stările, le pot gestiona mai bine, pot să scape de teamă, să se adapteze cât mai ușor la noi contexte, să facă față provocărilor noi când intră în comunitate, să fie respectuoși și deschiși, dar și curajoși și curioși, exact ca Fram.

Mai multe detalii și noutăți veți afla de pe pagina de facebook Lumea Lui Fram Ursul Polar și Instagram Lumea Lui Fram

#LumeaLuiFram #FramUrsulPolar #CărțiEducative #FramEmoțional

Despre emotiile copiilor mai puteti citi

Cum putem interpreta desenele copiilor si ce emotii se pot ascunde in spatele lor

Dezvoltarea inteligentei emotionale ale copilului: de ce este esentiala pentru fericirea sa

Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?

8 moduri de a ajuta un copil timid

10 complimente de care are nevoie copilul tau

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 autor: Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII