Instinctul matern - acel sentiment UNIC de dragoste și protecție

Instinctul matern - acel sentiment unic de dragoste si protectie

Instinctul matern - acel sentiment UNIC de dragoste și protecție

Dacă întrebi orice mamă, îți va spune că instinctul matern este un fenomen inexplicabil care se declanșează imediat după naștere. Le oferă puterea de a ști când copiii lor sunt bolnavi sau au nevoie de ceva anume, chiar dacă sunt departe de ei. Este un fel de super-putere, creată pentru a proteja copiii de pericolele vieții.

Dar recent, conceptului de instinct matern i s-a dat o atenție mai mare. Unii experți spun acum că fenomenul nu este doar nedovedit - poate fi, de asemenea, de-a dreptul dăunător.

- vei citi:
Oxitocina sau hormonul îmbrățișării
Comportamentul matern, ca orice alt comportament, este învățat
Nimeni nu are cunoștințe înnăscute
Nu există dovezi că instinctul de a proteja un copil are rădăcini în biologie

Oxitocina sau hormonul îmbrățișării

În timpul nașterii și alăptării, creierul eliberează ceva cunoscut sub numele de oxitocină, denumit uneori „hormonul îmbrățișării”. Într-un studiu din revista Nature, cercetătorii au descoperit că șoarecii cărora li s-a injectat oxitocină - precum și șoarecii care au născut și, prin urmare, au fost expuși la hormon în mod natural - au fost mai predispuși să salveze puii care au "plâns" decât șoarecii care nu fuseseră expuși la acest hormon puternic.

Oxitocina schimbă modul în care se declanșează neuronii la părinți, spune Bianca Jones Marlin, PhD, autoarea studiului, neurolog și cercetător postdoctoral la Columbia University’s Zuckerman Institute for Mind. „Studiul nostru a analizat cortexul auditiv, centrul auditiv al creierului - o zonă care răspunde atunci când bebelușii plâng", spune ea. „Acesta a devenit mai sensibil la plânsul bebelușilor după procesul de naștere, când a fost eliberată oxitocina."

► Citeste in continuare Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cand se produce

Comportamentul matern, ca orice alt comportament, este învățat

„Interpretarea dură” a acestor descoperiri este că un impuls genetic sau biologic „spune” corpului cum să răspundă unui sugar, explică Robert Froemke, PhD, Co-autor al studiului. „Dar din punct de vedere filozofic, adaugă el, „comportamentul matern, ca orice alt comportament, este învățat. Putem fi oricând părinți mai buni dacă ne implicăm, în loc să așteptăm instinctul să apară.”

Cu alte cuvinte, există unele dovezi că dorința de a avea grijă de copiii noștri este instinctuală (de exemplu, plânsul care provoacă alăptarea). Dar, în cele din urmă, noi suntem cei care alegem să acționăm asupra acestui comportament biologic - sau nu. „Un lucru este să recunoști că un copil este în primejdie, altul este să știi ce să faci”, spune Froemke. „Nu aveam cunoștințe înnăscute despre cum să schimbăm un scutec. A trebuit să învățăm asta”.

mama meserie de mama

Nimeni nu are cunoștințe înnăscute

„Nu sunt un fan al ideii de instinct matern, deoarece se pare că ar trebui să avem această cunoaștere instinctuală despre cum să avem grijă de copiii noștri”, spune Eileen Kennedy-Moore, PhD, Psiholog în Princeton, New Jersey și editor al What’s My Child Thinking. „Nimeni nu are cunoștințe înnăscute. Învățăm încercând diferite lucruri. De la a vedea ce funcționează, a citi și a practica.”

De asemenea, poate exercita o presiune suplimentară asupra mamelor postpartum, moment în care hormonii le afectează deja corpurile și emoțiile, adaugă Rebecca Weinberg, psiholog clinician și directorul operațiilor clinice în cadrul programului de depresie perinatală de la Allegheny Health Network.

Instinctul matern este o idee dăunătoare, deoarece mesajul pe care îl primesc mamele este: ar trebui să am încredere în toate gândurile mele”, spune Weinberg. Ea spune că multe mame experimentează anxietate postpartum. „Instinctele” lor le pot spune să rămână treze toată noaptea, urmărindu-și copilul dormind pentru a se asigura că respiră în continuare. Nu este realist sau chiar o idee bună. „Vrem să învățăm femeile să își evalueze gândurile și instinctele și să le reformulăm cu informații corecte”, spune Weinberg.

Nu există dovezi că instinctul de a proteja un copil are rădăcini în biologie

Un alt dezavantaj? Noțiunea este, prin natură, una exclusivă. Dacă este folosit pentru a descrie un fenomen biologic, acesta exclude cel puțin jumătate din populația parentală (tații), ca să nu mai vorbim de mamele adoptive. Dincolo de lipsa incluziunii, Kennedy-Moore subliniază că nu există dovezi că instinctul de a proteja un copil are rădăcini în biologie. Crede în ceva mai asemănător cu „intuiția unui părinte”. Ea spune că această intuiție este „un sentiment la care acționăm pe baza unui rezumat al cunoștințelor și experienței noastre”.

În plus, toți oamenii produc oxitocină - despre care cercetătorii precum Froemke și Marlin spun că ar putea fi în spatele intuiției materne. Un studiu din 2017 a constatat că tații au obținut un impuls al hormonului atunci când s-au uitat la fotografiile copiilor lor. Acest lucru a avut loc în regiunile creierului care au fost asociate cu recompensa.

► Citeste in continuare 17 momente pe care doar mama unui bebe nou-nascut le poate intelege

Despre mamicile incepatoare si greutatile inceputului, mai poti citi

Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama

Mamica de bebelus: Visand la somnul cel odihnitor de altadata...

Depresia postnatala

Mama de bebelus: scene din viata zilnica ilustrate in desene care spun totul

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII