Bebe e mofturos la mâncare? Iată 7 moduri in care îi poți schimba preferințele culinare

Bebe e mofturos la mancare? Iata 7 moduri in care ii poti schimba preferintele culinare

Bebe e mofturos la mâncare? Iată 7 moduri in care îi poți schimba preferințele culinare

Un bebelus mofturos la mancare nu este o raritate ci dimpotriva ... sunt foarte multi bebelusi care sunt super mofturosi cand e vorba despre mancare...

Dar, a învăța copilului să mănânce este, o abilitate pentru o mamica sau tatic cu rabdare. La fel cum bebelușii învață să stea în picioare, să meargă și să alerge, ei învață, de asemenea, să mănânce recunoscând diferite arome și texturi ale mâncării. A face din copilul tău un "consumator" căruia îi place să mănânce aproape totul este o artă în felul său. Copiii pretențioși le pot oferi mamelor multe bătăi de cap. Se crede că alimentele solide pe care bebelușii le consumă atunci când abia încep să mănânce pot contribui mult la formarea a ceea ce le place și nu le place. Este mult mai bine să insufli obiceiuri alimentare sănătoase copiilor mici și bebelușilor decât să te lupți cu un copil mofturos și pretențios de 7 ani.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face ca bebelușul tău să mănânce o varietate de alimente, fără mofturi:

- vei citi:
Oferă-i bebelușului o gamă largă de gusturi
Nu te lăsa pradă refuzurilor bebelușului
Începe aventura degustării
Fii răbdătoare cu bebelușul
Lasă copilul să se murdărească cu mâncare
Diversifică categoriile de alimente
Expunerea regulată la fructe și legume

Oferă-i bebelușului o gamă largă de gusturi

Primii doi ani de viață sunt o piatră de temelie către obiceiuri alimentare sănătoase și fără mofturi. Multe mame au obiceiul de a oferi copilului ceea ce le place lor personal. Acolo fac cea mai mare greșeală!

Oferă copilului o varietate de arome și alimente diferite în primii doi ani. Când copilul are aproximativ 2 ani, începe să spună NU alimentelor care s-ar putea să nu-i placă. Dacă expui copilul la o mare varietate de alimente încă de la început, este mai puțin probabil să devină mofturos la mâncare.

Nu te lăsa pradă refuzurilor bebelușului

De atât de multe ori când copilul tău va face expresii și fețe negative în timp ce mănâncă ceva. Este în regulă, este normal. Dar nu uita: dacă nu îi place aroma acum, cu siguranță nu înseamnă că nu va dezvolta niciodată un gust pentru ea. Acesta este motivul pentru care vei vedea copii încruntându-se, totuși mâncând mâncarea. Copiii mici care știu să vorbească pot spune că nu le place mâncarea. De cele mai multe ori, asta înseamnă că nu cunoaște alimentul. Sunt încă în curs de dezvoltare a gustului pentru alimentele respective.

Dacă nu îi place mâncarea acum, nu-l forța, dar nu uita să-l oferi din nou după câteva zile sau săptămâni. Totuși, nu fă greșeala de a nu-i mai oferi niciodată alimentul respectiv. Atunci probabil că nu-i va mai plăcea niciodată să-l mănânce, pentru că nu ai încercat să-i dezvolți gustul pentru el.

Începe aventura degustării

Nu vrei ca copilul tău (chiar mai târziu în viață) să vrea măcar să încerce să consume noi alimente? Atunci permite-i să guste diferite alimente. Degustarea înseamnă doar a lăsa mâncarea să-i atingă limba, astfel încât să capete un indiciu despre aroma respectivă. Nu trebuie să-l faci să o mănânce. Mestecarea și înghițirea nu vor face parte din această degustare. Fie că îi place sau nu mâncarea, cel puțin o va încerca.

Fii răbdătoare cu bebelușul

De câte ori s-a întâmplat să fi încercat să-l faci pe copilul tău să mănânce ceva de vreo patru ori, dar apoi ai renunțat? Se întâmplă! Motivul este că nu ai răbdare. A-l învăța pe copilul tău să iubească alimentele noi necesită răbdare la fel ca și învățarea lui să meargă. Este un întreg proces. Amintește-ți că încă se află într-o fază de învățare, dezvoltare și descoperire în lumea alimentelor și a gustului.

copil mofturos

Lasă copilul să se murdărească cu mâncare

Ne supărăm când copilul se joacă cu mâncarea creând o mare mizerie în jurul său, nu? Dar lasă-l să o facă. Copiii au un mecanism încorporat de a explora totul folosind gura și mâinile. Lasă-l să se murdărească, să strângă mâncarea în mâini, s-o zdrobească. În acest fel se familiarizează cu mâncarea și cel mai important, învață despre diferite texturi alimentare. Lasă-i toate simțurile să învețe despre mâncare. Așadar, asigură-te că data viitoare când îl vezi făcând mizerie în timp ce mănâncă, nu curăța rapid mizeria și nu-l certa. Lasă-l să se joace. Jocul este modul în care învață.

Diversifică categoriile de alimente

Nu te-ai săturat când copilul tău vrea doar un fel de brânză sau pâine? Fă un pas chiar de la început. Oferă-i diferite forme, dimensiuni, arome și varietate pentru fiecare aliment, astfel încât să nu se agațe de un singur tip, cum ar fi orezul. Când îi oferi orez, oferă-i orez alb, orez brun, etc. S-ar putea să nu vrea să consume fiecare formă a unui singur lucru, dar cel puțin îl va testa.

Expunerea regulată la fructe și legume

Cu toții ne-am săturat să fugim după copii și să încercăm să-i convingem să mănânce fructe și legume. De ce să nu acționăm când sunt mici, mai degrabă decât atunci când împlinesc 6 sau 8 ani? Fă o regulă să oferi copilului tău fructe sau legume în momentul mesei și ca gustări. Cu cât îl familiarizezi cu ele mai mult, cu atât le va mânca mai ușor și de bună voie. Acest lucru îi va ajuta, de asemenea, să învețe faptul că legumele nu sunt menite doar pentru prânz sau cină. Pot fi consumate în orice moment al zilei. Nu te simți demotivat dacă inițial ia doar câteva mușcături. După o expunere regulată, el va lua în cele din urmă mai multe din propria voință.

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste la acest link despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

 

 Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni) 

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone) 

 Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII