Covid-19 - impactul asupra fertilitatii masculine

Covid-19 - impactul asupra fertilitatii masculine

Covid-19 - impactul asupra fertilitatii masculine

COVID-19 poate afecta negativ calitatea spermei și poate reduce fertilitatea la bărbați, iar amploarea acestui efect poate depinde de gravitatea bolii, au raportat cercetătorii.

- vei citi:
COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin?
Nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal
Un mic studiu de 84 de bărbați
Diferențele au crescut odată cu severitatea bolii

COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin?

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Reproduction, cazurile severe de Covid-19 ar putea afecta calitatea spermei unui bărbat, afectând astfel fertilitatea acestuia. Acest raport oferă prima dovadă directă până în prezent că infecția COVID-19 afectează calitatea spermei și potențialul reproductiv masculin, a spus studiul.

Cu toate acestea, experții care nu au fost implicați în studiu au fost imediat sceptici cu privire la concluziile raportului și au cerut prudență în generalizarea excesivă a rezultatelor cercetării.

"Trebuie să ridic o notă puternică de prudență în interpretarea acestor date. De exemplu, autorii afirmă că datele lor demonstrează următoarele: "infecția COVID-19 provoacă afectări semnificative ale funcției de reproducere masculină", dar arată doar o asociere", a spus Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din South Yorkshire, Regatul Unit.

A fi bolnav de orice virus, cum ar fi gripa, poate reduce temporar numărul de spermatozoizi (uneori la zero) timp de câteva săptămâni sau luni. Acest lucru face dificilă stabilirea a cât de multe dintre reducerile observate în acest studiu au specifice COVID-19  sau altei boli", a declarat într-un e-mail dr. Channa Jayasena, consultant în endocrinologie reproductivă și andrologie la Imperial College London.

Nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal

În plus, "este important de menționat că nu există dovezi ale virusului Covid-19 în material seminal și că nu există dovezi că virusul poate fi transmis prin material seminal", a declarat Alison Murdoch, care conduce Newcastle Fertility Center la International Center for Life, Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Un mic studiu de 84 de bărbați

Studiul a cuprins 105 bărbați fertili fără Covid-19 și 84 bărbați fertili diagnosticați cu coronavirus, din Iran. Acestora li s-a analizat materialul seminal la intervale de 10 zile timp de 60 de zile.

În comparație cu bărbații sănătoși fără Covid-19, studiul a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în spermatozoizii bărbaților cu Covid-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma au fost, de asemenea, afectate negativ de virus.

Diferențele au crescut odată cu severitatea bolii

Aceste efecte asupra celulelor spermatozoizilor sunt asociate cu o calitate mai scăzută a spermei și cu un potențial redus de fertilitate. Deși aceste efecte au avut tendința de a se îmbunătăți în timp, acestea au rămas semnificativ și anormal mai mari la pacienții cu COVID-19, iar amploarea acestor modificări a fost, de asemenea, legată de severitatea bolii", a declarat cercetătorul principal Behzad Hajizadeh Maleki, doctorand la Universitatea Justus Liebig Giessen, din Hesse, Germania, într-un comunicat.

Studiul a constatat că au existat, de asemenea, niveluri mult mai ridicate de activitate enzimatică ACE2 la bărbații cu Covid. ACE2, sau enzima de conversie a angiotensinei 2, este proteina care oferă punctul de intrare al noului coronavirus pentru a se agăța și a infecta o gamă largă de celule umane.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că Covid-19 ar putea avea un impact asupra sistemului reproductiv masculin, deoarece receptorii ACE2, sau „aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânului, se găsesc și în testicule”, a spus Pacey, care este, de asemenea, redactor-șef al revistei Human Fertility.

O preocupare continuă

De la începutul pandemiei Covid-19, a existat o îngrijorare de înțeles (dar teoretică) cu privire la faptul că acest coronavirus ar putea avea un impact dăunător asupra fertilității bărbaților care se infectează”, a spus Pacey.

După examinarea a aproximativ 14 studii publicate pe această temă, Pacey a concluzionat că „orice efect măsurabil al coronavirusului asupra fertilității masculine a fost probabil doar ușor și temporar”. Concluziile acestui studiu, a adăugat Pacey, s-ar putea datora altor factori, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru tratarea virusului, lucru pe care autorii l-au recunoscut și în studiu.

„Prin urmare, tot ce văd în acest set de date sunt posibile diferențe în calitatea spermei între bărbații bolnavi cu o boală febrilă (febră) și cei care se simțeau bine. Știm deja că o boală febrilă poate avea impact asupra producției de spermă, indiferent de ce a provocat-o ", a spus Pacey.

Sheena Lewis, profesor emerit la Universitatea Queen's Belfast din Irlanda, a împărtășit păreri similare: „Preocupările mele sunt că bărbații cu COVID aveau o greutate corporală substanțial mai mare și urmau o serie de tratamente terapeutice. Știm că obezitatea singură reduce calitatea spermei. Tratamentele COVID ar fi putut afecta și calitatea spermei acestor bărbați, mai degrabă decât COVID în sine", a spus Lewis. "Astfel, sunt necesare studii pe termen lung înainte ca testiculele să fie considerate a fi un organ cu risc ridicat specific Covid-19”, a spus Murdoch din Newcastle.

Simptomele de infectare cu coronavirus - pe larg

Despre CORONAVIRUS

Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate

Sindromul inflamator pediatric multi-sistem - posibil legat de COVID-19 - o alerta pentru parinti

Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 - iata ce legaturi exista

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc - sfaturi din presa italiana

sursa: cnn.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII