Greutatea la naștere poate afecta inteligența pe tot parcursul vieții

Greutatea la nastere poate afecta inteligenta pe tot parcursul vietii

Greutatea la naștere poate afecta inteligența pe tot parcursul vieții

Greautatea bebelusului la nastere este foarte importanta. Din pacate, o greutate sub normală este asociata cu un coeficient de inteligență mai mic (IQ) nu numai în copilărie și la vârsta adultă tânără, ci chiar la vârsta de 50 de ani, potrivit unui nou studiu din Danemarca.

- vei citi:
Asocierea dintre greutatea la naștere și inteligență
16% dintre sugari, se nasc în fiecare an cu o greutate mică la naștere
Greutatea la naștere a fost asociată cu inteligența
Părinții nu ar trebui să fie îngrijorați

Asocierea dintre greutatea la naștere și inteligență

Cercetătorii au descoperit că diferențele de IQ dintre copiii cu greutate subponderală și cei cu greutate normală au rămas stabile până la vârsta mijlocie și chiar și în intervalul normal de greutate la naștere, greutățile mai mari s-au echivalat cu un coeficient de inteligență ușor mai mare pe tot parcursul vieții.

Am constatat că asocierea dintre greutatea la naștere și inteligență este stabilă de la vârsta adultă tânără până la vârsta mijlocie”, a spus autorul principal al studiului Trine Flensborg-Madsen de la Universitatea din Copenhaga.

„Există consecințe cognitive pe termen lung ale greutății la naștere care nu scad”, a spus Flensborg-Madsen prin e-mail.

Greutățile la naștere mai mici de 2,5 kilograme au fost mult timp legate de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv de potențialul unui coeficient de inteligență mai mic (IQ) la tineri. O greutate normală la naștere variază de la 2,5 kg la 4 kg, iar greutatea medie a sugarilor din studiul actual a fost de 3,3 kg.

Comparativ cu bebelușii născuți la 2,5 kg sau mai puțin, sugarii cu o greutate la naștere de 3,5 până la 4 kg au obținut cu peste cinci puncte mai mari la testele de IQ la vârsta de 28 de ani și din nou la vârsta de 50 de ani, a constatat studiul.

16% dintre sugari, se nasc în fiecare an cu o greutate mică la naștere

La nivel mondial, aproximativ 22 de milioane de bebeluși, sau 16% dintre sugari, se nasc în fiecare an cu o greutate mică la naștere, crescând riscul de deces în primele luni și ani de viață, potrivit UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Bebelușii sunt adesea subponderali atunci când se nasc prematur sau au o creștere fetală limitată. Ambele probleme sunt mai frecvente în lumea în curs de dezvoltare și apar de obicei din cauză că mamele au complicații legate de sarcină, din cauza sărăciei sau nutriției deficitare.

► Citeste in continuare Cat ia bebelusul in greutate in primul an - iata sfatul medicului pediatru

Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat datele a cca 4.700 de copii născuți la Copenhaga în perioada 1959-1961, inclusiv înregistrările nașterilor și rezultatele evaluărilor de informații efectuate când participanții aveau 19, 28 și 50 de ani.

Au împărțit bebelușii în cinci categorii de greutate: subponderal, adică 2,5 kg sau mai puțin; 2,5 kg până la 3 kg; mai mult de 3 kg până la 3,5 kg; mai mult de 3,5 kg până la 4 kg; și supraponderal, sau mai mare de 4 kg.

Bebelușii cu greutate medie din studiu au ajuns în categoria medie de peste 3 kg până la 3,5 kg.

Greutatea la naștere a fost asociată cu inteligența

Greutatea la naștere a fost semnificativ asociată cu inteligența la toate cele trei evaluări ulterioare, relatează cercetătorii în Pediatrics.

Această asociere a rămas chiar și după ce cercetătorii s-au adaptat pentru alți factori care pot influența inteligența, cum ar fi statutul socio-economic al gospodăriei și vârsta gestațională a bebelușilor. O greutate scăzută la naștere nu poate explica toată această legătură, deoarece asociația s-a menținut și în rândul copiilor născuți cu o serie de greutăți sănătoase, notează autorii.

Studiul nu a fost un experiment controlat conceput pentru a demonstra că greutatea redusă la naștere determină în mod direct scoruri mai mici de IQ sau că bebelușii mai grei sunt mai inteligenți.

O altă limitare este potențialul pentru mulți factori care nu au fost studiați în studiu, cum ar fi mediul de acasă, stresul matern sau inteligența părintească, de a influența viitoarele scoruri IQ ale bebelușilor, subliniază autorii.

Părinții nu ar trebui să fie îngrijorați

De asemenea, părinții nu ar trebui să fie îngrijorați, deoarece dimensiunea efectului absolut este foarte mică, a spus dr. Susan Shenkin, cercetător la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în studiu. Cu multe decenii în urmă, îngrijirea prenatală limitată ar fi putut influența și modul în care copiii din studiu s-au dezvoltat în moduri care ar fi diferite pentru sugarii născuți astăzi, a spus Skenkin prin e-mail.

Creierul se dezvoltă rapid înainte de naștere și, prin urmare, greutatea mai mică la naștere poate reflecta un mediu mai sărac pentru creșterea creierului”, a adăugat Shenkin. „Încă nu putem spune dacă greutatea scăzută la naștere „cauzează” scoruri mai mici ale testelor de capacitate cognitivă.”

Primul an al bebelusului sau Odiseea celor 52 de saptamani ale bebelusului, este crucial pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Iata in detalii concrete, de la saptamana la saptamana, cum creste, ce prefera, cum doarme, cum invata si cum invata sa creasca frumos.

Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni

Cum creste bebelusul? Ei bine, in primul an de viata al, parinti sunt foarte atenti la ritmul de crestere al bebelusului. Si, deseori, nelinistiti. Oare creste bine? Oare se dezvolta in grafic? Iata cum creste bebelusul in primele 12 luni de bebelusie - luna de luna.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Sursa: aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII