Bebelușul nu are scaun? Iată cum ajutăm bebelușul să aibă un scaun - sfaturi practice pentru părinți stresați

Bebelusul nu are scaun? Iata cum ajutam bebelusul sa aiba un scaun - sfaturi practice pentru parinti stresati

Bebelușul nu are scaun? Iată cum ajutăm bebelușul să aibă un scaun - sfaturi practice pentru părinți stresați

Bebelusul tău nu are scaun și crezi că e constipat? A învăța modul de a-l ajuta pe bebe să aibă un scaun este un truc important pe care majoritatea părinților ar trebui să il  deprindă. Contrar miturilor populare, nu orice bebeluș devine expert imediat în umplerea scutecelor cu succes :)

DAR, faptul că bebelușul tău nu are un scaun zilnic nu înseamnă întotdeauna că există o problemă și că e constipat - iar aceste sfaturi te vor ajuta sa devii expert in conținutul și frecvența scutecelor bebelușului tău.

- vei citi:
Ce înseamnă un scaun „normal” la un bebeluș?
Continutul si frecventa unui scutec la bebelusii alaptati  - DIAGRAMA
O schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale
Cum să ajuți nou-născutul să aibă un scaun - ghid rapid

Ce înseamnă un scaun „normal” la un bebeluș?

Faci parte din categoria parintilor de bebelusi ingrijorati ca bebe nu are scaun si pare constipat? Înainte ca părinții să înțeleagă cum să-l ajute pe nou-născut să aibă un scaun, trebuie să înțeleagă ceea ce constituie scaunele „normale”.

„Sugarii care au scaune de mai multe ori pe zi ca nou-născuți, vor ajunge să aibă un scaun odata la câteva zile și acest lucru este normal”, spune dna dr. pediatru Stefana Zamfir. „Bacteriile intestinale ale sugarului se schimbă și se maturizează pe măsură ce copilul crește. Aceste bacterii joacă un rol important în procesul de digestie și sunt într-adevăr unul dintre motivele pentru care scaunul bebelușului se schimbă în primele câteva luni de viață.”

Pentru bebelușii care sunt alăptați exclusiv, aceste modificări pot fi și mai extreme. INSA - nou-născuții alăptați pot fie să aibă un scaun după fiecare hrănire, fie să treacă câteva zile fără nici un scaun.

Citeste si Constipatia la bebelusii alaptati - cum o tratam?

Continutul si frecventa unui scutec la bebelusii alaptati  - DIAGRAMA



Ceea ce ne interesează, în calitate de pediatri, este consistența scaunului și dacă copilul pare să aibă un fel de disconfort”, spune medicul citat.


În cazuri clare de constipație, peditatrii îi avertizează pe părinți să nu caute remedii pe care le-ar putea găsi pe grupurile de pe Facebook. În plus, dna doctor spune ca lipsa mișcărilor intestinale nu înseamnă că un copil este deshidratat. De fapt, singurele lichide pe care un bebeluș ar trebui să le primească sunt laptele matern și/sau formula. Părinții NU trebuie sa ofere apă copiilor cu vârsta sub 6 luni! Dacă bebelușul are scutece umede, dar nu scaune, poți fi sigur că deshidratarea nu este problema.

O schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale

Pentru un bebeluș care nu are un scaun, medicul spune că există remedii fără prescripție medicală care pot fi administrate. „Ocazional, voi recomanda un probiotic, dar prefer să văd copilul mai întâi și să aflu mai multe despre alimentație și istoricul scaunelor”.

Pe măsură ce bebelușii cresc și încep să consume alimente solide, o schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale. Nu este neobișnuit să observi o reducere a mișcărilor intestinale. Dacă constipația este o problemă după diversificare, se recomandă alimentele ce încep cu litera P: piersici, prune uscate, pere.

În afară de probiotice și de noi opțiuni alimentare, pot exista, de asemenea, modalități manuale de a face pune lucrurile în mișcare, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Dr. Daniel Zoller, deși avertizează că metodele nu sunt „bazate pe dovezi”, asta nu înseamnă că nu sunt utile.

Una dintre metodele mele favorite este „bicicleta”, spune medicul de la Academia Americana de Pediatrie. „Pune copilul pe spate, ia-i picioarele în mâini și mișcă-le într-un cerc înainte și înapoi, ca și cum ar merge cu bicicleta. Fă acest lucru timp de aproximativ 10 minute, cu pauze și repetă de mai multe ori pe zi. Majoritatea copiilor consideră că este destul de distractiv."

Cum să ajuți nou-născutul să aibă un scaun - ghid rapid

Evită metode precum stimularea rectală manuală care poate determina dependență unui copil!
Încearcă probiotice, dar asigură-te că soliciți îndrumarea unui medic pediatru.
Dacă un bebeluș mănâncă solide, adaugă „alimente ce încep cu litera P”, cum ar fi piersici, prune și pere.
Încearcă metoda „bicicleta” - pune copilul pe spate, ia-i picioarele în mâini și mișcă-le într-un cerc înainte și înapoi, ca și cum ar merge cu bicicleta. Fă acest lucru timp de aproximativ 10 minute, cu pauze și repetă de mai multe ori pe zi.
Indiferent de metoda în care părinții încearcă să-și ajute nou-născuți, Zoller observă că este important ca pediatrii să fie implicați în acest proces. Există pericolul ca bebelușii să devină dependenți de modalități prin care să-i facă să aibă un scaun, prin urmare, înrăutățind problema. Acest lucru este valabil mai ales cu tehnica de stimulare rectală manuală. „Acest lucru poate fi periculos, deoarece bebelușii pot învăța să depindă de acest lucru pentru a avea o mișcare intestinală”, spune Zoller. „Nu aș recomanda acest lucru decât dacă este îndrumat în mod special de medicul pediatru.”

Bebelusul are mucus in scaun - care sunt cauzele? Sfatul medicului pediatru

Mamicile de bebelusi sunt adesea ingrijorate cand descopera mucus in scaunul bebelusului. Care sunt cauzele si cand ar trebui sa ne ingrijoram?

O cantitate mică de mucus în scaunul unui bebeluș nu este probabil un motiv de îngrijorare dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantități mari de mucus, mucus care apare în scaune repetate sau semne de diaree, ar putea indica o alergie, o infecție gastro-intestinală sau o altă problemă - iata sfatul medicului pediatru.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2023
Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
referinte
Dr. Daniel Zoller - Academia Americana de Pediatrie 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Bianca
    Biancatrimis la 28/3/2024

    Buna ziua bebe de 2 luni face caca doar cu supozitor ( ajutat manual) insa scaunul este nirmal ca si consistenta, de ce nu poate sa iasa singurel?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Georgiana
    Georgianatrimis la 7/3/2024

    Buna am bebeluş de doua luni şi nu face scaun decât ajutat cu supozitor sau manual ce pot face

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ștefu Mihaela
    Ștefu Mihaela trimis la 16/2/2024

    Buna am o fetiţa de 3 luni şi face caca doar cu supozitor ce am.de facut şi culoarea scaunului e un pic spre verde sunt tare îngrijorata va rog un raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  4. Loredana
    Loredana trimis la 10/8/2023

    Buna dimineata, am un bebe de 2 saptamani si 4 zile, inca nu ia ca,ut buricutul si nu stiu ce sa fac, ce sa folosesc ca sa se usuce mai repede?,

    Raspunde la acest comentariu
    • Andreea
      Andreeatrimis la 25/2/2024

      Buna. Trebuie dezinfectat zilnic cu alcool sanitar şi dupa de pus baneocin 😇

  5. Diana
    Dianatrimis la 28/6/2023

    Buna avem un bebe de 3 saptamîni si nu poate face treaba mare singur doar ajutat cu termometru sau cu supozitor dar nu e constipat cind ii pun termometru face normal ce e de facut ca sa poata face singur. Mentionez ca e pe lapte praf.

    Raspunde la acest comentariu
    • Bechi
      Bechitrimis la 21/4/2024

      Buna,avem un bebe de 3 saptamani insa de cand am ajuns acasa din spital nu face caca singura decat ajutata cu termometru sau supozitor mentionez ca atunci cand o ajut si face nu e constipata absolut deloc face normal...ce e de facut ?? Ajutooor va rog ,papa lapte praf aptamil insa de 2 zile am schimbat cu nan 1 crezand ca e de la lapte.

    • Ana
      Anatrimis la 5/12/2023

      Bebe are 2 luni şi 2saptamini şi nu face scaun singur,doar manual sau sipozitor.Hrana este lapte matern şi lapte praf 50 la 50.Cum rezolv aceasta problema?Sos

    • Alexandra
      Alexandra trimis la 4/10/2023

      Buna.Am o nepoţica de trei saptamâni şi nu face treaba mare fara şo ajuţi.este alimentata pe lapte praf.Ce e de facut.multumesc.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII