10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru prima dată

10 intrebari pe care toate femeile le au atunci cand isi doresc un bebe pentru prima data

10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru prima dată

Atunci cand iți dorești un copil, pășești într-un teritoriu cu multe speranțe si vise – care vin însă la pachet cu o mulțime de întrebări. La urma urmei, la prima sarcina pășești pentru prima dată pe acest drum necunoscut. Și este absolut normal să ai nevoie de informații speciale.

→ Iata 10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru  prima dată si sfatul medicului.

veti citi
1. Cât timp va dura până voi rămâne însărcinata?
2. Când are loc prima ecografie de sarcină?
3. Când pot spune tuturor ca sunt însărcinata?
4. Ce modificări trebuie să fac in alimentație? Sunt alimente pe care ar trebui să le evit in timpul sarcinii?
5. Când va apărea burtica mea ?
6. Când voi putea auzi bătăile inimii bebelușului?
7. Când pot afla sexul copilului?
8. E permis sa fac sex in timpul sarcinii?
9. Ar trebui să merg la un curs de pregătire prenatală?
10. Cum voi ști când voi intra în travaliu?
Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru  prima dată.

1. Cât timp va dura până voi rămâne însărcinata?

Dacă tu si partenerul tău vreti să concepeți un bebe, sunteți nerăbdători să știți când puteți intra in posesia acelui minunat test de sarcina  pozitiv.  
In ceea ce te privește, trebuie sa stii ca fertilitatea femeii este semnificativ influențată de vârsta ei in primul rând, de sănătatea ei, de istoricul ei reproductiv precum si de multi alți factori (greutate, activitate sexuala, mod de viata, alimentație, etc.).

Femeile cu vârsta între 20-35 cu fertilitate normală, au in general o rată de concepție spontană de aproximativ 20-25% in fiecare ciclu, așadar au nevoie de o perioada de maxim 4-5 luni sa conceapă. Fertilitatea va scădea in mod natural după 35-37 ani și rata de concepție spontană va fi sub 20 %,  așadar va fi nevoie o perioadă mai lungă de  timp, uneori chiar și 6-9 luni.

După 40 ani fertilitatea femeii este semnificativ mai scăzută și dacă în ultimele 6 luni nu a obținut o sarcină, ar fi necesar să se adreseze fără întârziere unui medic specialist în infertilitate și reproducere asistată.

2. Când are loc prima ecografie de sarcină?

In general, programarea primei ecografii (morfologii fetale) variază (cu 1-2 saptamani) in funcție de sistemul medical – de stat sau privat.

Unele femei au o ecografie  timpurie, înainte de 10 săptămâni; medicul poate recomanda o astfel de ecografie dacă ai avut sângerări sau ai avut un avort spontan anterior.  În mod normal, prima ecografie se poate face la 12 săptămâni, iar ca bonus – atunci poți auzi și bătăile inimii bebelușului.

3. Când pot spune tuturor ca sunt însărcinata?

Acest lucru depinde complet de tine. Unele cupluri preferă sa păstreze vestea despre sarcină până când știu cu siguranță că sarcina progresează bine. De obicei, ecografia de 12 săptămâni oferă o confirmare reală a acestui lucru iar după acest moment multe cupluri își anunță familia extinsă și prietenii.

4. Ce modificări trebuie să fac in alimentație? Sunt alimente pe care ar trebui să le evit in timpul sarcinii?

Perioada celor 40 de săptămâni de sarcină este o perioadă în care viitoarea mămică trebuie să fie responsabilă - în ceea ce privește alimentația.

Vechea idee conform căreia viitoarea mama trebuie sa mănânce "pentru doi"- nu mai este considerată valabilă. Acum, se consideră ca este mult mai importantă calitatea alimentației, nu cantitatea de alimente pe care o consumi.
În ceea ce privește suplimentarea cu nutrienți necesari sarcinii, acidul folic, sau vitamina B9, contribuie la formarea de celule sănătoase si joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos și ale coloanei vertebrale la făt.

Acidul folic este o vitamina care se găsește atât sub forma naturală, in legumele verzi (broccoli, spanac) si in unele fructe si sucuri (sucul de portocale), cât si sub forma sintetică, in suplimente prenatale si in produsele alimentare fortificate,  ca fulgii de cereale cu conținut îmbogățit de vitamine.

De asemeni, în timpul sarcinii, o serie de alimente trebuie evitate sau consumate cu mare prudență - de viitoarea mămică. O mare atenție trebuie avută la anumite brânzeturi moi, scoici și peste crud dar și la carnea insuficient preparata termic. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numită Listeria, care poate produce îmbolnăvirea gravă - sau chiar moartea fătului.

5. Când va apărea burtica mea ?

Fiecare femeie este diferită, deci nu există un răspuns fix la acest lucru. Cu toate acestea, ia în considerare faptul că uterul tau are dimensiunea unei pere în timpul sarcinii timpurii și crește până la dimensiunea unui grapefruit cu 12 săptămâni, moment în care multe femei încep să iși arate burtica.  

6. Când voi putea auzi bătăile inimii bebelușului?

Este cu adevărat special să poți auzi bătăile inimii bebelușului tău pentru prima dată, iar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple până la 10-14 săptămâni de sarcină. Pentru că deși inima bebelușului bate de la 6 săptămâni de sarcină, datorită dimensiunii sale este foarte greu de detectat cu un Doppler (dispozitiv medical pentru a auzi bătăile inimii bebelușului).

7. Când pot afla sexul copilului?

Probabil va trebui să aștepți pana la ecografia de 18-20 de săptămâni pentru a afla sexul bebelușului tău deoarece este foarte greu pentru un sonograf să vadă clar organele genitale ale bebelușului la o ecografie anterioară.

8. E permis sa fac sex in timpul sarcinii?

Da – desigur. Dacă sarcina este normală și sănătoasă, puteți face sex până la începutul travaliului. Cu toate acestea, dacă ai complicații, cum ar fi sângerări vaginale, slăbiciune cervicală sau o placentă joasă, cere părerea medicului.

9. Ar trebui să merg la un curs de pregătire prenatală?

Cursurile prenatale sunt minunate si utile pentru a afla mai multe despre procesul nașterii și pentru a te pregăti pentru experiența care te așteaptă. Ai de asemenea, șansa de a pune multe întrebări și de a cunoaște alte femei însărcinate, care vor avea bebeluși de aceeași vârsta. Dar si pentru viitorul tătic, aceste cursuri sunt o utilă introducere in realitățile meseriei de viitor de tată de bebeluș.

10. Cum voi ști când voi intra în travaliu?

Participând la cursurile prenatale, vei invăța să identifici când începe travaliul pentru prima dată, iar acest lucru poate fi diferit pentru fiecare femeie. Unele semne ale travaliului timpuriu includ: dureri de spate, crampe, contracții dureroase, ruperea apei sau o sângerare bruscă.

Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Adriana Matei, medic ginecolog

Sfaturi utile pentru perioada de concepere a unui bebeluș

Imi doresc un copil: Cum calculez perioada fertila? Calculul ovulatiei - sfatul medicului

Ce alte semne imi da corpul ca sa imi spuna ca sunt in perioada fertila? - sfatul medicului

Cat timp trebuie sa incerc pana raman insarcinata? Raspunsul si sfatul medicului.

Imi doresc sa devin mama, ce schimbari alimentare trebuie sa fac?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII