De ce femeile experimentează efecte secundare mai puternice în urma vaccinului anti-COVID?

De ce femeile experimenteaza efecte secundare mai puternice in urma vaccinului anti-COVID?

De ce femeile experimentează efecte secundare mai puternice în urma vaccinului anti-COVID?

De ce femeile experimentează efecte secundare mai puternice în urma vaccinului anti-COVID, comparativ cu bărbații?

Ceea ce s-a constatat până acum (în afară de faptul că vaccinurile sunt extrem de eficiente!) este că femeile se confruntă cu efecte secundare ale vaccinului mai grave, sau mai puternice decât bărbații. Motivele sunt variate și merită analizate...

- vei citi:
Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID sunt în general ușoare
Femeile au experimentat efecte secundare mai puternice
Diferența de răspuns la vaccin nu se limitează la vaccinurile anti-COVID
Hormonii joacă un rol în răspunsurile imune
Diferența răspunsurilor la vaccinuri ar putea fi scrisă în ADN-ul nostru

Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID sunt în general ușoare și nu sunt un motiv de îngrijorare

Înainte de a intra în tiparele emergente, este important să reții că efectele secundare pentru toată lumea sunt în general ușoare și temporare.

Reacțiile adverse frecvente includ dureri la nivelul brațului, durere la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare, febră, frisoane și oboseală. În majoritatea cazurilor, efectele secundare dispar de la sine într-o zi sau două.

Și efectele secundare, deși sunt neplăcute, nu sunt toate rele. Acestea sunt dovada că „ai un răspuns imun foarte robust și, ca urmare, vei fi protejat”, a declarat pentru New York Times Sabra Klein, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Totuși, absența efectelor secundare nu este ceva alarmant - de asemenea, este ceva normal!

Studiul inițial al vaccinului anti-COVID a confirmat că femeile au experimentat efecte secundare mai puternice

Într-un studiu publicat în luna februarie 2021, CDC a constatat că 79,1% din reacțiile adverse raportate au fost experimentate de femei, chiar dacă femeile au primit doar 61,2% din doze.

De asemenea, aproape toate reacțiile anafilactice foarte rare la vaccinuri au avut loc la femei. Conform datelor, cele 19 persoane care au experimentat o reacție anafilactică la vaccinul Moderna au fost femei. În mod similar, 44 din cele 47 de persoane care au raportat o reacție anafilactică la vaccinul Pfizer erau femei.

Diferența de răspuns la vaccin nu se limitează la vaccinurile anti-COVID

Potrivit lui Klein, „Această diferență de sex este complet compatibilă cu rapoartele anterioare ale altor vaccinuri”.

Femeile și fetele produc mai mulți anticorpi ca răspuns la vaccinurile împotriva gripei, ROR, febră galbenă, rabie și hepatita A și B, conform cercetărilor anterioare. Uneori, femeile și fetele pot produce chiar de două ori mai mulți anticorpi. În plus, celulele lor T generează adesea un răspuns imun mai puternic.

Dr. Larry Schlesinger, președinte și director executiv al Texas Biomedical Research Institute din San Antonio, a confirmat acest lucru într-un interviu acordat Healthline. El a menționat: „La femei, există un răspuns mai puternic [la multe vaccinuri]”.

Hormonii joacă un rol în răspunsurile imune

Hormonii cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul, pot influența, de asemenea, modul în care funcționează vaccinurile. Estrogenul, care se găsește în cantități mai mari la femei, ajută la activarea răspunsului imun al organismului la boli, precum și la vaccinuri. În schimb, testosteronul, găsit în cantități mai mari la bărbați, s-a dovedit că încetinește răspunsul imun, potrivit Healthline.

„Pur și simplu, femeile, în general au un răspuns mai puternic la vaccinuri, deoarece corpul lor este mai rapid și mai puternic atunci când vine vorba de activarea a ceea ce vaccinul introduce în organism”, a spus Schlesinger pentru Healthline.

Diferența răspunsurilor la vaccinuri ar putea fi scrisă în ADN-ul nostru

Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au unul. Această diferență cromozomială poate influența și răspunsul la vaccin. Acel cromozom X suplimentar poate oferi femeilor un avantaj în răspunsul la vaccin. Un răspuns imun mai mare ar putea explica o șansă mai mare de a experimenta efecte secundare.

În trecut, imunologii credeau că numai un singur cromozom X a fost pornit. Celălalt a fost inactivat. Cu toate acestea, noile cercetări arată că nu este întotdeauna cazul. Și acest lucru poate explica de ce bolile autoimune afectează mai frecvent femeile decât bărbații.

Normele sociale ar putea explica parțial de ce femeile par să aibă efecte secundare mai grave. Deși nu există cercetări specifice în acest sens, este posibil ca femeile să fi reprezentat un procent mai mare dintre cei care au prezentat efecte secundare, deoarece au fost mai predispuse să raporteze decât bărbații.

Femeile raportează deseori durerea mai des decât omologii lor de sex masculin”, a spus Klein pentru MedPage Today.

De asemenea, este posibil ca femeile să aibă mai multe efecte secundare din cauza dimensiunii dozei de vaccin. Conform studiilor, femeile au nevoie adesea de doze mai mici de medicament pentru a obține același rezultat ca și bărbații, deoarece metabolizează medicamentele în mod diferit.

În cele din urmă, motivul pentru care femeile au efecte secundare mai grave decât bărbații este probabil un pic din toate motivele sugerate mai sus. Cel mai important lucru de reținut este că efectele secundare sunt de obicei ușoare și de scurtă durată. Acestea nu sunt nimic în comparație cu infecția efectivă COVID-19.

COVID-19 poate provoca complicații grave și chiar deces, iar vaccinarea este un instrument important de prevenire”, a declarat Julianne Gee, MPH, autor principal al studiului și ofițer medical în cadrul Biroului de siguranță pentru imunizare al CDC. „Vaccinurile anti COVID-19 vor ajuta societatea să revină la normal”.

Simptomele de infectare cu coronavirus - pe larg

Despre CORONAVIRUS

Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate

Sindromul inflamator pediatric multi-sistem - posibil legat de COVID-19 - o alerta pentru parinti

Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 - iata ce legaturi exista

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc - sfaturi din presa italiana

sursa: health.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII