Paracetamolul dupa vaccinare - reduce eficacitatea imunizarii copiilor

Paracetamolul dupa vaccinare - reduce eficacitatea imunizarii copiilor

Paracetamolul dupa vaccinare - reduce eficacitatea imunizarii copiilor

Administrarea de paracetamol copiilor după vaccinurile de rutină poate reduce eficacitatea imunizării, potrivit BBC News. S-a demonstrat ca paracetamolul are un efect asupra răspunsului sistemului imunitar.

→ Administrarea de paracetamol unui copil, în cele 24 de ore de la un vaccin, reduce răspunsul imun la vaccin. Acest lucru sugerează că vaccinarea va fi mai puțin eficientă.

- vei citi:
Paracetamolul NU se dă preventiv, după un vaccin
De unde a apărut această poveste?
Ce fel de studiu științific a fost acesta?
Paracetamolul a avut un efect asupra răspunsului imun
Care au fost rezultatele studiului?
Ce interpretări au extras cercetătorii din aceste rezultate?

Dupa oricare dintre vaccinurile copilariei, multi parinti ofera copilului - in mod preventiv - paracemol pentru a reduce efectele secundare, temporare ale vaccinului - febra sau dureri musculare. Si totusi - un studiu recent spune ca NU trebuie sa facem asta.

Studiul din spatele acestei descoperiri este unul important și bine realizat în cadrul căruia 459 de bebeluși au făcut vaccinurile obligatorii apoi li s-au administrat paracetamol la 24 de ore de la injectare sau nu li s-a administrat nimic. Deși medicamentul a reușit în mod clar să reducă riscul apariției febrei, s-a demonstrat că acesta reduce de fapt răspunsul imun la vaccin, sugerând că ar fi mai puțin eficient. Cu toate acestea, deși utilizarea preventivă a paracetamolului a avut un efect asupra răspunsului imun, nu a avut și pentru scăderea febrei existente.

Paracetamolul NU se dă preventiv, după un vaccin

Paracetamolul NU trebuie dat preventiv, după un vaccin. Asta înseamnă că părinții nu ar trebui să dea paracetamol bebelusului sau copilului pentru a preveni o stare febrila sau simptome normale precum durerea locala la locul vaccinarii.

Dar dacă un bebeluș tocmai a avut un vaccin, parintii pot administra paracetamol copilului  - numai dacă nu se simte bine și nu doar pentru a preveni apariția simptomelor.

De unde a apărut această poveste?

Această cercetare a fost realizată de Universitatea de Apărare din Republica Cehă și alte instituții Europene. Studiul a fost finanțat de producătorul de vaccinuri GlaxoSmithKline Biologicals și publicat în jurnalul medical The Lancet.

Ce fel de studiu științific a fost acesta?

Acesta a fost un studiu controlat randomizat de fază III, efectuat pentru a analiza efectul administrării de paracetamol copiilor în timpul și imediat după o vaccinare. Paracetamolul este administrat uneori unui sugar pentru a scădea riscul de a dezvolta febră sau de a avea o criză cauzată de febră (o convulsie febrilă).

Principalul rezultat al interesului a fost orice reducere a temperaturii de peste 38°C în grupul care a primit paracetamol în comparație cu grupul care nu a primit. Rezultatul secundar studiat a fost răspunsul imun după vaccin. Studiul a analizat o serie de vaccinuri utilizate în imunizările de rutină, inclusiv cele împotriva:

gripei haemophilus
difteriei
tetanosului și pertussis
poliomielitei
hepatitei B

Cercetătorii au înscris 459 de sugari cu vârste cuprinse între 9 și 16 săptămâni din centrele medicale din Republica Cehă între septembrie 2006 și aprilie 2007. Procesul a fost realizat în două părți. Primul s-a axat pe schema de vaccinare primară atunci când sugarul avea 3 până la 5 luni, în timp ce al doilea se referea la vaccinările de rapel când bebelușul avea 12 până la 15 luni.

Copiii au fost aleși aleatoriu pentru a primi fie paracetamol administrat la fiecare 6 până la 8 ore în timpul celor 24 de ore după vaccinare, fie să nu primească niciun tratament cu paracetamol. Părinții știau dacă bebelușul lor primea paracetamol sau nu. Bebelușii au fost ținuți în același grup de tratament pentru vaccinările de rapel, deci dacă au primit paracetamol pentru vaccinările primare, l-au primit din nou pentru rapel.

Paracetamolul a avut un efect asupra răspunsului imun

În timp ce studiul era încă în desfășurare, rezultatele timpurii au indicat faptul că paracetamolul a avut un efect asupra răspunsului imun, astfel încât orice tratament cu paracetamol a fost retras. În momentul în care acest lucru a devenit evident, unii dintre copiii randomizați pentru a primi paracetamol primiseră deja o doză de vaccin de rapel combinată cu paracetamol, dar în urma acestor rezultate, copii nu au mai primit a doua oară paracetamol.

Care au fost rezultatele studiului?

În ambele grupuri, o febră de 39,5°C sau mai mare după vaccinare a fost rară:

<1% în grupul tratat cu paracetamol la imunizarea primară,
1% în grupul netratat la imunizarea primară,
2% grupul tratat cu paracetamol după rapel și
1% grupul tratat cu paracetamol după rapel.

Cu toate acestea, a existat o proporție mai mică de copii cu temperaturi de 38°C sau mai mare în rândul grupului tratat cu paracetamol:

42% (94/226 bebeluși) în grupul tratat cu paracetamol la imunizarea primară,
66% (154/233 bebeluși) în grupul netratat la imunizarea primară,
36% (64/178 bebeluși) din grupul tratat cu paracetamol după rapel și
58% (100/172 bebeluși) din grupul tratat cu paracetamol după rapel.

După dozele primare de vaccin, în grup au fost necesare 64 de doze de paracetamol care nu au fost randomizate pentru a primi paracetamol. Sugarii tratați cu paracetamol au prezentat, de asemenea, mai puține simptome raportate de părinți, cum ar fi durerea și iritabilitatea.

Pentru majoritatea componentelor vaccinale bacteriene și virale, concentrațiile de anticorpi obținute în urma imunizărilor primare au fost semnificativ mai mici în grupul tratat cu paracetamol decât în ​​grupul care nu a primit paracetamol. Răspunsul a variat în funcție de tipul de vaccin administrat, deoarece nu toate răspunsurile la vaccin au fost afectate în mod egal de tratamentul profilactic cu paracetamol.

Ce interpretări au extras cercetătorii din aceste rezultate?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși reacțiile febrile au fost semnificativ scăzute la utilizarea paracetamolului, administrarea profilactică (preventivă) a medicamentelor antipiretice (pentru prevenirea febrei) în momentul vaccinării nu ar trebui recomandată de rutină din cauza răspunsului redus al anticorpilor la vaccin.

Studiul a fost extrem de riguros si bine condus. S-a constatat că administrarea de paracetamol unui copil, în cele 24 de ore de la un vaccin, reduce răspunsul imun la vaccin. Acest lucru sugerează că vaccinarea va fi mai puțin eficientă.

Alte puncte cheie de remarcat:

Nu a existat nicio reducere a imunității după doar o singură doză de paracetamol sau utilizarea paracetamolului pentru tratarea febrei dezvoltate in urma vaccinarii. Doar utilizarea regulată a utilizării preventive a paracetamolului a fost asociată cu scăderea răspunsului imun. Pe această bază, părinții nu ar trebui să fie preocupați de administrarea de paracetamol bebelușului / copilului pentru a trata o temperatură crescută sau simptome asociate de durere și iritabilitate.

În ambele grupuri de tratament, temperaturile ridicate de peste 39,5°C și necesitatea de a solicita asistență medicală pentru o reacție de imunizare au fost mai puțin frecvente.

După cum spun cercetătorii, au existat foarte puține studii publicate cu privire la efectul medicamentelor antifebrile (anti-febră) asupra răspunsurilor la imunizarea copiilor. Motivul răspunsului imun observat după paracetamol nu este clar. Faptul că acest lucru se poate datora paracetamolului care previne reacțiile inflamatorii ce duc la dezvoltarea anticorpilor este o teorie.

Nu este clar de ce toate răspunsurile la vaccin nu au fost afectate în mod egal. Mai sunt necesare multe cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, la ora actuală poate fi înțelept să îi dai bebelușului paracetamol după imunizare doar dacă are febră sau se simte rău, dar NU ca măsură preventivă.

Citeste Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII