Utilizarea de paracetamol in timpul sarcinii este asociat cu simptome de ADHD și autism la copil

Utilizarea de paracetamol in timpul sarcinii este asociat cu simptome de ADHD și autism la copil

Utilizarea de paracetamol in timpul sarcinii este asociat cu simptome de ADHD și autism la copil

La un moment dat în timpul sarcinii, aproximativ 46%-56% dintre femeile însărcinate din țările dezvoltate utilizează paracetamol, care este considerat cel mai sigur analgezic / antipiretic pentru femeile gravide și copii.

Cu toate acestea, dovezile crescânde au legat expunerea prenatală la paracetamol de o performanță cognitivă mai slabă, mai multe probleme de comportament și simptome ASC și ADHD.

vei citi:
Expunerea prenatală sau postnatală la paracetamol
Expunerea prenatală la paracetamol afectează băieții și fetele într-un mod similar
Paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic pentru femeile gravide și copii
Expunerea postnatală la paracetamol

Expunerea prenatală sau postnatală la paracetamol

Un studiu efectuat pe mai mult de 70.000 de copii din șase cohorte europene a legat simptomele tulburării de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD) și tulburările din spectrul autismului (TSA) de utilizarea paracetamolului (acetaminofen) în timpul sarcinii. Studiul, publicat în Jurnalul European de Epidemiologie, a fost condus de Institutul Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal).

În total, cercetătorii au analizat 73.881 de copii pentru care au fost disponibile date privind expunerea prenatală sau postnatală la paracetamol, cel puțin un simptom al TSA sau ADHD și principalele covariate. În funcție de cohortă, 14% până la 56% dintre mame au raportat că au luat paracetamol în timpul sarcinii.

Studiul a constatat că, copiii expuși la paracetamol înainte de naștere au fost cu 19% mai predispuși să dezvolte simptome TSA și cu 21% mai multe șanse de a dezvolta simptome ADHD decât copiii care nu au fost expuși.

Expunerea prenatală la paracetamol afectează băieții și fetele într-un mod similar

„Descoperirile noastre sunt în concordanță cu cercetările anterioare”, a explicat cercetătoarea ISGlobal Sílvia Alemany, autorul principal al studiului. "De asemenea, am constatat că expunerea prenatală la paracetamol afectează băieții și fetele într-un mod similar, deoarece nu am observat practic diferențe."

„Rezultatele noastre abordează unele dintre punctele slabe ale metaanalizelor anterioare”, a comentat Jordi Sunyer, cercetător la ISGlobal și ultimul autor al studiului. „Având în vedere toate dovezile privind utilizarea paracetamolului și a dezvoltării neurologice, suntem de acord cu recomandările anterioare care indică faptul că, deși paracetamolul nu trebuie suprimat la femeile gravide sau la copii, acesta trebuie utilizat numai atunci când este necesar.”

Paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic pentru femeile gravide și copii

La un moment dat în timpul sarcinii, aproximativ 46%-56% dintre femeile însărcinate din țările dezvoltate utilizează paracetamol, care este considerat cel mai sigur analgezic / antipiretic pentru femeile gravide și copii. Cu toate acestea, dovezile crescânde au legat expunerea prenatală la paracetamol de o performanță cognitivă mai slabă, mai multe probleme de comportament și simptome ASC și ADHD.

Aceste studii anterioare au fost criticate pentru eterogenitatea lor. Prin urmare, în noul studiu, „s-a făcut un efort de armonizare a evaluării simptomelor ADHD și TSA și a definiției expunerii la paracetamol”, a explicat Alemany. „Eșantionul este mare”, a adăugat ea, „și include cohorte din mai multe țări europene: Regatul Unit, Danemarca, Olanda, Italia, Grecia și Spania. De asemenea, am folosit aceleași criterii pentru toate cohortele, reducând astfel eterogenitatea criteriilor care a împiedicat studiile anterioare.”

Expunerea postnatală la paracetamol

Studiul a analizat, de asemenea, expunerea postnatală la paracetamol și nu a găsit nicio asociere între utilizarea paracetamolului în timpul copilăriei și simptomele TSA. Cu toate acestea, echipa de cercetare a concluzionat că sunt necesare studii suplimentare, având în vedere eterogenitatea expunerii postnatală la paracetamol între diferitele cohorte, care a variat între 6% și 92,8%.

► Citeste pe larg Medicamente interzise in sarcină

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.Iata lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii si sfatul de la Desprecopii

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intoarce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII