Bătăile inimii fătului in funcție de săptamana de sarcină: diagrama ritmului fetal care arată că bebe este bine
Nu este nimic mai special decat sa auzi bătăile inimii bebelușului tau pentru prima dată - este unul dintre acele momente care te aduce la lacrimi! Dar odată ce acel moment special trece și moașa sau medicul vă anunță ritmul cardiac - sau cat de tare ii bate inimioara - s-ar putea să vă gândiți „este o frecvență cardiacă normală a fătului?”
Care este frecvența cardiacă fetală normală? Cu alte cuvinte - care este pulsul normal al fatului? Iata ce detalii interesante poti stii despre frecvența cardiacă ideală în funcție de săptămână de sarcina in care esti - plus dacă poate prezice sexul bebelușului: diagrama cardiaca fetala.
veti citi
Bătăile inimii fătului - sau frecvența cardiacă fetală normală
Cand se poate auzi prima dată inima fătului?
Ce este o frecvență cardiacă fetală normală?
Diagrama ritmului fetal in functie de săptămanile de sarcină
Ce se întâmplă dacă ritmul cardiac al bebelușului nu se încadrează în intervalul normal?
Doppler vs. Fetoscop
Se poate folosi un monitor fetal la domiciliu pentru a verifica ritmul cardiac al bebelușului?
Frecvența cardiacă a bebelușului poate prezice sexul bebelușului?
Bătăile inimii fătului - sau frecvența cardiacă fetală normală
Nu este nimic mai deosebit decat sa auzi bătăile inimii bebelușului tau pentru prima dată - este unul dintre acele momente care te aduce la lacrimi! Dar odată ce acel moment special trece și moașa sau medicul vă anunță ritmul cardiac - sau cat de tare ii bate inimioara - s-ar putea să vă gândiți „este o frecvență cardiacă normală a fătului?”
Cand se poate auzi prima dată inima fătului?
Dacă vei face o ecografie cu ultrasunete timpurie, este posibil să auzi bătăile inimii bebelușului sau chiar să le vedeți bătând pe monitor, încă din saptamana 6 de sarcina. Dar daca nu vei face aceasta ecografie - vei putea auzi bătăile inimii bebelușului printr-un doppler la prima vizită prenatală undeva între 8 și 12 săptămâni, uneori chiar mai târziu.
Ce este o frecvență cardiacă fetală normală?
Un puls fetal normal este cuprins între 120 și 160 de bătăi pe minut. Este un puls mult mai rapid decât se așteaptă să audă majoritatea părinților. De fapt, este aproape de două ori mai mare decât cea a unei bătăi a inimii adulte.
Dar este important să rețineți că ritmul cardiac poate și se poate schimba în funcție de vârsta gestațională a copilului. Când inima bate mai întâi și încă se dezvoltă, este normal ca ritmul cardiac fetal să înceapă cu o rată mult mai lentă, crescând zilnic, până când începe să se stabilizeze și să bată în intervalul așteptat în jurul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină.
Diagrama ritmului fetal in functie de săptămanile de sarcină
Aruncați o privire la această diagramă a ritmului cardiac fetal pentru a vă face o idee despre cum se schimbă de-a lungul săptămanilor de sarcină/
Odată ce copilul se naște, el / ea va menține intervalul mediu de 120-160 bpm în primele câteva ore, dar după aceea:
- Nou-născutul (primele 28 de zile de viață): 100-165 bpm în timp ce este treaz și 90-160 bpm în timp ce doarme
- 1-2 luni: 100-150 bpm în timp ce este treaz și 90-160 bpm în timp ce doarme
- 1 an: 70-110 bpm în timp ce este treaz și 80-120 bpm în timp ce doarme
- 12 ani: 60-100 bpm - aproape de cea a unui adult.
Ce se întâmplă dacă ritmul cardiac al bebelușului nu se încadrează în intervalul normal?
Intr-adevar, poate fi foarte infricosator sa descoperi ca fatul nu are o frecvență cardiacă fetală normală. Insa, amintiți-vă: ritmul cardiac al bebelușului nu este întotdeauna constant în primele etape ale sarcinii. Acesta variază de la copil la copil și chiar de la sarcină la sarcină.
Următorii factori - pot afecta ritmul cardiac al bebelușului:
Vârsta gestațională: ritmul cardiac al bebelușului începe mai încet de la început, apoi accelerează. Se stabilizeaza la frecvența cardiacă fetală normală de 120-160 bpm până la jumătatea sarcinii. Dacă ritmul cardiac al bebelușului este în afara intervalului, verificați mai întâi data planificata a nasterii. Există șansa ca DPNul sa fie calculat gresit/
Nivelurile de zahăr din sânge: Când se ține cont de vârsta maternă, IMC, durata diabetului și săptămâna de sarcina, cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de glucoză corelate cu o frecvență cardiacă fetală mai mare. În mod similar, nivelurile scăzute de glucoză din sânge contribuie la o frecvență cardiacă fetală mai mică.
Activitatea fetală: pe măsură ce fatul se dezvoltă, sistemul nervos se dezvoltă. Și sistemul nostru nervos parasimpatic este ceea ce face ca ritmul cardiac să crească sau să scadă în funcție de activitate sau stres. Dacă bebelușul doarme acolo, va avea o frecvență cardiacă mai mică; Dacă bebelușul este activ, va avea o frecvență cardiacă mai mare. Această variabilitate este un lucru bun - studiile arată că variabilitatea ritmului cardiac este unul dintre cei mai buni markeri ai sănătății fetale, deoarece arată rezistență.
Alimentatia mamei: alimentele și băuturile precum cafeaua, ciocolata și zahărul sunt stimulente și pot afecta dacă bebelușul are o frecvență cardiacă fetală normală în acel moment. Dacă consumați aceste lucruri înainte de o ultrasunete, aceasta poate provoca o creștere temporară a ritmului cardiac.
O frecvență cardiacă fetală normală este un neaparat un indicator al sănătății fetale bune. Un copil poate fi în primejdie dacă ritmul cardiac al acestuia se încadrează în intervalul normal al ritmului cardiac fetal. Din păcate, o frecvență cardiacă fetală anormală poate indica o afecțiune cardiacă sau un avort spontan în curs. Cu toate acestea, șansele sunt în favoarea dvs. că veți avea un copil sănătos.
Totuși, este important să nu treci la concluzii.
Retine ca ritmul cardiac poate fi măsurat incorect și / sau fluctua semnificativ. Majoritatea moașelor sau medicilor nu vor diagnostica o afecțiune genetică sau un avort spontan la o singură lectură a bătăilor inimii. Este posibil să aveți o ecografie de urmărire sau să aveți testate nivelurile de HCG.
Dacă sunteți îngrijorat de ritmul cardiac al bebelușului, discutați cu furnizorul dvs. - există probabil o explicație bună!
Doppler vs. Fetoscop
Dacă nu ați auzit încă bătăile inimii bebelușului pentru prima dată, este posibil să vă întrebați ce alegeri aveți.
Fetoscoapele sunt sigure și nu prezintă niciun risc, dar trebuie să așteptați să auziți bătăile inimii bebelușului. Există unele dovezi că dopplerii expun fătul la unde de înaltă frecvență. Cu toate acestea, în grija unui profesionist care știe cum să le opereze, acestea sunt în general considerate ca fiind sigure.
Se poate folosi un monitor fetal la domiciliu pentru a verifica ritmul cardiac al bebelușului?
Ca regulă generală, monitoarele fetale la domiciliu nu sunt recomandate. O mulțime de mamici achiziționează aceste dopplere pentru re-asigurare și pentru a se conecta în mod regulat cu bebelușul. Deși este tentant, aceste dispozitive nu sunt aprobate de Academia Americana de Pediatrie.
Deși există o lipsă de dovezi ale oricăror vătămări cauzate de imagistica cu ultrasunete și de monitorizarea bătăilor inimii, este importantă utilizarea prudentă a acestor dispozitive de către furnizorii de asistență medicală instruiți. Ecografia poate încălzi ușor țesuturile și, în unele cazuri, poate produce și bule foarte mici (cavitație) în unele țesuturi. vezi sursa
Efectele pe termen lung ale încălzirii și cavitației țesuturilor nu sunt cunoscute. Prin urmare, monitoarele fetale ar trebui făcute numai atunci când există o nevoie medicală de către profesioniști instruiți, inclusiv moașe și medici.
Frecvența cardiacă a bebelușului poate prezice sexul bebelușului?
Studiile au dovedit ca ritmul cardiac nu este un predictor acurat al genului bebelusului (si anume că bătăile inimii fetelor sunt mai rapide, iar băieții sunt mai lente insa mitul persista) nu este acurat. Frecvența cardiacă fetală se poate modifica adesea - crescând sau coborând - din motive care nu au nicio legătură cu sexul bebelușului.
Totuși, poate fi amuzant să ghiciți. S-ar putea să speculați că bebelușul este un băiat dacă bătăile inimii sunt în mod constant în zona 130 de batai pe minut.
De asemenea, fapt amuzant: în timpul travaliului, fetele au tendința de a avea, de asemenea, o frecvență cardiacă mai mare.
Ne-ar placea sa ne spui care este experienta ta de graviduta cu frecvența cardiacă fetală? Cum te-ai simțit când l-ai auzit prima dată? S-a încadrat bebelușul în raza de frecvență cardiacă normală a fătului?
► Citeste in continuare Ești însărcinată și vrei să auzi bătăile inimii bebelușului tău de acasă? Există o aplicație pentru asta!
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com
material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte:
WebMd si Journal of Medicine, USA
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/avoid-fetal-keepsake-images-heartbeat-monitors?
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII