5 îngrijorări legate de burtica ta de gravidă: prea mica, prea mare, prea sus, prea jos, prea lată

5 ingrijorari legate de burtica ta de gravida: prea mica, prea mare, prea sus, prea jos, prea lata

5 îngrijorări legate de burtica ta de gravidă: prea mica, prea mare, prea sus, prea jos, prea lată

Sarcina este un moment de mare bucurie, dar asta nu înseamnă că nu există o mulțime de îngrijorări pentru viitoarea mămică. Una dintre acestea este felul în care crește bebelușul ei si implicit cum se mareste burtica.

O femeie își poate face griji că burtica este prea mare sau prea mică pentru săptămâna de sarcină în care se află, că e prea sus, prea jos sau prea lată... La urma urmei, mama nu poate vedea în burtica ei, astfel încât singurele indicii pe care le are în fiecare zi despre bebelușul ei în creștere sunt ceea ce poate vedea și simți. Iata ce aflam de la medic.

vei citi:
Toate burticile sunt diferite
Burtica mică în sarcină
Burtica mare în sarcină
Burtica prea ridicată/pre sus în sarcină
Burtica prea jos în sarcină
Burtica lată în sarcină

Toate burticile sunt diferite

Dacă ai îngrijorări privind dimensiunea sau forma burticii de gravidă, nu ești singura. Toate femeile poartă diferit burtica de gravidă dar cu toate acestea, sarcina decurge în regulă, deoarece fiecare copil crește diferit.

Burtica mică în sarcină

Sa presupunem ca mănânci bine, faci mișcare și mergi regulat la controalele prenatale. Cu toate acestea, aici frecvent că ai burta prea mică pentru vârsta  gestațională a sarcinii sau unele femie te întreabă dacă mănânci cu adevărat suficient.

La fel ca bebelușii, burtica de gravidă are toate formele și dimensiunile.
Medicul sau moașa va monitoriza dimensiunea copilului în raport cu data probabilă a nașterii și dimensiunea burticii, cu ecografii regulate, inclusiv măsurarea abdomenului la fiecare vizită odată ce ai ajuns la 15 săptămâni până la 20 de săptămâni.

Această măsurătoare le spune cât de mult crește burta ta. Rata normală de creștere a burticii odată ce o femeie începe să o arate este de aproximativ 1 centimetru pe săptămână.

Dacă mușchii abdominali sunt cu adevărat puternici și strânși, ei pot împiedica creșterea pântecelui în dezvoltare. De asemenea, burtica unei femei înalte are tendința de a arăta mai mică decât cea a unei femei mai scunde, al cărei abdomen măsoară exact aceeași dimensiune.

Singura problemă potențială asociată cu o burtică mică în sarcină este o afecțiune numită oligohidramnios, în care există prea puțin lichid amniotic. Dar această afecțiune poate fi surprinsă de medic la un control periodic.

burta gravida

Burtica mare în sarcină

S-ar putea să pari că ai burtica mare datorită modului în care bebelușul tău este poziționat în pântece sau chiar a modului în care ești construită. O burtică poate arăta uriașă pentru o femeie foarte scundă.

Dacă nu este prima ta sarcină, este posibil să fi observat că burtica a apărut mult mai devreme decât a făcut-o în timpul primei tale sarcini. Asta pentru că, după o sarcină, mușchii tăi s-au întins puțin și vor ceda mai ușor la presiunea uterului în expansiune.

Medicul sau moașa va măsură și monitoriza mărimea burticii la fiecare vizită prenatală. În cazuri rare, o burtică mare se datorează excesului de lichid amniotic (polihidramnios), o afecțiune pe care medicul o va detecta la timp.

Citeste și: Burtică mare sau mică? Lată sau ingustă? Poate dimensiunea sau forma burticii prezice o sarcină sanatoasă?

Burtica prea ridicată/prea sus în sarcină

"Arăți de parcă ai fi înghițit o minge de baschet!" Acesta este un comentariu obișnuit făcut femeilor care par să-și poarte bebelușii în față și sus.

Nu este deloc neobișnuit ca bebelușii să se așeze în uter în acest fel, mai ales în primele două treimi ale sarcinii. Unele femei pur și simplu își poartă toate sarcinile în acest fel de la început până la sfârșit - în special cele care au mușchi abdominali super puternici. Și, în ciuda miturilor, modul în care porți copilul nu este un adevărat indicator al faptului că ai un băiat sau o fată.

Burtica prea jos în sarcină

Burtica purtată jos poate fi inconfortabilă, dar unele femei sunt de așa natură, de a purta burtica jos. La a doua sau a treia sarcină, mușchii și ligamentele care susțin uterul în creștere sunt întinse și slăbite și nu pot susține uterul în creștere la fel de bine ca înainte.

Spre sfârșitul sarcinii, este posibil să observi că burtica este și mai jos. Acest lucru se datorează probabil faptului că bebelușul "a căzut" cum se spune în popor sau s-a angajat în pregătirea pentru naștere. Dar nu toți bebelușii fac acest lucru; unii nu coboară până nu începe travaliul.

Dacă observi o cădere peste noapte a burticii înainte de 37 de săptămâni, discută cu medicul, deoarece ar putea indica că corpul se pregătește pentru travaliu.

Cea mai mare problemă în ceea ce privește purtarea burticii jos este că exercită presiune asupra spatelui. Exercițiile precum înclinările pelvine pot ajuta la ameliorarea disconfortului sau a durerilor pe care le provoacă la nivelul spatelui.

Burtica lată în sarcină

O burtică lată poate însemna că bebelușul tău se află într-o poziție transversală, adică poziționat dintr-o parte în alta, mai degrabă decât cu capul în sus sau în jos. Medicul va putea simți asta.

De obicei, nu este o problemă decât dacă bebelușul nu se întoarce cu capul în jos la timp pentru a se naște, caz în care este posibil să ai nevoie de o cezariană. Dacă ai fost supraponderală atunci când ai rămas însărcinată, s-ar putea să simți că ai burtica foarte lată.

Femeile cu un indice de masă corporal cuprins între 25 și 29 la concepție ar trebui să câștige între 7 și 11 kg pe parcursul sarcinii. Femeile cu un IMC peste 30 la concepție ar trebui să câștige doar 5 până la 9 kg.

Urmează instrucțiunile medicului sau ale moașei, mănâncă sănătos și în cantitățile potrivite pe măsură ce sarcina progresează pentru ca tu și bebelușul tău să vă simțiți bine.

► Citeste in continuare Semne că bebelușul din burtică s-a oprit din creștere fetală - ai grijă la aceste semnale

Sarcina si 11 mituri si realitati pe care trebuie sa le stii

Imediat ce vei anunta ca esti insarcinata, aproape toti cei din jurul tau se vor transforma in  atotstiutori si se vor grabi sa-ti dea sfaturi despre ceea ce trebuie sa faci sau nu, pe perioada sarcinii. Desigur, unele sfaturi iti vor fi de un real folos; un lucru este insa cert: multe din informatiile si sfaturile de care vei avea parte in aceasta perioada sunt mituri sau jumatati de adevaruri.

Inainte de toate, hai sa trecem impreuna in revista lista de sfaturi de care nu ai sa mai scapi de acum in colo. Mama, soacra, colegele, vecinele, necunoscutele false de pe Facebook, toate te vor asalta cu tot felul de povete si sfaturi ... Ca sa nu te sperii insa, hai sa le trecem in revista pe cele care, in urma cercetarilor, s-au dovedit a fi nefondate. Iata, Desprecopii.com va trece in revista citeva din aceste mituri si realitati despre sarcina. 


Descarca aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

autor: Desprecopii,
material special realizat cu sfaturile si recomandarile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic  invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII