Testul fetal non stres în 5 pași sau CARDIOTOCOGRAMA: de ce se face și cum se interpretează
Testul fetal non-stres, cunoscut și sub denumirea de cardiotocogramă, este un test simplu și neinvaziv efectuat în timpul sarcinii, de obicei, după săptămâna a 28-a. El poartă denumirea de "non-stres" deoarece nu pune niciun fel de presiune asupra fătului. Acest test implică atașarea a două centuri: una în jurul abdomenului mamei pentru a măsura rata bătăilor inimii fetale și cealaltă pentru înregistrarea contractiilor uterine.
🔸 Pentru mai multe informații despre Testul fetal non-stres (NST), inclusiv de ce se efectuează și cum se interpretează, cititi in continuare acest material si sfatul medicului.
- veti citi:
Ce este testul fetal non-stres? (NST)
Cum se face testul fetal non-stres?
De ce se face testul NST?
Care sunt riscurile si efectele secundare ale testului asupra mamei sau bebelusului?
Cand este efectuat testul NST?
In ce consta testul non-stres?
Ce urmareste testul NST?
Cum se interpreteaza rezultatul testului non-stres?
Ce semnificatie au rezultatele testului NST si in ce caz se fac teste suplimentare?
Alte teste importante in timpul sarcinii
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Suport si grupuri de burtici
Ce este testul fetal non-stres? (NST)
Testul fetal non-stres - cardiotocograma - este un test simplu, neinvaziv, efectuat in timpul sarcinii, dupa saptamana 28 de sarcina. Este denumit „non-stres“ deoarece efectuarea sa nu supune fatul vreunui stres. In Romania testul este cunoscut si sub numele: "testul de stres al contractiilor"
Mai este cunoscut si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal sau cardiotocograma si presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modifcarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.
Cum se face testul fetal non-stres? 5 pasi
Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu și neinvaziv utilizat pentru monitorizarea sănătății fătului în timpul sarcinii. Iată cum se face:
1. Pregătirea:
Înainte de a începe testul, vei fi invitată să te așezi într-un mediu confortabil și liniștit. Poate fi într-o cameră special amenajată pentru monitorizarea sarcinii într-o clinică sau spital.
2. Atașarea senzorilor:
Medicul sau personalul medical va atașa două senzori pe abdomenul tău. Unul dintre senzori este un aparat pentru înregistrarea bătăilor inimii fătului, care măsoară ritmul cardiac fetal. Celălalt senzor înregistrează contracțiile uterine, dacă există, pentru a evalua activitatea uterină.
3. Monitorizarea:
Senzorii vor înregistra continuu bătăile inimii fătului și eventualele contracții uterine. Aceste date sunt înregistrate pe un monitor și pot fi observate în timp real.
4. Durata testului:
Testul fetal non-stres durează de obicei aproximativ 20-30 de minute. În acest timp, medicul sau personalul medical va monitoriza cum se schimbă ritmul cardiac al fătului în timpul mișcărilor sale sau în timpul contracțiilor uterine, dacă apar.
5. Evaluarea rezultatelor:
După încheierea testului, medicul va evalua rezultatele pentru a determina dacă ritmul cardiac al fătului răspunde corespunzător la mișcările sale și la contracțiile uterine. Un rezultat normal arată că ritmul cardiac al fătului crește semnificativ în timpul mișcărilor și este în general constant în timpul testului.
Testul fetal non-stres este un instrument important pentru monitorizarea sănătății fătului și poate ajuta la detectarea posibilelor probleme. Este adesea utilizat în cazurile de sarcini de înalt risc sau în cazuri în care există o îngrijorare cu privire la bunăstarea fătului. Rezultatele testului sunt interpretate de către medicul specialist și pot determina următoarele pași în gestionarea sarcinii.
Miscarea, rata batailor inimii si „reactivitatea“ batailor inimii la miscare sunt masurate timp de 20-30 minute.
Daca bebelusul nu se misca, nu inseamna neaparat ca exista o problema; este posibil ca bebelusul sa doarma. O asistenta poate folosi o mica „sonerie“ pentru a trezi bebelusul si a efectua restul testului.
De ce se face testul NST?
Printre motivele pentru care medicul va poate recomanda un test NST se numara:
Simti ca bebelusul nu se mai misca asa de des ca de obicei
Ai depasit termenul. Sarcina prelungita, care a depasit cu doua saptamani data probabila a nasterii
Exista un motiv de a suspecta ca placenta nu functioneaza corect
Ai o sarcina cu risc, din diverse motive
Sarcina multipla cu complicatii
Afectiuni medicale ce complica sarcina cum ar fi: diabet, hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare, boli autoimune (lupus), afectiuni tiroidiene, boala de rinichi sau boala de inima
Istoric de avort repetat
Un copil care are miscari fetale diminuate sau probleme de crestere (determinate cel mai frecvent de functia placentara deficitara)
Prea mult lichid amniotic (polihidramnios) sau prea putin (oligohidramnios)
Imunizarea Rh – o conditie medicala severa care frecvent apare la cea de-a doua sarcina sau la urmatoarele, atunci cand mama este Rh negativ, iar copilul este Rh pozitiv
Testul poate indica daca bebelusul nu primeste destul oxigen din cauza unor probleme cu placenta sau cu cordonul ombilical, dar poate indica si alte tipuri de probleme fetale.
Cititi:
Supravegherea gravidelor cu risc
Care sunt riscurile si efectele secundare ale testului asupra mamei sau bebelusului?
Un test NST este neinvaziv si nu supune nici mama nici bebelusul vreunui risc sau unor efecte secundare.
Cand este efectuat testul NST?
Testele NST sunt executate in general dupa 28 de saptamani de sarcina. Inainte de 28 de saptamani, fetusul nu este destul de dezvoltat ca sa raspunda protocolului testului.
In ce consta testul non-stres?
Cardiotocograful (CTG) este un aparat care monitorizeaza activitatea cardiaca a copilului, utilizand ultrasunetele si efectul Doppler.
In timpul procedurii vei sta intinsa pe partea stanga, eventual cu o perna la spate. Ti se vor monta doi senzori electronici pe abdomen: unul pentru a masura frecventa cardiaca fetala si un al doilea senzor pentru a masura reactivitatea uterului in timpul miscarilor fetale (tonusul uterin). Fiecare senzor este atasat printr-un fir la aparat si fixat pe abdomen prin benzi elastice.
Este recomandat sa mergi inainte la toaleta, deoarece vei sta in pat cel putin 20 minute.
Bataile inimii copilului se aud si se vad pe monitor, iar contractiile sunt inregistrate pe hartie.
Daca bebelusul nu se misca (este posibil sa nu fie in stare de veghe,”sa doarma”), ti se va recomanda sa faci misare, sa consumi glucide sau poate fi usor stimulat, apasand pe abdomen. Cand simti copilul miscand, va trebui sa apesi pe un buton.
Ce urmareste testul NST?
Scopul principal al testului este de a masura rata batailor inimii fetusului ca raspuns la miscarile sale. Bebelusii sanatosi vor reactiona cu un puls marit in timpul miscarilor, iar pulsul va scadea cand sunt in repaus. Testul non-stres se bazeaza pe conceptul ca este necesara o cantitate adecvata de oxigen pentru ca activitatea fetala si pulsul sa se deruleze normal.
cardiotocograma
Cum se interpreteaza rezultatul testului non-stres?
Cand nivelurile de oxigen sunt scazute, fetusul poate sa nu reactioneze normal. Nivelurile scazute de oxigen pot fi cauzate adesea de probleme cu placenta sau cu cordonul ombilical.
Testul este considerat NORMAL atunci cand ritmul cardiac de baza este intre 110-160 batai/min.
Testul este considerat REACTIV cand inima copilului bate cu cel putin cu 15 batai pe minut peste ritmul obisnuit, de baza - cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate. In acest caz, medicul ginecolog iti va recomanda repetarea testului saptamanal pana la nastere.
Daca inima copilului nu bate mai repede atunci cand copilul se misca sau daca copilul nu se misca dupa aproximativ 90 de minute, testul este “NONREACTIV”. Un rezultat nonreactiv necesita teste suplimentare pentru a determina daca rezultatul este datorat intr-adevar slabei oxigenari sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (cum ar fi somnul copilului, efectele anumitor medicamente, etc.).
Ce semnificatie au rezultatele testului NST si in ce caz se fac teste suplimentare?
Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si cel de oxigen catre fetus sunt adecvate. Un rezultat nonreactiv la testul non-stres necesita teste suplimentare pentru a determina daca rezultatul este intr-adevar datorat slabei oxigenari sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (de exemplu, somnul bebelususui, anumite medicamente pe care mama le ia, cu sau fara reteta).
Alte teste importante in timpul sarcinii
Dublul Test in sarcina
Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul de vilus corionic
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sprijinul doamnei dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
toate drepturile rezervate - © 2024
referinte si documentare: WebMD, American College of Obstetricians and Gynecologists,
New Hanover Health Network
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Va multumesc pentru acste informatii - sunt insarcinata si ma documentez numai de la Desprecopii - sunteti cei mai buni.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII