Cum influențează tipul de naștere formarea microbiotei intestinale a nou-născutului? | Burtici fericite

Cum influenteaza tipul de nastere formarea microbiotei intestinale a nou-nascutului? | Burtici fericite

Cum influențează tipul de naștere formarea microbiotei intestinale a nou-născutului? | Burtici fericite

Nașterea pe cale vaginală, fără ca mama să primească antibiotice înainte sau în timpul nașterii, este primul și cel mai important pas pentru un microbiom sănătos. 

În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul de naștere

Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. De asemenea, bebeluşul obţine alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. În cazul nou-născuţilor la termen, alimentaţi la sân, tractul digestiv va fi populat în special cu bifidobacterii.

În cazul copiilor care nu sunt alimentaţi natural şi care primesc diferite formule artificiale de lapte, bifidobacteriile sunt de circa 10 ori mai puţine, iar riscul colonizării cu specii patogene creşte.

Pentru a da timp microbiomului să se dezvolte, baia bebelușului după nașterea naturală ar trebui amânată 24 ore.

În felul acesta pielea micuțului este protejată de posibilele bacterii periculoase. Spălarea imediat după naștere îndepărtează aceste bacterii protectoare care formează acea barieră care asigură imunitatea nativă de la nivelul pieli.

Lucrurile sunt puțin diferite atunci când vorbim de nașterea prin cezariană 

Un copil care se naşte prin cezariană pierde această colonizare iniţială cu bacteriile benefice (pe care o are un copil născut pe cale naturală), diversitatea populațiilor lui bacteriene fiind mult mai scăzută. În aceste cazuri, primul contact al bebelușului va fi cu bacteriile exterioare, cele ce se găsesc într-o sală de operație sau în brațele personalului medical care îl îngrijește în primele ore de viață.

Riscul colonizării cu bacterii multirezistente este cât se poate de real. Mai mult, există o tendință de întârziere în inițierea alăptării în cazul femeilor care nasc prin cezariană.

Microbiota intestinală a unui copil născut prin cezariană se echilibrează în aproximativ 6 luni, în timp ce microflora unui copil născut natural se echilibrează după prima lună de viaţă și este formată din Bifidobacterii în proporţie de până la 90%. Așadar, este important ca produsele ce conțin probiotice care sunt administrate sugarului născut prin cezariană pentru echilibrarea microbiotei intestinale să aibă în compoziție Bifidobacterii.

În primele zile de viață, este important și ca bebelușul să beneficieze de contact neîntrerupt cu pielea mamei și inițierea rapidă a alăptării pentru a încerca echilibrarea bacteriilor de pe pielea lui cu cele prezente pe corpul matern.

Material aprobat și revizuit de
Dr. Roxana Hristianovici
Medic specialist pediatru și consultant în alăptare acreditat IBCLC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII