5 greșeli pe care le fac părinții divortați și lasă răni in sufletul copiilor
Divortul este un lucru dificil si complicat pentru un cuplu. Iar furtunile de emotii care ii coplesesc pe protagonisti poate duce si la multe greseli care se pot rasfrange asupra celor mai dragi fiinte din viata lor, copiii...
Multi copii duc cu ei la maturitate bagajul si cicatricile divortului părintilor - răni care (in sufletul lor) niciodată nu ar fi trebuit să se producă...
veti citi:
Divortul este un lucru dificil si complicat
Multi copii duc cu ei la maturitate bagajul si cicatricile divortului parintilor
Divortul parintilor si cum sufera copiii pe urma lui
Divortul, 8 lucruri de citit
In unul sau in doi mergem mai departe (probleme de cuplu)
Forum despre viata in 2
Divortul este un lucru dificil si complicat
Divortul este un lucru dificil si complicat. Asta este si tema unuia dintre serialele care au rulat si in Romania, Noile aventuri ale vechii Christine, avand-o in rolul principal pe Julia Louis-Dreyfus, in care ea joaca rolul unel proaspete mame singure care infrunta provocarea de a iesi iar la intalniri, problemele legate de custodie si cresterea copilului, precum si prezenta inca foarte intensa a fostului sot in viata ei.
Desi mariajul actritei cu scenaristul si producatorul Brad Hall, cu care are doi copii, este inca solid dupa 21 de ani, actrita joaca niste emotii pe care le cunoaste deja. Parintii ei au divortat cand ea era copil, iar ea a facut naveta intre locuintele lor din Washington, D.C. si New York City. Desi parintii ei au pastrat o relatie civilizata si Julia Louis-Dreyfus a ramas apropiata de mama, tatal si noii lor parteneri de viata, multi copii ai caror parinti divorteaza au mult mai multe greutati.
Unii trebuie sa poarte negocieri de pace cu fostii parteneri care inca se razboiesc, sau sa infrunte durerea pierderii unui parinte care brusc s-a mutat de acasa. Altii trebuie sa se adapteze la situatia in care parintii isi dau seama brusc ca nu pot face fata sarcinilor zilnice, ca pregatirea cinei si lectiile cu copiii.
Multi copii duc cu ei la maturitate bagajul si cicatricile divortului parintilor
Multi copii duc cu ei la maturitate bagajul si cicatricile divortului parintilor rani care niciodata nu ar fi trebuit sa se produca. Dar sotii care se despart pot controla efectele negative asupra copiilor avand grija la comportamentul lor de dinaintea momentului in care cerneala se usuca pe hotararea de divort. Iata sfaturile expertilor pentru a evita distrugerea emotionala a copiilor in urma divortului.
1. NU transformati copilul in mesager...
Prea multi copii incearca sa comunice prin intermediul copiilor, ceea ce le provoaca un stres emotional nedorit, fortandu-i sa negocieze o situatie pe care parintii insisi nu sunt capabili sa o gestioneze. Email-ul si telefonul sunt in zilele noastre niste instrumente excelente de comunicare cu fostul sot sau fosta sotie. Ele va permit sa dicutati la obiect detaliile practice ale cresterii copilului fara a trece in zone negative si a deschide rani vechi. De asemenea la nevoie, pot deveni probe care pot fi administrate in instanta, deci parintii au tendinta de a fi mai atenti cand le folosesc.
Daca doriti sau este necesar sa discutati cu fostul partener la telefon sau in persoana, concentrati-va si mentineti discutia la obiect si, cel mai important, nu muscati momeala de a aluneca in furie. Spuneti, pur si simplu, imi pasa de ceea ce simti, dar sunt aici ca sa discutam despre problema concreta X a copilului nostru. Faceti astfel ceea ce este mai bine pentru copil, fiindca sanatatea sa emotionala pe termen lung depinde de asta.
2. ... NICI in terapeut.
Adolescentilor le place sa simta ca au controlul, iar divortul le intoarce lumea cu susul in jos. Nu cadeti in capcana de a le impartasi detaliile divortului sau sentimentele de furie fata de fostul partener, chiar daca este vorba despre un copil mai mare.
Anxietatea copilului si nevoia lui de control ii ajuta sa inteleaga lucrurile prin care treceti, insa trebuie sa ramaneti parinte. Cautati sprijin in alta parte, faceti psihoterapie daca este necesar si pastrati niste limite. Transformarea copilului in complice este o greseala si il afecteaza.
3. NU incercati sa castigati copilul.
Copiii au nevoie sa simta ca sunt intelesi, iar dupa un divort sentimentele lor o pot lua razna. Amintiti-va sa-i ascultati, insa nu le spuneti cum trebuie sa gandeasca. Si oricat ar fi de dificil, nu va criticati fostul partener in fata copilului fiindca astfel criticati si copilul, care este pe jumatate, 50% din fostul partener. Raspundeti precis la ce va spune copilul. Spuneti de exemplu pari trist/suparat/furios/tulburat de intalnirea cu noua prietena a tatei, nu-i asa? fara sa faceti dumneavoastra comentarii la adresa ei. Ca parinte, nu trebuie neaparat sa aveti o solutie, trebuie numai sa-i auziti.
Si incercati sa nu emiteti judecati asupra situatiilor si evenimentelor. Ii puteti sugera copilului sa-si scrie sentimentele si sa i le comunice fostului partener, dar numai daca si copilul doreste acest lucru. Ramaneti conectati la sentimentele copilului, nu va lasati prea coplesiti de ale dumneavoastra incat sa le ignorati pe ale lui. Vindecarea copiilor in urma unei astfel de suferinte se produce printr-o legatura afectiva puternica si din faptul ca se simt intelesi. Cititi neaparat: Pregatiti-va copiii pentru divort
4. Evitati interogatoriile despre vizita la fostul partener.
Terapeutii le spun parintilor divortati sa trateze weekendurile petrecute de copii la celalalt parinte ca si cum ar fi niste vizite la bunici sau la matusi. Daca nu discutati cu copilul despre asta, copilul va fi stresat ca si cum ar trebui sa se imparta intre cele doua lumi si sa mearga pe burta cand vine vorba despre experienta cu fostul partener. Pe de alta parte, a interoga copilul despre acest subiect il pune la mijloc, ceea ce este o situatie fara iesire din punct de vedere emotional. Deci puneti-i copilului intrebari amuzante si generale, care risipesc tensiunea. Si invatati sa treceti peste situatie.
5. Reparati raul deja facut.
Multi parinti divortati care citesc aceste sfaturi pot recunoaste ca au facut in mod neintentionat greselile despre care am discutat. Este oare prea tarziu sa reparam raul emotional provocat de o despartire urata? Nu, copiii sunt remarcabil de capabili sa ierte. Cel putin pana ajung la sfarsitul adolescentei, cand furia li se poate cimenta.
Daca ati facut deja greseli, este important sa faceti urmatorii pasi spre a repara raul:
- Cereti-va iertare. Faptul ca cereti scuze este foarte important in ochii copiilor.
- Explicati-le foarte detaliat ce anume ati gresit, apoi promiteti-le sa va schimbati purtarea incepand din acel moment.
- Dati-i copilului semnale clare de siguranta de exemplu, spuneti-i sa va atraga atentia ridicand mana atunci cand va criticati fostul partener ceea ce inseamna ca trebuie sa luati o pauza, ca nu trebuie sa mai facetia asta vreodata si ca trebuie sa incetati imediat.
Si revenind la serialul despre care am discutat la inceput, Julia Louis-Dreyfus isi iubeste personajul, premiat dealtfel cu un Emmy, fiindca Christine pune pe primul plan nevoile copilului ei , ceva de care parintii care divorteaza nu ar trebui sa uite. Va asteptam pe forumul parintilor singuri, unde veti gasi intelegere si o multime de alte povesti ingrozitor de adevarate despre divort...
► Citeste si Există divorțuri frumoase?
Divortul parintilor si cum sufera copiii pe urma lui
Se stie deja ca separarea provoaca suferinta dar copiii sunt cei mai afectati
Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor. Mai ales fetele - in cazul cuplurilor divortate, pot suferi mai tarziu in viata consecinte grave. Evident, divortul nu este de bun augur pentru urmasi. Performanta scolara se deterioreaza, sanatatea si longevitatea de asemenea, iar increderea lor si tenacitatea mentala se deterioreaza.
Consecinte ale divortului parintilor
Copiii cuplurilor divortate pleaca de acasa de la o varsta mai tanara, si prezinta un risc mai mare de a suferi de o despartie in propria relatie. Foarte important este felul in care se desfasoara si se incheie divortul. Multi copii sufera in special din cauza unui divort "urat", unde parintii continua lupta chiar si dupa separare / sau se pronunta foarte negativ despre celalalt parinte citeste in continuare despre cum sufera copilul in urma divortului parintilor aici.
Divortul, 8 lucruri de citit:
Exista divorturi frumoase?
Despre (ne)Fericirea de a fi parinte singur
Ce inseamna de fapt “custodie comuna” in educatia copilului?
Cum sa fii un parinte singur fericit
Rolul tatilor dupa divort
Divortul ne inbolnaveste
Cand tati nu e - sau despre barbatii care isi parasesc familia
7 sfaturi pentru mame singure
Cititi : 9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni dinainte
In unul sau in doi mergem mai departe (probleme de cuplu)
Recuperarea dupa infidelitate
De ce nu putem comanda inimii ?
Exista casatorii fericite ?
Dupa 10 ani ...in patru mergem mai departe ..
Ce va fi va fi ...
Dilema: intre relatia stabila si himera...
Sunt dependenta de sotul meu...
Frustrari...amanta...copil mic...etc
Casnicia mea a fost o minciuna?
... toate articolele aici
Forum despre viata in 2
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
De părinți sunt dovordivorțati iar la unul nu trebuie copilul iar cel care are în grija lui minorul de 6 ani jumate si in agresează fizic si verbal il amenință pe minor sau ii spune lucruri la care minorul nu se poate gandii. Ce se întâmplă în acest caz ???
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII