Cand copilul cu ADHD merge la scoala

Cand copilul cu ADHD merge la scoala

Cand copilul cu ADHD merge la scoala

Cand copilul cu ADHD incepe scoala, ca parinte -  trebuie sa stii ca iti poti ajuta cel mai mult copilul, lucrand cu el si comunicand in permanenta cu profesorii sai. Va trebui sa te gandesti la strategii pentru ca invatatul sa devina mai accesibil atat la scoala, cat si acasa, astfel incat, in cele din urma, succesul scolar sa nu fie doar un mit pentru copilul tau.

- veti citi:
Copilul cu ADHD la scoala - de ce poate fi o provocare pentru parinti
Cum sa-i ajuti pe profesorii copilului tau cu ADHD/ add
Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte - test
Despre ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD

Copilul cu ADHD la scoala - de ce poate fi o provocare pentru parinti

Pentru copiii cu ADD/ADHD si pentru parintii lor, scoala reprezinta o provocare. A sta in picioare, a nu face galagie, a se concentra, reprezinta sarcini care pentru un copil cu ADD/ADHD sunt adesea chinuitoare. Si cel mai frustrant este ca, dincolo de aceste aspecte, acesti copii chiar isi doresc sa invete. O dovedeste efortul lor inzecit pentru a ajunge la nivelul celorlalti, neafectati de boala. Dar, citeste mai intai care sunt simptomele unui copil cu ADHD.

Ce ar trebui sa faca concret parintii pentru a-i sustine in aceasta noua provocare numita scoala si care ar trebui sa fie atitudinea celor din jur pentru ca acesti copii sa reuseasca? Iata o intrebare la care raspunsul este mai mult decat complex si care depaseste simpla teorie din studiile de specialitate. O dovedeste topicul recent deschis pe forumul DC pe ACEASTA tema

Sunt destul de dezamagita (nu o sa mai dau nimanui sfaturi sa fie calma, sa nu si certe copilul, sa nu fie dezamagita etc.) am senzatia ca "eu" nu sunt buna de nimic. Ieri a venit fata cu rezultatele de la testul de romana, evident ca nu facuse mai nimic, chestii simple le-a gresit din neatentie. A iesit plangand din clasa, ce sa o mai cert? ce sa o mai pedepsesc? Dar sunt depasita, cred ca a avut cel mai slab rezultat din clasa, ma apuca furie, invidie si pe ceilalti copii care nu au nicio vina ca au rezultate scolare mai bune.

Eu nu stiu unde gresesc, fata de nepotul meu, de exemplu, munceste de 5 ori mai mult si baiatul este olimpic si ea abia se taraie. Am sentimente de furie si pe doamna si pe mine amestecate cu nu stiu ce fata de ceilalti copii si fata de parintii lor. O sa ma calmez si o sa o iau de la capat. Azi da test la mate - nici nu mai am ce sa astept. Oare sa vorbesc cu doamna? Dar ce sa mai vorbesc, am impresia ca i-a pus o eticheta si gata. Ma culpabilizez ca de vreun an nici nu am mai dus-o la doctor si in prezent nu are niciun tratament, desi nu avea prea mare tratament niciodata, doar cateva vitamine. E foarte greu sa nu stii cum sa-ti ajuti copilul. (anuscha2009, pe forumul Desprecopii)

Asadar, a inceput scoala. Toate dificultatile intampinate pana acum, depasite cu mai mult sau mai putin succes, devin deodata mult mai accentuate, acumulandu-se pana la refuz si conducand invitabil spre disperare. Nimic nu este insa imposibil. Este un lucru pe care ar trebui sa il tii minte, daca esti parinte al unui copil cu ADD /ADHD. Suna ca din carti, insa nu este neaparat un ideal. Ca parinte, iti poti ajuta cel mai mult copilul, lucrand cu el si comunicand in permanenta cu profesorii sai, implementand strategii pentru ca invatatul sa devina mai accesibil atat la scoala, cat si acasa, astfel incat, in cele din urma, succesul scolar sa nu fie doar un mit pentru copilul tau.

Cum sa-i ajuti pe profesorii copilului tau cu ADD/ADHD

Ca parinte de copil cu ADD/ADHD trebuie sa fii constient ca iti poti ajuta copilul sa aiba succes la scoala numai daca formezi cu el o echipa. Reprosurile, certurile nu isi au rostul. Incearca sa le inlocuiesti cu o strategie de invatare eficienta, aplicata acasa si la scoala, cu un mod special de a comunica cu profesorii pentru a afla care sunt cele mai bune metode de a-ti ajuta copilul sa invete.

Trebuie sa comunici  in permanenta cu profesorii copilului tau

Este un lucru pe care ar trebui sa il tii minte, daca esti parinte al unui copil cu ADHD. Suna ca din carti, insa nu este neaparat un ideal. Ca parinte, iti poti ajuta cel mai mult copilul, lucrand cu el si comunicand in permanenta cu profesorii sai, implementand strategii pentru ca invatatul sa devina mai accesibil atat la scoala, cat si acasa, astfel incat, in cele din urma, succesul scolar sa nu fie doar un mit pentru copilul tau.

Relatia cu profesorii copilului este extrem de importanta in tot acest proces, iar comunicarea este cheia pentru gasirea strategiei ideale de a-l ajuta pe copil. Nu te lasa coplesit de prejudecati pre-existente atunci cand comunici cu profesorii, insa nici nu te astepta la minuni. Incearca sa fii realist si sa pastrezi un echilibru in comunicare, acceptand ideea ca profesorii sunt si ei oameni si ca oamenii nu sunt perfecti, dar sunt perfectibili. Teoretic, un profesor trebuie sa fie pregatit pentru o intreaga varietate de tipuri de copii prezenti in clasele lor, prin urmare, a avea printre ei si un copil cu ADD/ADHD nu trebuie sa fie ceva la care nu se asteapta. Realitatea nu este insa, din pacate, intotdeauna asta, mai ales in Romania, unde sistemul de invatamant se confrunta inca cu rigiditati care in tarile occidentale sunt de mult timp depasite. Citeste in continuare cum te poti lupta cu mentalitatile invechite si cum poti sa iti ajuti micul scolar aici: Copilul cu ADHD la scoala

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte - test

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.

Testeaza-ti cunostintele, incercand sa raspunzi la un chestionar care iti va arata cat de pregatit esti sa gestionezi situatia in care copilul tau ar suferi de ADHD. Daca reusesti sa dai raspunsuri corecte din prima incercare la cel putin 7 dintre intrebari, atunci inseamna ca ai destul de multe cunostinte despre ADHD si ca nu trebuie decat sa ti le imbunatatesti.

Despre ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD, cititi pe forum:

Copil cu ADHD la scoala. Cum va descurcati???
Copil cu ADHD - mari probleme cu cadrele didactice
HELP - scolar cu ADHD ?!?!
ADHD sau ce?
Scolar suspectat de ADHD

 Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII