CUM si CAND le vorbim copiilor despre droguri: 8 reguli pentru părinți

Cum si cand le vorbim copiilor despre droguri -  8 reguli pentru parinti

CUM si CAND le vorbim copiilor despre droguri: 8 reguli pentru părinți

Când alegem momentul potrivit pentru a vorbi copilului despre droguri? Evitarea acestui subiect nu este o soluție, iar comunicarea cu părinții este esențială

Un lucru e sigur insa: comunicarea cu parintii este lucrul cel mai benefic pentru un copil. Studiile facute de psihologi arata ca discutiile despre droguri intre parinti si copii pot ajuta la prevenirea consumului de droguri de catre copii.

Iata 8 reguli importante despre cum sa vorbim copilului despre pericolul drogurilor:

Comunicarea cu copilul - esentiala
Frica de comunicare a parintelui
teama de a nu fi ipocrit 
teama de a nu da idei 
disconfortul generat de discutia in sine 
La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii?
Invatati sa ascultati copilul
Despre adolescenti si pubertate mai cititi
Forumul parintilor -  despre adolescenti

De ce parintii ar trebui sa fie primii care sa vorbeasca despre riscurile drogurilor cu copiii lor

Comunicarea este unul dintre factorii esentiali in educarea copiilor. De aceea, ca parinti, ar trebui sa avem mereu in vedere faptul ca orice problema care ii framanta pe copiii nostri poate fi si trebuie rezolvata in primul rand prin comunicare. Cu toate acestea, felul in care noi insine am fost educati si am comunicat cu propriii parinti sau, uneori, pur si simplu felul nostru de a fi ne fac sa avem anumite retineri atunci cand trebuie sa vorbim cu copiii nostri despre lucruri cum sunt drogurile, alcoolul, sexul etc.

Unii parinti amana mereu momentul, sustinand ca nu este inca varsta potrivita pentru a discuta despre asa ceva, altii considera ca scoala e cea care ar trebui sa aduca in discutie astfel de probleme. Un lucru e sigur insa: comunicarea cu parintii este lucrul cel mai benefic pentru un copil. Iar comunicarea eficienta despre droguri poate preintampina adevarate tragedii. Nu uitati insa ca a comunica nu inseamna a incerca sa inoculati copiilor anumite idei, ci presupune deopotriva capacitatea de a asculta si de a accepta punctul de vedere al celuilalt, fie si in aparenta.

 

Copiii au tendinta sa aiba mai multa incredere in parintii lor si sa-i asculte mai atent decat sursele externe. Daca parintii vorbesc despre riscurile drogurilor, copiii sunt mai probabil sa le ia in considerare si sa le respecte.

Parintii pot oferi o perspectiva mai bine fundamentata decat alte surse, deoarece au informatii si experiente mai ample despre droguri si consecintele lor.Discutiile despre droguri cu parintii pot fi oportunitati pentru copii de a-si exprima propriile sentimente si ingrijorari despre acest subiect si pentru parinti sa raspunda intrebarilor si sa ofere sfaturi practice.

Comunicarea deschisa si regulata despre subiecte precum drogurile poate ajuta la dezvoltarea unei relatii de incredere intre parinti si copii, ceea ce poate face mai putin probabil ca copiii sa experimenteze cu drogurile in primul rand -  spune Milena Sadova, psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Frica de comunicare a parintelui

Desi nu ar trebui, comunicarea ii sperie adesea pe parinti, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un aspect atat de complex si de periculos ce poate pune in pericol dezvoltarea unui adolescent. Cele mai comune temeri ale parintilor care au rezerve legate de discutia despre droguri cu propii copii sunt:

Teama de a nu fi ipocrit  

multi parinti sunt fumatori (fumatul este catalogat drept un viciu periculos), iar unii au incercat ei insisi in tinerete drogurile. Aceasta genereaza un sentiment de ipocrizie. Daca va numarati printre acesti parinti, ar trebui sa tineti cont de faptul ca nimeni nu e perfect si ca a comunica inseamna deopotriva a impartasi din experinetele negative. Daca stiti cum sa puneti problema, s-ar putea ca acest aspect sa constituie un avantaj in comunicarea cu un adolescent.

Teama de a nu da idei  

uneori parintii amana comunicarea legata de droguri sub pretextul ca le-ar putea starni curiozitatea copiilor vorbindu-le despre ceva despre care ei s-ar putea sa nu stie prea multe. Este o grija inutila. Chiar daca un copil stie foarte putine despre droguri, la un moment dat va afla din ce inc e mai multe informatii. Prin urmare, de ce sa nu fiti dumneavoastra cei care i le ofera, dandu-i astfel certitudinea ca este informat correct si ca cineva a avut grija sa il protejeze?

Disconfortul generat de discutia in sine  

nu este ceva anormal. Unii parinti nu se simt bine discutand despre droguri cu propriii copii. Nu este o tragedie, insa copiii ar trebui sa stie ca anxietatea nu e cauzata de ei. Pentru a trece mai usor peste acest sentiment de disconfort, puteti apela la un ajutor din partea altui adult apropiat de copil (o matusa, un unchi, prieten de familie etc.). In plus, acest lucru, il va face pe copil sa isi dea seama cat de importanta e lupta impotriva drogurilor, atata timp cat doi adulti incearca sa ii vorbeasca despre riscurile pe care acestea le presupun.

La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii?

Intre 10 si 15 ani, copiii incep sa aiba sentimentul de nesiguranta fata de ceea ce le ofera familia si scoala. Adolescentii trec prin schimbari importante si cauta mereu in jurul lor suportul moral de care au nevoie. Apartenenta la un grup devine una dintre tintele importante ale personalitatii lor. Grupul este cel care le impune cu ce sa se imbrace, grupul le impune preferintele muzicale si cinematografice, grupul le dicteaza adesea pasiunile si modul de petrecere a timpului liber. Pentru parinti acest lucru poate deveni frustrant, mai ales atunci cand  regulile grupului tind sa le inlocuiasca pe cele impuse de ei. In ciuda acestei fidelitati accentuate fata de un grup anume, copiii nu renunta totusi la modul lor individual de a gandi, la capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective.

Discutiile despre droguri devin foarte sensibile la aceasta varsta. Parintii trebuie sa fie constienti ca indiferent de informatiile pe care le vor transmite copiilor lor, acestia se vor raporta in primul rand la ceea ce spune grupul. Totusi, daca ajung sa constientizeze consecintele pe termen lung ale consumului de droguri, atunci respingerea acestuia va veni de la sine, ca o forma de responsabilitate civica si ca o modalitate de conservare a propriei sanatati. In discutiile despre droguri cu un adolescent aveti in vedere urmatoarele lucruri:

- nu cedati in fata grupului si nu il abandonati, chiar daca aveti impresia ca asta este ceea ce isi doreste;
- bazati-va discutiile pe exemple concrete si nu pe inocularea unor temeri;
- puneti accentul pe felul in care consumul de droguri afecteaza negativ aspecte importante pentru adolescenti cum ar fi sportul, condusul, sanatatea, aspectul fizic etc.

Invatati sa ascultati copilul 

Ascultarea este una dintre componentele de baza ale comunicarii. In discutiile legate de consumul de droguri ascultarea are un rol extrem de important. Atunci cand discutati despre droguri cu copiii, incercati sa creati un climat in care ei sa se simta confortabil.

Aveti mare grija la limbajul nonverbal si tineti cont de 8 reguli simple:

1. Dati-i copilului ocazia sa vorbeasca! Opriti-va din vorbit si lasati-i timp sa proceseze informatiile si sa-si formuleze opiniile.

2. Aratati-va interesul, formuland intrebari adecvate! Intrebarile va pot ajuta sa clarificati felul in care gandeste copilul, insa asigurati-va ca interpretati corect raspunsurile.

3. Ascultati mesajul complet!

4. Incurajati-va copilul sa vorbeasca!

5. Concetrati-va pe continut! Renuntati pentru cateva clipe la tendinta de a-l corecta gramatical pe copil  sau de a-i face orice fel de observatii.

6. Evitati limbajul care produce incarcatura emotionala! Nu ridicati tonul si incercati sa conversati cat mai firesc.

7. Identificati aspectele asupra carora aveti pareri comune! Incercati sa ilustrati ideile cu propria experienta.

8. Incercati sa tineti sub control eventualii factori care va impiedica sa ascultati, indiferent de natura lor.

Despre droguri si adolescenti, mai cititi

Adolescentii si consumul de Ecstasy
De ce se drogheaza adolescentii?
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza

Despre adolescenti si pubertate mai cititi: 

Adolescentii si fumatul
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Pedepse pentru adolescenti
Discutiile despre sex cu copiii
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Presiunea de a fi perfect
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare
Cum sa discutatam cu fetele despre sex
 

Forumul parintilor -  despre adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,


Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII