Bebe sughite: ce facem și cum procedăm - sfatul medicului pediatru

Bebe sughite: ce facem si cum procedam - sfatul medicului pediatru

Bebe sughite: ce facem și cum procedăm - sfatul medicului pediatru

Nou-născutul tău sughite des? Dacă da - cu siguranță te vei intreba dacă există vreun motiv de îngrijorare...

Sughițul la bebeluși este foarte frecvent și în mod normal nu reprezintă o problemă. De fapt, de obicei îi deranjează pe părinți mai mult decât pe bebeluș. Pentru a liniști puțin nervii părinților panicați, vom explica ce cauzează sughițul bebelușului și cum să scapi de acesta - cu sfatul medicului pediatru.

vei citi:
De ce sughite bebelușul?
Sughițul este deosebit de frecvent la nou-născuți și sugari
Sughiț și reflux gastroesofagian
Cum oprim sughițul la bebeluși

De ce sughite bebelușul?

Sughițul este cel mai probabil cauzat de iritarea diafragmei, a mușchiului de la baza plămânilor. Uneori, acel mușchi începe să aibă spasme sau crampe. Aceasta face ca, corzile vocale să se închidă, creând acel „hâc!” distinctiv.

Copiii în curs de dezvoltare pot sughița chiar înainte de a se naște, iar multe femei însărcinate au simțit sughițul în pântece.

Sughițul este deosebit de frecvent la nou-născuți și sugari

Nu se știe exact de ce, dar sughițul pot fi cauzat de creșterea gazului în stomac. Dacă bebelușii se supra-alimentează sau înghit aer în timpul mesei, acest lucru ar putea determina extinderea stomacului și frecarea diafragmei, generând acele sughițuri.

Sughiț și reflux gastroesofagian

De obicei, sughițul nu deranjează bebelușii. Dar, uneori, este un semn de reflux gastroesofagian (GERD). Refluxul determină revenirea acidului stomacal în esofagul bebelușului.

Dacă bebelușul are GERD, sughițul nu va fi singurul simptom. Sugarii cu reflux au, de asemenea, semne precum:

tuse;
regurgitare;
iritabilitate și plâns;
arcuirea spatelui, în special în timpul sau după hrănire.

Dacă observi aceste semne, discută cu medicul pediatru.

Citeste Refluxul gastroesofagian la bebeluș: cauze, semnale de alarma și sfaturile medicului pediatru

Cum oprim sughițul la bebeluși

Dacă bebelușul nu are simptome de reflux, nu te stresa. Dar dacă aceșt mic „hâc!” te deranjează, există câteva lucruri pe care le poți încerca.

Schimbă poziția de hrănire

Încearcă să-l hrăniți pe cel mic într-o poziție mai verticală. Sprijinirea bebelușului pe o pernă, astfel încât să nu stea întins pe spate, îl poate ajuta să închită mai puțin aer.

Eructarea mai frecventă

Eructrea (râgâitul) ajută de obicei la sughițuri. Încearcă să faci o pauză de eructare după cca 60 ml lapte băut sau 10 minute de alăptat.

Oferă-i suzeta

Suzetele pot opri uneori sughițurile, deoarece mișcarea de aspirare poate ajuta la relaxarea diafragmei.

Dar, mai presus de toate: Nu te îngrijora! Sughițurile se opresc singure și nu provoacă disconfort sau probleme copiilor.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII