COPILUL LA 2 ANI: începutul crizelor de personalitate și independență - 5 sfaturi pentru părinți din partea psihologului

Copilul la 2 ani: inceputul crizelor de personalitate si independenta - 5 sfaturi pentru parinti din partea psihologului

COPILUL LA 2 ANI: începutul crizelor de personalitate și independență - 5 sfaturi pentru părinți din partea psihologului

Un copil de 2 ani nu prea stie ce vrea in afara cazurilor in care este sigur ca NU vrea sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca. Micutul de 2 ani se lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie. Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi.

La vârsta de 2 ani, copiii încep să își dezvolte propriile personalități și să caute independența față de părinți. Această perioadă este adesea numită "teribilii doi ani" din cauza frecvenței crizelor de personalitate și a manifestărilor de independență.

Copilul de 2 ani pur si simplu trece de la stadiul de bebeluș la cel de copil. Iată sfaturile de la Desprecopii despre inceputul crizelor de independență și cum procedăm :)

La 2 ani, copilul nu mai este un bebelus
NU si iara nu
Prin crize, se face tranzitia de la bebelus la copil
Sfaturi importante de educatie la 2 anisori:
Tantrumul copilului: legatura cu genele moștenite
Relatia de cuplu a parintilor
Despre educatie la 2 anisori, trebuie sa cititi
Despre relatia de cuplu in tensiune, cititi
Comunitatea Desprecopii si forumul parintilor inteligenti
 

La 2 ani, copilul nu mai este un bebelus

La varsta de 2 ani, copilul nu mai este un bebelus. Acum poate sa alerge, a renuntat la biberon si se poate hrani singur destul de bine. In fiecare zi micutul de 2 ani spune cuvinte noi si face alte lucruri pe care nu le facea inainte. In ciuda acestor realizari, este tot un bebelus din multe puncte de vedere. Copilul de 2 ani este dificil, de multe ori va e chiar imposibil sa va intelegeti cu el, dar totusi extrem de dragalas. 

Baietelul sau fetita dumneavoastra isi proclama independenta la ora mesei, la culcare si in timpul antrenamentului de a folosi olita sau veceul.

NU si iara nu: Singurul lucru de care este singur copilul de 2 ani este cuvantul NU

Copiii de 2 ani de obicei nu stiu ce vor, in afara cazurilor in care sunt siguri ca NU vor sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca.

Micutul de 2 ani se va lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie.

interesant de citit: Crizele de isterie ale copilului

Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi.

Prin crize, se face tranzitia de la bebelus la copil

Copilul dumneavoastra pur si simplu trece de la stadiul de bebelus la cel de copil.Un fel de adolescenta la stadiul de 2 ani :) 

Sfaturile ce urmeaza va pot ajuta pe dumneavoastra si pe parintii dumneavoastra – bunicii copilului – sa va bucurati de copilul de 2 ani in timp ce continuati sa va intariti increderea in capacitatile dumneavoastra de parinti. 

Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca vizitele periodice si consultatiile efectuate de medicul de familie. Nu ezitati sa cereti medicului sfaturi privind problemele specifice pe care le intampinati. Acesta este motivul pentru care sunt planificate consultatiile regulate la medic.

    

Sfaturi importante de educatie la 2 anisori:

Folositi cartile cu ilustratii pentru a imbogati vocabularul copilului. Cititi-i copilului carti pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul.
Alocati-va timp pentru a-i permite sa alerge in siguranta si sa exploreze imprejurimile.
Tovarasii de joaca sunt importanti, deci permiteti-i copilului sa capete experienta jocului cu alti copii de varsta lui. Acest lucru este posibil la gradinita sau in grupul dumneavoastra de prieteni de familie care au copii. Nu va asteptati ca la aceasta varsta sa accepte sa cedeze jucariile altor copii.
Limitati programul petrecut la televizor. Nu folositi televizorul ca bona sau ca inlocuitor al interactiunii dintre dumneavoastra si copil. Urmariti impreuna cu copilul programele lui preferate ori de cate ori este posibil. Inchideti televizorul in timpul mesei.
Nu va faceti griji daca micutul devine curios in legatura cu partile corpului sau. Este un lucru normal varsta asta. Si este mai bine sa folositi denumirile corecte cand vorbiti despre organele genitale.
Petreceti timp cu copilul invatandu-l cum sa se joace. Incurajati jocul imaginativ si impartirea jucariilor (dar sa nu va mirati daca micutul de 2 ani nu vrea sa dea si altor copii jucariile).
Copilul de 2 ani adopta adesea un obiect care il ajuta sa se simta in siguranta (o patura, jucaria de plus preferata etc.), pe care il lua cu el in cea mai mare parte a timpului. Si acest lucru este normal, iar micutul va renunta la acel obiect atunci cand se va simti pregatit sa o faca.

Relatia de cuplu a parintilor

Chiar daca sunteti parinti, tot trebuie sa va alocati un timp pentru partener. Parintilor, nu uitati ca sunteti tineri si ca va iubiti. Aratati-va afectiune unul altuia in cadrul familiei. Cititi: Cateva secrete despre sex pentru parinti

Iesirile in familie cu un copil de 2 ani trebuie sa fie scurte si simple. Copilul de aceasta varsta are atentia si puterea de concentrare bune pe o durata scurta de timp, iar activitatile indelungate il vor face sa devina iritabil si obosit.  
Permiteti-le fratilor mai mari sa aiba lucruri pe care nu trebuie sa le imparta cu fratele sau sora de 2 ani.

La 2 anisori - 5 sfaturi de la psiholog pentru parinti

1. Crizele de personalitate sunt normale:

La 2 ani, copiii încep să își descopere propriile limite și dorințe și pot fi foarte emoționali când acestea sunt încălcate. Este important ca părinții să înțeleagă că aceste crize de personalitate sunt normale și să încerce să rămână calmi și să le ofere copiilor o oportunitate de a-și exprima frustrarea și dezamăgirea.

2. Copiii încep să își dezvolte independența:

La 2 ani, copiii încep să își dezvolte abilități de bază, cum ar fi mersul, vorbitul și hrănirea (singuri). Aceste realizări îi ajută să devină mai independenți și să își dorească să facă totul singuri. Părinții trebuie să încurajeze această dorință de independență, dar să asigure și o supraveghere adecvată pentru a preveni rănirea copilului.

3. Copiii pot deveni mai încăpățânați:

Pe măsură ce copiii își dezvoltă personalitatea și independența, ei pot deveni mai încăpățânați și pot refuza să facă ceea ce li se cere. Este important ca părinții să rămână ferme în ceea ce privește regulile și limitele, dar să ofere și alegeri adecvate pentru a ajuta copiii să se simtă implicați în proces.

4. Comunicarea devine mai importantă:

La 2 ani, copiii încep să înțeleagă mai bine cuvintele și să își dezvolte propriul limbaj. Este important ca părinții să comunice clar și calm cu copiii lor și să ofere oportunități pentru a-și exprima propriile idei și sentimente.

5. Rutina și stabilitatea sunt importante:

La 2 ani, copiii încep să înțeleagă mai bine conceptele de rutină și stabilitate. Este important ca părinții să ofere o rutină zilnică și să stabilească limite clare pentru a ajuta copiii să se simtă în siguranță și să învețe regulile și așteptările.

Tantrumul copilului: legatura cu genele moștenite

Cand e vorba despre comportament si temperament, e clar ca genele au cuvand greu de spus. Deci nu e de mirate ca - daca un copil are crize de isterie (sau tantrum-uri) - exista o legatura cu mostenirea genetica. Probabil asa a avut si mami sau tati, cand erau de aceeasi varsta ....Iata care este legatura dintre crizele de furie ale copilului si genetica.

Disciplina copilului: intre reguli, tactici si rabdare

Majoritatea parintilor stiu ca regulile si disciplina fac parte din educatia pe care o dam copilului. Insa, nerefuzandu-le nimic, unii parinti nu realizeaza ce impact va avea primul refuz din afara asupra unui copil care nu stie ce insemna un banal (sau nu) "NU".

Acesti copii vor avea dificultati de integrare in societate, incepand cu prima intrare in colectivitate si continuand cu viata zilnica. Iata mai multe sfaturi despre disciplina copilului: intre reguli, tactici si rabdare...

Cititi despre largirea familiei :) 

In aceasta perioada, multi parinti incep sa se gandeasca sa mai aiba un copil. Daca este si cazul dumneavoastra, discutati cu pediatrul sau cu medicul de familie care este cel mai bun mod de a discuta cu micutul despre venirea pe lume a inca unui copil si despre schimbarile care se vor produce in familie. 

Mai multe despre venirea celuilalt pe lume
Cind vine celalalt pe lume
Mai multi copii = mai multe bucurii 

Despre educatie la 2 anisori, trebuie sa cititi

Bunele maniere si pregatirea pentru viata a copilului intre 1-4 ani
Efectul gradinitei si cresei asupra copilului
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
Criza de isterie si un sfat sincer si la obiect (video)
Cum apare rasfatul
Cum abordam manifestarile de tip negativist

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forumuri dedicate psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

PARENTING - sau despre meseria de parinte 

 

autor: Milena Sadova, Psiholog si Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. zina
    zinatrimis la 5/9/2012

    eu am fost la niste cursuri foarte interesante despre relationarea cu copilul, cursurile se numesc educatie empatica - comunicare nonviolenta si te invata cum sa ai o comunicare cu copilul bazata pe emaptie si respect reciproc. varsta de 2 ani e intr-adevar dificila....sper sa trec cu succes de aceasta etapa...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII