Copii competitivi și pushy parents - unde e balanța perfectă?

Copii competitivi si pushy parents - unde e balanta perfecta?

Copii competitivi și pushy parents - unde e balanța perfectă?

Copii competitivi si pushy parents - unde e balanta perfecta?

Părinții mei, greu de mulțumit, mi-au dat puterea să inving - a spus Emma Răducanu.

Suntem o familie careia ii place competiția

Suntem o familie in care suntem obosnuiti sa avem note bune si sa fim mereu pe locul intai. Ne place competitia.


Aceasta este reactia pe care a avut-o tatal lui unui copil in varsta de 12 ani, Ronan, dupa ce acesta a castigat concursul "Child Genius 2017" in UK. Copilul este considerat un adevarat geniu si se estimeaza ca are un IQ mai mare decat Einstein.

Parintii  copilului sunt de origine indiana, tatal manager IT, mama farmacista, si care sunt caracterizati ca fiind "very pushy parents".  Tatal a creat valva in UK dupa ce a fost surprins ca zambea in momentul in care ceilalti concurenti greseau raspunsul si ca la final a luat cupa din mana fiului sau ca sa o ridice deasupra capului si sa isi atribuie o parte din succes.

Acest eveniment vine la doar o saptamana dupa ce un filmulet a facut valva pe Internet cu un parinte de origine chineza din America care is lasa copilul plangand sa alerge in slip prin zapada cu remarca: "doresc sa-l intaresc si sa-l pregatesc pentru viata" Fiind aspru criticat, el a fost aparat de o profesoara absolventa de Harward care a spus ca lumea nu trebuie sa critice o cultura pe care nu o inteleg, si ca succesul ei in cariera se datoreaza exclusiv parintilor sai care au impins-o catre standarde cat mai inalte si au determinat-o sa fie cat mai competitiva.

Părintii mei sunt greu de multumit

Cea mai nouă vedetă sportivă din Marea Britanie, Emma Raducanu, și-a explicat succesul uimitor la US Open cu propozitia „părinții mei sunt foarte greu de mulțumit”. Adaugand ca parintii i-au dat puterea mentală pentru a reuși.

„Cred că de la o vârstă fragedă am fost mereu crescută pentru a avea putere mentală”, i-a spus ea prezentatorului de la CNN. „Părinții mei au jucat un rol imens în creșterea mea și au fost destul de duri cu mine când eram tânăr, dar s-a cam modelat așa cum sunt.

Insa ce spune Alfie ... este diferit

Alfie Kohn, un autor cunoscut de parenting si specialist in parenting si multi psihologi considera ca a impinge copilul in viata si a-l face cat mai competitiv are un distructiv pentru viitorul sau de adult. La polul opus, multe scoli (printre care si Oxford, Cambridge si majoritatea universitatilor de top din Statele Unite) considera ca fara competitie sistemul nu functioneaza. Ei spun mai mult: competitia ii ajuta pe copii/tineri sa-si creasca performantele, sa atinga un potential mai ridicat si ... implicit(?) sa fie mai fericiti in viata.

Părerea mămicilor de la Desprecopii

Eu cred că "pushy" există în grade diferite, la fel că orice alta manifestare umană.

Când descoperi că există un potențial in copil , îl îndrumi să îl valorifice. Depinde ce metode alegi ca părinte pentru a face asta. Dacă alegi să îl privezi și să îl ameninți, șantajezi și alte chestii negative, atunci tot comportamentul și rezultatele de părinte pushy sunt negative.

Când alegi calea pozitivă, afectivă, a exemplului personal, a ajutorului, a susținerii, a dialogului, atunci ești un pushy pozitiv.

(Mă cam enervează termenul, dar nu îmi vine un sinonim in romana, aveți vreo sugestie?)

Pornind de la faptul că este recunoscuta diferența de gândire între copii/adolescenți și adulți, părintele are rolul clar de a îndruma , cu ajutorul experienței sale de viață, viitorul adult de care este responsabil. Tocmai de la diferențele între experiențele acumulate de părinți apar și discrepanțele între stilurile de parenting.

Așa cum nu mi se pare corect să văd un părinte că își chinuie copilul s obțină performanță într-un domeniu, la extrema cealaltă mi se pare la fel de greșit ca un părinte să manifeste indiferenta pentru orice talent, înclinație sau dorința a copilului pe principiul "fă ce vrei tu, cum vrei tu, când vrei tu!".

În viața asta biologică sunt anumite momente pentru toate. Așa cum există doar o anumită perioadă în care se pot face copii, există și pentru învățare, și pentru sport, și pentru performanta, și pentru multe altele, că vrem noi sau nu, sau că există și excepții care le pot face pe toate.

Un adult/părinte ar trebui sa știe/intuiască asta și tocmai din acest motiv sa isi susțină și să isi îndrume copilul pentru a le valorifica pe toate.

Degeaba îi spui că v avea timp sa facă sport când termină facultatea, fizic este mult mai greu să obții performantele visate la o vârstă mai înaintată. Sau invers și tot așa.

Așa că în concluzie eu consider o doza de pushy a fi pozitivă, atâta timp cât de referă la metodele pozitive despre care am vorbit mai sus și cât sunt de ajutor copilului în mod real ( adică copilul chiar are un potențial pe care nu l-a atins inca) - andaghe  - forumul desprecopii

Gifted Kids, in engleza, sunt copii inteligenti, cu un IQ mare, peste 130, dar deseori foarte sensibili si emotionali. Daca puteti sa va inchipuiti copiide 9-10 ani cu nivel de inteligenta similar unuia de 17-18, in multe aspecte serios, insa emotional ca unul de 5-6 ani...

E o binecuvantare pe de o parte dar un "blestem" pe de alta parte... copii care nu se unteleg cu cei de varsta lor pentru ca au interese diferite. Un copil cu capacitati extraordinare are nevoie de suportul sentimental al parintilor.. sunt multi copii de acest gen care au numai probleme la scoala, note rele pentru ca.. se plictisesc..sistemele actuale de scoala ii pun in sertare practic si daca nu se comporta ca atare pierd... - cristina30 - forumul Desprecopii

► Citeste in continuare Copilul supradotat: cum se dezvolta, cum difera emotional, de ce este intens si cum il putem ajuta sa infloreasca

Care este parerea voastra despre PUSHY PARENTS si competitie, mai ales in randul copiilor?

Pana una alta, la jocurile olimpice (un model de top in societate) exista in continuare medalie de aur, argint si bronz, iar podiumul ii pune pe castigatori pe pozitii mai inalte, in functie de rezultat. Trebuie schimbat acest model?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII