Rutina de alăptare: așa poti să creezi o rutina pozitivă care te ajuta pe tine dar și pe bebe

Rutina de alaptare - asa poti sa creezi o rutina care te ajuta pe tine dar si pe bebe

Rutina de alăptare: așa poti să creezi o rutina pozitivă care te ajuta pe tine dar și pe bebe

Este o bucurie să observi răspunsul unui bebe și reacția sa la mediul care îl înconjoară. În timp ce îi privești chipul uimit, acesta se cuibărește lângă tine cu un scâncet de plăcere și, uneori, chiar tresare ca răspuns la un zgomot puternic.

În primele zile și săptămâni acasă cu un nou născut, poți oscila între sentimente de bucurie și incertitudine, încredere și confuzie, entuziasm și exasperare. Toate acestea sunt sentimente foarte naturale. Dacă răspunsurile tale emoționale în perioada postpartum sunt mai extreme decât te-ai așteptat sau simți că nu te poți descurca, discută cu medicul.

O rutină de alăptare bine stabilită aduce beneficii semnificative atât mamei, cât și bebelușului. Pentru mamă, urmarea unei rutine regulate de alăptare poate contribui la stabilirea unui echilibru în viața sa, oferindu-i predictibilitate și ocazii regulate pentru odihnă și îngrijire personală. De asemenea, o rutină de alăptare susține producția optimă de lapte matern, menținându-l pe bebeluș bine hrănit și hrănindu-l cu substanțele nutritive esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sa sănătoasă. 🌼🤗

În general, cu cât poți păstra rutina zilnică mai simplă și mai previzibilă, pe măsură ce continui să-ți cunoaști copilul și să te familiarizezi cu alăptarea, cu atât mai bine pentru tine și familia ta.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Găsește-ți un loc preferat pentru a alăpta
Tot ce ai nevoie trebuie să fie la îndemână
Alaptarea - ghid complet

O rutină de alăptare bine stabilită aduce beneficii semnificative atât mamei, cât și bebelușului.

Pentru mamă, urmarea unei rutine regulate de alăptare poate contribui la stabilirea unui echilibru în viața sa, oferindu-i predictibilitate și ocazii regulate pentru odihnă și îngrijire personală. De asemenea, o rutină de alăptare susține producția optimă de lapte matern, menținându-l pe bebeluș bine hrănit și hrănindu-l cu substanțele nutritive esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sa sănătoasă. Pentru bebeluș, o rutină coerentă de alăptare contribuie la stabilitatea sa emoțională și fizică, asigurându-i accesul regulat la hrană, confort și apropierea sa vitală cu mama. În plus, rutina de alăptare poate consolida legătura emoțională dintre mamă și bebeluș, oferind momente prețioase de interacțiune și îmbrățișând nevoile de siguranță și afecțiune ale micuțului în timp ce îi asigură hrana necesară.

Găsește-ți un loc preferat pentru a alăpta

Deși unul dintre marile avantaje ale alăptării este adaptabilitatea acesteia – îți poți hrăni copilul practic oriunde fără echipament și fără întârziere – s-ar putea să descoperi că alegerea unuia sau două locuri preferate pentru alăptare la început îți va face adaptarea mai ușoară. În timpul zilei, poți opta pentru o canapea sau un scaun în camera de zi sau în bucătărie, deoarece acest lucru îți permite să participi la viața de familie în timp ce alăptezi. Unele proaspete mame descoperă că alăptatul în pat, cu o mulțime de perne pentru sprijin îi permite copilului să adoarmă confortabil.

Un exemplu de rutina si program de alaptare a unui bebe de 2 luni

rutina alaptare

Mamele care alăptează dorm adesea cu bebelușii lor până la înțărcare. Cu toate acestea, împărțirea patului poate fi periculoasă pentru copilul tău. Împărțirea patului cu bebe este o preocupare deosebită dacă mama este obeză, dacă folosește droguri/medicamente sau alcool în exces, dacă este fumătoare sau dacă în pat sunt și alți copii.

Dacă decizi să alăptezi bebelușul în pat, mută-l înapoi în patul lui, pe spate, odată ce a terminat de supt și înainte de a adormi. De asemenea, este riscant să adormi cu bebelușul pe o canapea sau pe un scaun înclinat. Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să doarmă cu nou-născuții în aceeași cameră, dar separat.

Tot ce ai nevoie trebuie să fie la îndemână

După ce ai ales câteva locuri pentru alăptare, asigură-te că elementele esențiale precum șervețelele și scutecele sunt la îndemâna ta, înainte de a începe să alăptezi. Păstrează o sticlă de apă sau altceva de băut în apropiere, deoarece mamele care alăptează ar trebui să bea multă apă sau alte băuturi fără cofeină pentru a evita setea.

Dacă ai copii mai mari, un coș cu jucării sau cărți te pot împiedica să te ridici în mijlocul unei sesiuni de alăptare.

Desigur, nu vei avea neapărat nevoie de fiecare dintre aceste articole și nici nu trebuie să creezi o „zonă de alăptare” oficială pentru a alăpta cu succes. Cu toate acestea, a te gândi în avans la ceea ce ți-ai putea dori să ai în apropiere poate face viața mai ușor de gestionat în primele zile.

Despre co-sleeping mai poti citi

 Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri

Impartirea patului sau camerei cu copilul: pro si contra

Cum crește bebelușul in primele 12 luni de viață

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

 Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI 

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com,
Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII