Mami de bebe nou născut: 7 sfaturi despre cum să ceri ajutor. Nu refuza ajutorul și nu e nevoie să fii o supermami

Mami de bebe nou nascut: 7 sfaturi despre cum sa ceri ajutor. Nu refuza ajutorul si nu e nevoie sa fii o supermami

Mami de bebe nou născut: 7 sfaturi despre cum să ceri ajutor. Nu refuza ajutorul și nu e nevoie să fii o supermami

In primele saptamani de la nasterea bebelusului, o mamica are nevoie maximă de ajutor. Dar cum să te asiguri că vei avea acel ajutor?

OK sa vedem. Ai apregătit camera copilului cu tot ce este necesar și ți-ai umplut congelatorul cu caserole. Te simți, oarecum, complet pregătită pentru inceperea meseriei de mămică. Presupui ca NU vei avea nevoie de mult ajutor după ce vei naște copilul, nu?

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa iar tu nu esti si nu trebuie sa fii o Supermami!

Vei citi:
1. Renunță la vinovăție
2. Cere ajutor
3. Împarte greuățile cu partenerul
4. Doar spune NU
5. Spune un DA clar
6. Când ajutorul nu este disponibil
7. Mulțumesc, dar nu mulțumesc

Primele saptamani de la nasterea unui bebe - sunt absolut coplesitoare pentru cei doi parinti (mai ales mami)

Toată această pregătire este un bun început, dar mulți părinți începători nu își dau seama cât de copleșitoare din punct de vedere fizic și emoțional pot fi primele săptămâni.

Stăpânirea noilor abilități – alăptarea, schimbarea scutecelor, liniștirea unui bebeluș mereu agitat – necesită practică și este o provocare suplimentară atunci când ai de-a face cu scăderea vertiginoasă a hormonilor, epuizarea și recuperarea fizică după naștere.

Dar, dacă ai câteva mâini suplimentare drept ajutor, te vei simți mult mai bine. Dar mulți oameni nu știu cum să ceară ajutor sau nu cred că ar trebui să aibă nevoie de el. Ține minte un lucru important: toată lumea are nevoie de ajutor și nu vei pierde nimic dacă îl vei cere, dragă mami.

mami nou nascut

Dar cum obții tipul de ajutor de care ai nevoie cu adevărat?

1. Renunță la vinovăție

Multor părinți debutanți, în special mamelor, le este dificil să ceară ajutor, deoarece „presupun că ar trebui să fie capabili să facă totul singuri și bine”, explică Debra Woods, doula postpartum și proprietara Dakini Doula din Vancouver. Așteptările nerealiste nu numai că provoacă stres, ci împiedică capacitatea corpului de a se vindeca după naștere. Woods le sfătuiește pe proaspetele mămici să-și dea seama ce contează cu adevărat în acele zile de început (alăptarea și somnul). Ea le reamintește viitorilor părinți că, în primele săptămâni, doar trecerea zilei este o realizare.

2. Cere ajutor

Dacă ai norocul să locuiești lângă părinți, frați și prieteni și să ai relații bune cu aceștia, întreabă-i dacă ar fi dispuși să te ajute. Încearcă să atribui lucruri fiecaruia în primele câteva săptămâni, astfel încât toată lumea să nu fie acolo deodată, dar săai mereu o pereche de mâini în plus dacă partenerul este la muncă. Vei descoperi că mulți vor doar să țină copilul în brațe, ceea ce este bine dacă ai nevoie de o pauză. Dar de cele mai multe ori, probabil că vei dori alt tip de ajutor, astfel încât să stai tu cu copilul tău. Woods sugerează să fii specifică cu privire la ceea ce pot face cei dragi pentru tine (a pregăti masa, a face comisioane, a spăla rufe). Dar alege-ți ajutoarele cu înțelepciune: într-un moment ca acesta, nu vrei să ai de-a face cu oameni care vor provoca stres sau dramă sau să fii jignită atunci când nu ceri vreun sfat. Fii sinceră și cu privire la sentimentele tale față de partenerul tău, ca amândoi să fiți pe aceeași lungime de undă.

3. Împarte greutățile cu partenerul

Încurajează-ți partenerul să joace un rol activ în îngrijirea copilului și lasă-l să facă lucrurile în felul lui, astfel încât să poată învăța abilitățile și să câștige încredere. Woods sugerează că partenerul poate juca și rolul de gardian, limitând vizitatorii în primele zile pentru a-ți oferi un timp de liniște. (Hai să recunoaștem, uneori este mai ușor pentru tată să reprogrameze politicos pe cineva neinvitat sau să încheie vizitele subliniind că mama și copilul sunt obosiți.)

4. Doar spune sincer NU

Nu toată lumea va beneficia de același tip de ajutor. Dacă Nancy ar fi putut face un lucru diferit după nașterea fiicei ei, ar fi să scurteze șederea mamei sale. „A devenit prea mult pentru mine”, spune ea. „Eram iritabilă, iar faptul că mama plutea deasupra mea în timp ce îmi dădeam seama cum să o consolez pe fiica mea, mi-a sporit frustrarea.” Dacă știi că vei fi agitată dacă ai oaspeți, injectează puțin umor pentru a le spune că ai prefera vizitele în weekend, de exemplu (Mi-ar plăcea să vii dimineața — mă vei prinde într-o dispoziție mai bună!”).

5. Spune un DA clar

Când oamenii spun: „Anunță-mă dacă ai nevoie de ceva”, ei chiar vorbesc serios! Oricât de conștient de tine te-ai putea simți cerând oamenilor să-ți scoată câinele la plimbare sau să ia ceva de la magazinul alimentar, acceptă că sunt fericiți să facă ceva care îți va ușura ziua. Pune o listă de sarcini pe frigider, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să se întrebe ce trebuie făcut.

6. Când ajutorul nu este disponibil

Ce se întâmplă dacă nu ai familia în apropiere sau ai un copil pe cont propriu? Deși unele dintre aceste idei ar putea necesita mai multă planificare inițial și te pot costa, ele te vor ajuta în primele săptămâni agitate:

 Cere ajutor vecinilor: „V-ar deranja să ne tăiați gazonul o dată sau de două ori în timp ce ne revenim?”.
 Cereți ajutorul studenților dispuși să facă treburi contra-cost.
 Plătește pentru un serviciu temporar de menajeră.
 Aranjează livrarea săptămânală a alimentelor.
 Gătește și congelează mesele în avans.

7. Mulțumesc, dar nu mulțumesc

Ce se întâmplă dacă „ajutorul” tău te irită? Din păcate, unii oameni vor ajunge să facă asta. Este dificil să refuzi ajutorul, dar cu puțin tact și recunoștință, poți îndrepta lucrurile în direcția corectă fără a provoca resentimente. Iată câteva scenarii comune:

Problemă: Ajutorul vrea doar să țină copilul în brațe în timp ce tu gătești, curăți și obosești mai mult.
Încearcă acest lucru: Azi am chef doar să îmi iubesc micuța gărgăriță. Te deranjează să faci prânzul?"

Problemă: Ajutorul critică modul în care faci lucrurile cu bebe...
Încercă acest lucru:Mulțumesc pentru ideile tale, dar aș vrea să încerc în acest fel. Te voi anunța dacă am nevoie de ajutor.”

Problemă: Ajutorul apare neanunțat — din nou.
Încearcă acest lucru:Poate ne-am putea planifica vizitele din timp, astfel încât să nu ne prinzi la ieșire sau dormind.”

Problemă: Ajutorul pare să nu țină seama de Muntele Everest de rufe sau vase din chiuvetă.
Încearcă acest lucru:Am pus o listă pe frigider pentru că suntem atât de în urmă în aceste zile. În acest fel, dacă cineva dorește să ajute, poate verifica lista.”

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

► Citeste si Comportamentul unui nou-născut: cum să ințelegem fricile și nevoile lui

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici? 

Forumuri pentru mamici de bebelusi:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII