Comportamentul unui nou-născut: cum să ințelegem fricile și nevoile lui incă din prima zi

Comportamentul unui nou-nascut: cum sa intelegem fricile si nevoile lui inca din prima zi

Comportamentul unui nou-născut: cum să ințelegem fricile și nevoile lui incă din prima zi

Proaspăt venit în această lume zgomotoasă și foarte luminoasă, nou-născutul are nevoie de o perioadă în care să se acomodeze cu noul mediu și stimuli. În primele 3 luni de viață, nou-născutul își face tranziția către stadiul de bebeluș. Iată cum să înțelegem și să reacționăm cu un nou-născut, de ce uneori plânsul său pare de ne-oprit, cum se creează relația instinctuală dintre părinți și nou-născut și care sunt fricile și nevoile sale.

⇒ Iată o introducere în lumea unui nou-născut, un ghid al primelor sale emoții, frici și nevoi. 

- veti citi:
Lumea unui nou-născut
Să ințelegem comportamentul unui nou-născut
Plânsul unui nou-născut: la ce să te aștepti
Apogeul plânsului unui nou-născut
Cum să intelegem și să reactionăm cu un nou-născut
Nu uita, un nou-născut nu se poate răsfăța
Fricile unui nou-născut și colicile
Când plânsul bebelusului pare de ne-oprit
Relatia instinctuală de dragoste și atașament a părintilor față de bebeluș
10 lucruri umitoare despre nou-născuti

Lumea unui nou-născut

Proaspăt venit in aceasta lume zgmotoasă si foarte luminoasă, nou-nascutul are nevoie de o perioadă in care sa se acomodeze cu noul mediu si stimuli. In aceasta perioadă, nevoile sale esentiale sunt hrană, somn și dragoste. Tocmai de asta, un nou nascut nu poate fi alintat - si are nevoie de multă dragoste, ori de cate ori este inspaimantat de noul sau decor. 

In primele 3 luni de viata, nou-născutul - iși face tranzitia către stadiul de bebeluș - iar pentru ca aceasta tranzitie să ii fie blandă, trebuie să ii oferim cât mai multă dragoste putem - atât de la mami, cât și de la tati. 

Să ințelegem comportamentul unui nou-născut

Despre comportamentul unui nou-nascut putem discuta facând referire la activitatile sale și anume: mănanca, doarme, papă si plange. Asta inseamna viața unui nou nascut (pana la implinirea varstei de 3 luni),

Deși e posibil sa faci contact vizual cu nou-nascutul, plânsul este probabil cel mai important lucru pe care îl vei observa despre comportamentul lui. De exemplu, un nou nascut va plânge dacă este înfometat, neliniștit, cu scutecul ud sau incomod.

Fiecare copil se naste un temperament unic. Unii nou-nascuti sunt relaxați și calmi, iar alții par mai intenși și mai energetici. Unii par să se miște în mod constant, iar alții sunt mai liniștiți. Unii sunt veseli de cele mai multe ori, iar alti nou- nascuti sunt mai seriosi. Citeste detalii la Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor

Plânsul unui nou-născut: la ce să te aștepti

Plânsul este modul principal de comunicare al nou-născutului, de a-ți spune ce are nevoie. Este un sunet care o poate impulsiona pe mami dar si pe tati - sa intre in actiune - chiar si cand acestia dorm. Iar daca mami alapteaza, plansul bebelusului poate declansa reflexul de pornite a laptelui.

► Despre plânsul unui nou-născut, citeste pe larg:

De ce sunt bebelusii mai agitati seara?

Plansul bebelusului si modul sau de comunicare

14 sfaturi pentru calmarea unui bebe agitat - de la mamicile care au trecut prin aceasta perioada

Apogeul plânsului unui nou-născut 

Academia Americana de Pediatrie, sustine ca apogeul de plans al unui nou-nascut se atinge la varsta de 6 saptamâni de viată. Dupa aceasta perioda, bebelusul incepe treptat sa fie mai calm...

Bebelușii plâng și se agită, în medie, aproape trei ore pe zi. Unii plâng insa chiar si mai mult decat atat. Cele mai multe reprize de plans par sa se întâmple după-amiaza târziu și seara, deși în fiecare zi va fi, probabil, un pic diferit.

Pe măsură ce copilul creste, va fi tot mai usor de inteles care sunt motivele care il supara.

CIteste Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp

Cum să intelegem și să reactionăm cu un nou-născut

Un bebelus nou-nascut descopera in fiecare secumda cum este lumea din jurul sau. Modul in care parintii lui -mami si tati, raspund la comportamentul si mesajele lui (plansul) constituie primele lectii despre lume si viata.

De exemplu, bebelușul ar putea afla că atunci când plânge, cineva vine să-i dea ceea ce are nevoie. Aceasta ar putea fi o schimbare de scutec, o hrănire sau o imbratisare calda. Dacă se întâmplă asta, el va învăța că lumea este un loc frumos si ca nu ii pare rau ca a intrat in acest univers.

Când răspundeți repede pentru a vă mângâia nou-născutul plâns, bebelușul dvs. va plânge mai rar în general. Este absolut perfect si recomandat sa iei nou-nascutul in brate cand plange. Asta ii transmite ca e în siguranță, pentru că ești un părinte grijuliu și receptiv care ii ofera dragoste atunci cand el are atat de multa nevoie sa ii arati asta.

Nu uita, un nou-născut nu se poate răsfăța

Nu asculta sfaturile soacrelor sau celor care iti spun ca dacă iei in brate un bebelus prea mult, il rasfeti. Un nou-nascut nu poate fi răsfatat. Dacă nou-născutul tău plânge, este pentru că are nevoie de ajutorul tău. Dacă răspundeți calm și consistent, vă ajută copilul să învețe că lumea este un loc sigur și previzibil. SI ca a venit intr-o casa in care este iubit.

Fricile unui nou-născut și colicile

Cand un nou-nascut plange foarte mult pe o perioadă lungă de timp si nimic nu pare să il mângâie, atunci vorbim despre colici. Verifica aici simptomele colicilor la bebelusi.

Nou nascutii par a avea colici mai ales la sfârșitul unei zile lungi și după o stimulare prea mare. Plânsul ar putea ajuta un nou-născut să preia controlul asupra mediului înconjurător. Este ca și cum bebelușul tău spune: "Destul! Voi plânge să închid lumea ".

► Despre colicii bebelușului, citeste mai multe detalii

Bebelușul are colici: ce facem și ce trebuie sa știm

Calmeaza colicile bebelusului folosind zgomotul alb

Tratamente și remedii pentru colicile bebelusului

Odiseea colicilor: cum am scapat de acești monstri mici

Când plânsul bebelusului pare de ne-oprit

bebe plange teorema 2

Dacă nou-nascutul plange si pare ca nimic nu il poate alina, sunt si momente care te pot face sa crezi, draga mami si tati, că nu va puteti descurca in acest rol.  6 sfaturi va pot fi de folos:

Reduceți stimularea în jurul bebelușului - de exemplu, încercați să stați cu bebelusul într-o cameră liniștită și slab luminata.

Puneți bebelușul pe o parte in pătut si mangaiati-l ritmic pe spate. Daca adoarme, întoarce-l ușor pe spate.

Încercați să va imaginati ca sunetul plansului este normal și ca totul este bine. Faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta bebelusul. Nu e usor să fii nou-nascut.

Luati nou-nascutul la o plimbare în carucior. Mișcarea poate uneori să fie liniștitoare.

Încercați să puneti un "zgomot alb" ca un ventilator sau un radio acordat static între posturi. Acest lucru poate ajuta bebelușul sa se calmeze.

• Amintiti-va ca aceasta etapa va trece...si la anul pe vremea asta, va face primii pași si veți fi cu toții calmi.

Relatia instinctuală de dragoste și atașament a părintilor față de bebeluș: de ce poate începe mai greu

Relatia cu nou-născutul se referă la atasamentul special care se formează intre mama sau tata si nou-născutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult. Iata cum incepe atasamentul nenconditionat fata de bebelus si de ce poate intarzia o perioada ...plus o serie de lucruri speciale pe care poate nu le stii despre nou-nascuti,

10 lucruri umitoare despre nou-născuti pe care poate nu le știi

Nou nascutii sunt cu adevarat minuni Dumnezeiesti. De exemplu, ştiai că un bebelus nou nascut se poate târî imediat după naştere? Este adevărat! De asemenea, ei pot recunoaşte vocea mamei lor la naştere. Chiar uimitor, nu-i aşa? Iată 10 lucruri uimitoare despre nou nascuti.

Cum crește bebelușul în primele 12 luni de viață

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII