Creierul bebelușului și legatura perfectă cu lumea: importanța stimularii și modul in care bebe ințelege rolul sentimentelor

Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea - importanta stimularii si modul in care bebe intelege rolul sentimentelor

Creierul bebelușului și legatura perfectă cu lumea: importanța stimularii și modul in care bebe ințelege rolul sentimentelor

Când ţineţi bebelușul în brațe și își închide ochii din cauza luminii puternice, se întâmplă mult mai mult decât doar faptul că se protejează de lumină. Neuronii din retina lui se conectează cu zone din creier responsabile de procesarea imaginilor vizuale. De asemenea, când îi atingeți ușor palma cu degetul, terminațiile nervoase din mâna bebelușului se conectează cu zone din creier responsabile de coordonarea mișcărilor. Aceste experiențe timpurii sunt cruciale pentru dezvoltarea bebelușului, deoarece pot influența evoluția sa pe parcursul vieții. Prin stimularea sa inca din pruncie, copilul poate avea o viață mai bogată și mai împlinită la maturitate.

• Iata ce legatura perfecta este intre creierul bebelusului si lumea pe care o descopera pas cu pas, sunet cu sunet... si cum putem stimula mai bine aceasta  minune: creierul bebelusului nostru drag.

- despre creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea, veti citi:
Creierul bebelusului, o minune perfecta
Experientele din perioada de bebelus ajuta la formarea circuitelor pentru muzica, matematica, limbaj si emotie
Daca neuronii nu sunt folositi, mor!
Experientele din pruncie incat pot schimba complet "soarta" pe care copilul o va avea
Sansele si oportunitatile naturii
Limbajul: calatoria creierului in lumea sunetelor
Nu uitati sa vorbiti mereu bebelusului
Muzica, ajuta la realizarea circuitelor neurale
Logica: efectul structurii din creier
Efectul Mozard
Emotiile stau la baza dezvoltarii sociale
Miscarea: inca din perioada fetala creeaza circuite functionale in creierul bebelului
Exista multe circuite care inca nu au fost descoperite
Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor
Niciodata nu este prea tarziu pentru stimularea creierului copilului
Cum putem stimula creierul unui bebelus


Creierul bebelusului, o minune perfecta

Va tineti bebelusul in brate cu dragoste si ii atingeti usurel palma cu degetul dvs: il va apuca, il va strange si ii va da in cele din urma drumul. Terminatiile nervoase (neuronii din palma sa) stabilesc legaturi cu cei din creier din zona senzitiva-motoare a cortexului. Neuronii din creier trimit impulsuri electrice pe circuitul care controleaza emotiile. Il asezati pe genunchii dvs. si-I vorbiti: neuronii din urechea sa realizeaza conexiunea cu cortexul auditiv .

Experientele din perioada de bebelusie ajuta la formarea circuitelor pentru muzica, matematica, limbaj si emotie

Creierul bebelusului este o masinarie permanent in functiune, trilioane de neuroni asteapta sa se cupleze pentru a forma "mintea" . Experientele din copilarie, arata numeroase studii, ajuta la formarea circuitelor din creier - pentru muzica si stiinte exacte, limbaj si emotii. Si dvs. sunteti convinsa ca va jucati numai, cu copilul dumneavoastra ...

Daca neuronii nu sunt folositi, mor!

Cand se naste un copil, creierul sau este o "amestecatura" de neuroni, toti asteptand sa fie implicati in construirea celei mai complexe tesaturi - mintea umana.

Unii neuroni au realizat deja conexiuni, prin intermediul genelor aflate in "oul" fertilizat, formand circuite care controleaza bataile inimii, respiratia, temperatura corpului sau produc reflexele. Dar trilioane si trilioane de neuroni, mai multe decat cip-urile dintr-un Pentium inainte de instalarea soft-uri-lor sunt puri, si au un potential infinit. Daca neuronii sunt folositi, ei formeaza circuite in creier prin legarea de alti neuroni. Daca nu sunt utilizati, mor!

Este vorba de experientele traite in copilarie, ele determina care neuroni sunt folositi si formeaza circuite in creier, la fel ca un programator care cu ajutorul tastaturii configureaza legaturile intr-un computer. Tastele care au fost apasate - ce experiente a avut copilul - , vor influenta caracterul viitorului adolescent sau adult : va fi inteligent sau ..mai putin, fricos sau indraznet, vorbaret sau mai putin familiarizat cu vocabularul.

Experientele din pruncie incat pot schimba complet "soarta" pe care copilul o va avea

Dar copilul trebuie stimulat inca din pruncie pentru ca experientele din pruncie pot schimba complet "soarta" pe care copilul o va avea la maturitate.

Experientele din pruncie si copilarie sunt atat de importante, afirma neurobiologistul specialist in pediatrie Harry Chugani, astfel incat pot schimba complet "soarta" pe care copilul o va avea.

Pana nu demult, oamenii de stiinta si cercetatorii credeau ca bebelusii nu poseda deprinderea de a memora inainte de varsta de opt sau noua luni. Parintii au sustinut contrariul o buna perioada de timp. Aceste mituri au fost combatute mult timp dar iata ca de curand cand au fost publicate rezultatele unor studii fascinante. Iata mai multe despre memoria bebelusilor - de la Desprecopii: Cititi pe larg: Memoria bebelusului

La maturitate, creierul are mai mult de 100 de trilioane de conexiuni intre neuroni - mai mult decat numarul galaxiilor cunoscute din univers - ceea ce-I da acestuia puterea de neegalat! Traditia spune ca, aceste conexiuni sunt predeterminate de genele din ovulul fertilizat.

Adevarul este ca, numai jumatate din gene sunt implicate in sistemul nervos, si acest numar nu este suficient pentru a determina complexitatea retelelor din creier. Genele pot determina numai circuitele de baza ale creierului, si altceva va modela trilioanele de conexiuni. Acest altceva este: mediul inconjurator, mesajele pe care creierul le primeste din exterior. Conform unei vechi paradigme, " sunt doua etape de importanta ale conexiunilor din creier: o perioada timpurie, cand experienta nu este necesara, si o perioada tarzie, cand avem nevoie de ea" O data cuplat, exista limite in ceea ce priveste abilitatea creierului de a se "autoforma".  

Sansele si oportunitatile naturii

LIMITE DE TIMP. Numite "perioade critice" , sunt ferestre ale oportunitatilor pe care natura le inchide una cate una, incepand de la nastere si continuand cu fiecare aniversare a copilului dvs. Oamenii de stiinta au facut experiente pe pisici. Le-au lasat sa deschida numai un ochi imediat dupa nastere, pe celalalt acoperindu-l pana la maturitate. In creierul lor, numai cateva legaturi erau realizate catre cortexul vizual .Cand le-au descoperit si celalalt ochi, nu s-au mai realizat legaturi noi. Zona senzoriala a creierului se maturizeaza in copilarie; circuitul emotional este complet realizat la pubertate, lobul frontal - unde se afla centrii inteligentei - se dezvolta pana cel mai tarziu in jurul varstei de 16 ani.

Datorita acestei noi interpretari, implicatiile pot fi promitatoare sau ingrijoratoare. Cu "intrari" potivite la timpul potrivit , aproape orice este posibil.

Limbajul: calatoria creierului in lumea sunetelor

Inainte de a exista cuvintele, in lumea noului nascut exista sunetele. Cand copilul aude un sunet iar si iar, neuronii din urechea sa stimuleaza formatiunile raspunzatoare de conexiunile din zona auditiva a cortexului. Bebelusii sunt cu desavarsire "surzi" la sunetele care nu apartin limbii lor (deci nu le aud in mod frecvent).

In jurul varstei de 12 luni, copiii pierd abilitatea de a depista sunetele care nu apartin limbii materne. In acest fel savantii explica de ce, invatarea unei limbi straine dupa invatarea limbii materne este atat de dificila ( si recomanda invatarea simultana). " Harta perceptiilor formata pentru limba materna impiedica invatarea unei alte limbi".

Cu alte cuvinte, circuitele sunt formate pentru spaniola de exemplu, iar neuronii ramasi nefolositi si-au pierdut abilitatea in a forma noi conexiuni de baza. Un copil care va invata o limba straina dupa varsta de 10 ani, nu o va putea vorbi ca pe limba materna. De asemenea, limbile asemanatoare ca romana si franceza sunt mai usor de invatat. Odata stabilit circuitul de baza, bebelusul este pregatit sa transforme sunetele in cuvinte. Cu cat va auzi mai multe cuvinte, cu atat va invata mai repede sa vorbeasca.

Nu uitati sa vorbiti mereu bebelusului

Copiii ai caror mame le vorbesc permanent vor sti cu 131 de cuvinte mai mult la 20 de luni, decat cei ai caror mame sunt taciturne sau nepasatoare.; la 25 de luni vor sti pana la 295 de cuvinte. Nu conteaza cate cuvinte foloseste mama in conversatia cu copilul: sunetul cuvintelor, se pare, determina construirea unui circuit neural care, dupa aceea, va absorbi mai multe cuvinte. Citeste detalii aici Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze

Muzica, ajuta la realizarea circuitelor neurale

Cercetatorii de la Universitatea din Konstanz - Germania, afirma faptul ca expunerea la muzica determina realizarea circuitelor neurale. In creierul a noua cantareti la chitara, examinati cu ajutorul rezonantei magnetice, dimensiunea zonei somato-senzoriala din cortex, dedicata degetului mare de la mana stanga era semnificativ mai mare decat la altii care nu cantau. Cat cantau acestia in fiecare zi, nu este relevant si nu afecteaza dimensiunea hartii corticale.

Dar varsta la care au inceput sa cante, conteaza: cu cat un copil va canta mai timpuriu la un instrument, cu atat cortexul ii va aloca o zona mai mare. Ca si alte circuite formate in copilarie, este afectat si cel legat de muzica. Wayne State's Chugani a cantat la chitara din copilarie, dupa care a abandonat-o. Mai tarziu, a inceput sa ia lectii de pian impreuna cu fiica sa. Invata cu usurinta, dar nu-si putea "convinge" degetele sa-I urmeze instructiunile. In momentul in care a reinceput sa cante la chitara, a regasit-o cu usurinta, "cantecele ii erau inca in cap".

Logica: efectul structurii

Oamenii de stiinta banuiesc ca toate "mintile" ordonate se caracterizeaza prin structuri similare ale retelei neuronale. " Daca lucrati cu copii mici, - afirma ei - nu trebuie sa-i invatati matematici superioare sau sah. Dar, acestia sunt interesati de muzica , si pot chiar sa compuna melodii." Astfel ca, au fost facute studii pe 19 prescolari pe care i-au inscris la lectii de pian sau de muzica.

Efectul Mozard

Dupa 8 luni, cercetatorii au descoperit faptul ca, acesti copii si-au imbunatatit in mod substantial capacitatea de a se orienta in spatiu, comparativ cu alti copii care nu au luat lectii de muzica (rezolvau usor labirinturi, desenau figuri geometrice si reconstruiau cu usurinta blocuri de lego bicolore). Mecanismul din spatele "efectului Mozart" ramane invaluit in mister, dar cercetatorii banuiesc ca, atunci cand copiii isi exerseaza neuronii ascultand muzica clasica, " isi excita structura intrinseca a creierului si il utilizeaza intr-o masura mai mare in sarcini mai complexe.

Emotiile stau la baza dezvoltarii sociale

Baza circuitelor neuronale care controleaza emotiile este pusa inainte de nastere. Mai apoi, parintii le dezvolta. Poate ca, cea mai puternica influenta, este ceea ce psihiatrul Daniel Stern numeste atasament. Daca tipetelor de placere ale bebelusului li se raspunde cu zambete si imbratisari, daca bucuria de a descoperi ceva nou este impartasita, circuitele pentru aceste emotii sunt realizate. Aparent, creierul utilizeaza acelasi traseu pentru a genera emotii si pentru a raspunde la ele. Daca o emotie este reciproca, semnalele electrice si chimice care au produs-o, sunt mult mai puternice.

Daca emotiile sunt privite cu indiferenta - aceste circuite devin confuze si in final se distrug. Ideea este sa nu priviti cu indiferenta tot timpul aceste emotii - exceptiile nu vor afecta copilul pe viata . Dupa unele studii, o mama incapabila sa impartaseasca emotiile copilului pentru ca este foarte pasiva, va avea un copil incapabil sa simta emotii sau bucurii. Un tata isi linisteste cu blandete copilul atunci cand acesta tipa, altul il pune in patutul lui; o mama isi imbratiseaza copilul care tocmai si-a lovit genunchii, o alta tipa la el: " este numai din vina ta!". Prima reactie este importanta pentru linistirea copilului, celelalte nu dovedesc sincronizare emotionala. Intre 10 si 18 luni, multe celule din cortexul prefrontal, responsabil cu emotiile, sunt gata sa formeze conexiuni. Circuitele par sa se constituie si sa se dezvolte in mod controlat, sunt capabile sa calmeze starea de agitatie prin insuflarea ratiunii in iesirile emotionale.

Se pare ca, atitudinea parintilor in sensul calmarii, antreneaza acest circuit, astfel incat, copilul invata sa se calmeze singur. Stresul si indiferenta distrug aceste circuite. Acestea toate se petrec foarte devreme dar efectele se vor vedea mai tarziu.Aceste circuite se afla in "amigdala", o structura mititica, situata adanc in creier, care "scaneaza" toate intrarile de natura emotionala. Impulsurile vizuale si auditive sunt captate de amigdala inainte de a ajunge in zona "rationala" a neocortexului.

Daca un sunet sau o imagine a fost dureroasa inainte - un tata beat care ajunge acasa si-si bate familia - amigdala inunda circuitele cu neurochimicale inainte ca informatia sa fie procesata de creier. Amintirea tatalui "amenintator" va induce frica! Daca circuitele sunt excitate in acest fel o perioada mai lunga, creierul ramane in "alerta maxima". Chiar si atitudinile nonverbale: expresii faciale, zgomote puternice - pot fi periculoase. Ca rezultat, cortexul nu se mai dezvolta corespunzator si are probleme in a asimila informatii complexe, cum ar fi limbajul.

Miscarea: inca din perioada fetala creeaza circuite functionale in creierul bebelului

Miscarile fetale incep pe la 7 saptamani si se fac simtite undeva intre 15 si 17 saptamani. In acest moment, regiunile din creier care controleaza miscarea incep sa se dezvolte. Perioada critica dureaza ceva: celulelor din creier le trebuiesc in jur de 2 ani , pentru a controla miscarea si pentru a forma circuite functionale. Daca veti restrictiona activitatea, veti inhiba procesul de formare al conexiunilor sinaptice din creier. Fereastra aceasta se va inchide cativa ani mai tarziu: un copil imobilizat inaintea varstei de 4 ani, va invata eventual sa mearga, dar niciodata fara a se impiedica, fara defect.

Exista multe circuite care inca nu au fost descoperite

Exista multe circuite care inca nu au fost descoperite, si nu in ultimul rand, multe influente ale mediului inconjurator care sa le influenteze pozitiv sau negativ. Oamenii de stiinta au stabilit faptul ca putin dupa varsta de 3 ani, cresterea IQ-ului incepe sa nu mai fie atat de spectaculoasa. A fost facut un experiment numit "Proiectul Abecedar". 120 de copii din familii nevoiase au fost implicati intr-una din cele 4 grupe prestabilite: educatie intensiva intr-o institutie de invatam de la 4 luni la 8 ani, de la 4 luni la 5 ani , de la 5 ani la 8 ani si deloc. Veti intreba "ce inseamna a educa un copil de 4 luni?"

Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor

Nimic deosebit: sa-I vorbesti, sa te joci cu el (cum ar fi cucu-bau), sa-l ingrijesti. Toate jocurile specifice fiecarei varste sunt descrise in cartea : "Learningames" - toate cele 200 de activitati destinate dezvoltarii cunoasterii, limbajului, dezvoltarii din punct de vedere motor sau social. Ramey and Frances Campbell de la Universitatea din Carolina de Nord au aratat faptul ca, copiii implicati in Proiectul Abecedar inca din faza prescolara sunt mult mai buni la matematica si la citire in jurul bvarstei de 15 ani, comparativ cu copiii neimplicati in proiect.

Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant, cu atat vor fi mai mari castigurile. O interventie in acest sens dupa varsta de 5 ani, nu aduce nici un beneficiu din punctul de vedere al IQ-ului. Apare ca evidenta intrebarea: daca "fereastra mintii" se inchide, pentru marea majoritate, inainte de a intra in scoala primara, orice speranta este pierduta pentru copiii ai caror parinti nu s-au gandit sa-I stimuleze aratandu-le poze sau vorbind cu ei in scopul dobandirii unui vocabular adecvat? Nu! Creierul isi pastreaza abilitatea de invatare intreaga viata.

Niciodata nu este prea tarziu pentru stimularea creierului copilului

Cu toate acestea, copiii ai caror circuite neurale nu au fost stimulate inainte de a merge la gradinita, nu vor ajunge niciodata sa fie ceea ce ar fi putut fi. Poate veti spune: niciodata nu este prea tarziu! Afirma Joseph Sparling, initiatorul "proiectului Abecedar" ; dar, se pare ca este ceva foarte special legat de primii ani de viata.

Important de retinut este faptul ca, ne nastem cu un potential imens - potential care poate fi pus in valoare numai daca este "scris", daca este prelucrat!

Importanta jocului cu bebelusul: baza increderii in sine

Bebelusul este la inceputul unei mari descoperiri: bucuria jocului. Chiar de la inceput, jocul este pentru el o continuare fireasca a dragostei cu care este inconjurat. Jocul cu parintii lui sau cu cei din jur il stimuleaza si ii confera siguranta. De aceea, fiecare mamica sau tatic trebuie sa isi faca zilnic timp, macar un sfert de ora, special pentru joc cu bebelusul lor. Dar, atentie, nu e cazul sa-l antrenam intensiv pentru a-i ameliora performantele. Iata cum va puteti juca cu el in primul an de viata.

Ce se intampla in mintea unui bebelus?

Creierul bebelusului este un mister, pare sa actioneze aleatoriu si este extrem de bun in ceea ce face.  Cum putem invata de la el? Cum este, de fapt, sa fii bebelus? Secole de-a randul, aceasta intrebare a parut absurda, crezandu-se ca in spatele fetelor dragalase si zambitoare se ascunde un mare gol, dat fiind faptul ca bebelusilor le lipsesc cele mai multe dintre trasaturile care definesc mintea umana, cum ar fi limbajul si ratiunea...citeste in continuare aici.

Despre stimularea creierului bebelusului merita citit si:

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Memoria bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

 1. DOMMA
  DOMMAtrimis la 13/8/2010

  SINCERE FELICITARI PENTRU INTREGUL CONTINUT AL ACESTUI SITE! In primul rand, as dori sa-i explic lui Robert de ce ar trebui sa isi lase copilul pe mainile unor persoane numite educatori, care

  Raspunde la acest comentariu
 2. Robert
  Roberttrimis la 1/2/2009

  Foarte bun articol si adevarat. Numai ca am o nemultumire in legatura cu ceva ce s-a scris in el. Mai la sfarsitul articolului, scrie ca ar fi bine sa-ti dai copilul la o forma de invatamant cat mai devreme, ca copilul sa se dezvolte cat mai bine. Asta presupune ca noi, parintii copilului nu suntem in stare sa ne crestem copilul asa cum trebuie, de aceea trebuie sa platim pe altcineva ca sa ni-l creasca in locul nostru. Stiu ca la cresa sau la gradinita copilul va avea un alt mediu, se va juca cu alti copii, jucarii, va avea muzica, culori si alte activitati. Dar credeti ca noi, parintii, nu putem sa le oferim alti copii cu care sa se joace: (frati, surori, veri, verisoare, vecini - toti copii de varsta copilului nostru)? De asemenea, noi, parintii suntem in stare sa le oferim muzica, instrumente muzicale, jucarii, culori si altele. Si cel mai important dintre toate, numai noi parintii, repet: numai noi parintii putem sa le oferim copiilor nostri afectiune si iubire. Oricat de mult ai plati pe altcineva, un strain niciodata nu-i va arata afectiune si iubire copilului tau. Pentru ca persoana respectiva este acolo doar ca sa ia un salariu, sa poata trai in lumea aceasta. Pe cand noi, parintii am da orice ca sa ne facem copiii cat mai fericiti. Cel putin asa asi face eu. Cat despre altii care au impresia ca un strain platit, ar face o treaba mai buna decat ei in crestera copilului lor, atunci sigur ca acel copil va fi mai bine crescut de un strain. Nu vreau sa supar pe nimeni cu comentariul meu, dar eu am fost foarte suparat cand am vazut insinuarile din articolul acesta; si anume doar nu au scris negru pe alb, dar ce au spus este aceasta:

  Raspunde la acest comentariu
 3. taras anca
  taras ancatrimis la 9/7/2007

  este foarte interesant eu am o fetita de 6 luni si ii vorbesc din prima zi de viata i povestesc ori ce ii cant si se simte fericita cand sant cu ea ar fiiminunat ca si alti parinti sa procedeze astfel cred ca am avea viitori adulti mult mai iubitori cu cei din jur mai intelegatori mult mai inteligenti mult mai comunicativi mai toleranti intr un fel cred ca sansa sta in mana fiecarui parinte

  Raspunde la acest comentariu
 4. florentina toma
  florentina tomatrimis la 4/2/2007

  intradevar, este un articol foatre interesant si instructiv. fetita mea in varsta de 9 luni adora sa

  Raspunde la acest comentariu
 5. Diana Radulescu
  Diana Radulescutrimis la 7/10/2004

  Articolul mi se pare de-a dreptul senzational! Cred ca fiecare parinte ar trebui sa fie constient de importanta dezvoltarii psihice a copilului in aceeasi masura in care este interesat de acordarea ingrijirii necesare si de pastrarea starii lui de sanatate. In Romania, putin mai multa educatie pe aceasta tema nu ar strica. Ceea ce ma intristeaza cu adevarat este ca la noi in tara se vorbeste foarte putin despre aceste lucruri si prin librarii nu gasesti mai nimic care sa te puna in tema. Voi stiti sa fi aparut pe la noi vreo carte de Francoise Dolto sau Melanie Klein? In orice caz sustin cu tarie ideea ca noi, parinti, trebuie sa ne informam cat mai mult posibil pentru a sti ce sa cerem si cum sa ne comportam cu copiii nostri mai ales in aceasta sfera atat de delicata a psihicului. Ignoranta nu poate fi invocata ca scuza, iar daca ratam varsta asta extraordinara a copilului (0-3 ani) cand creierul lor este capabil de atatea lucruri uimitoare inseamna ca deja le punem limite in ceea ce vor face ei ulterior. Mi-ar placea sa citesc mai multe opinii despre acest articol. Diana

  Raspunde la acest comentariu
 6. pirvu madalina
  pirvu madalinatrimis la 22/3/2004

  Ce se intampla in creierul unui copil care se naste cu nervul optic atrofiat? Cum este afectat intelectul?

  Raspunde la acest comentariu
 7. RAMONA CUCOANES
  RAMONA CUCOANEStrimis la 19/4/2003

  ACEST ARTICOL MI SE PARE FOARTE UTIL PT. PARINTI.AM O FETITA DE 1 AN, DELIA-MARIA SI M-AM PURTAT CU EA CUM SCRIE IN ACEST ARTICOL, FARA CA SA STIU LA CE POATE DUCE FAPTUL CA II VORBESC CA UNUI OM MARE CREZAND CA INTELEGE TOT CE-I SPUN, MA BUCURAM ODATA CU EA, O INCURAJAM CAND REALIZA CEVA; AM FACUT TOATE ASTEA PT. CA ASA AM SIMTIT CA TREBUIE SA COMUNIC CU EA, IAR ACUM LA VARSTA DE 1 AN IATA REZULATELE: MERGE SINGURA IN PICIOARE, INTELEGE ABSOLUT TOT CE II VORBESC, SPUNE "MAMA, TATA, OU, BUBA, ETC. (CONSTIENT), FACE CU MANA"PA", REACTIONEAZA LA TOT CE II SPUN. AM INTALNIT COPII DE-O SEAMA CU EA CARE NU SE COMPORTA CA EA. CITIND ACEST ARTICOL MI-AM DAT SEAMA CA AM PROCEDAT FOARTE BINE FARA CA SA STIU ACEST LUCRU, AM FACUT ASTA PT. CA ASA AM SIMTIT CA TREBUIE SA FAC. RAMONA

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII