8 activități care STIMULEAZĂ dezvoltarea CREIERULUI bebelușului

8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului

8 activități care STIMULEAZĂ dezvoltarea CREIERULUI bebelușului

Creierul bebelușilor se dezvoltă sub impulsul mai multor factori, însă un rol determinant îl are comunicarea cu părinții și modul în care aceștia răspund nevoilor lor. Inițial, creierul bebelușului învață ce înseamnă foamea, singurătatea, oboseala, disconfortul, însă are nevoie de stimulare din partea părinților pentru a putea absorbi informațiile într-un mod pozitiv.

→ Iată 8 activități care stimulează dezvoltarea creierului bebelușului - activități importante pe care le pot face părinții pentru a stimula dezvoltarea intelectuală a micuțului lor.

- despre 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului, veti citi:
Parintii influenteaza dezvoltarea creierului bebelusilor
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului
1.  Cantecele fel de fel
2. Citim impreuna
3. De-a ascunsul si disparutul
4. Sa ne folosim mainile inteligent
5. Stim ce papam
6. Invatam materiale si texturi
7. Blocuri si alte jocuri educationale
8. Masajul
Despre stimularea bebelusului
Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine

Parintii influenteaza dezvoltarea creierului bebelusilor

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu parintii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult. Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani.

8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului

1.  Cantecele fel de fel

Bucurati-va ca traiti aceste clipe minunate si ca sunteti impreuna. Viata este frumoasa si bebelusul trebuie sa stie asta. Dragi mamici, cantati tot ce stiti bebelusului - de la Melc Melc codoblec, la cantecele Angelei SImilea sau Holograf pana la In gradina cu alune ...sau Alunelu Alunelu hai la joc ... Ascultand diverse versuri si ritmuri este un exercitiu excelent pentru a invatat bebelusul despre muzica, tonalitate, ritmuri si sunete.

Gaseste aici Cantecele pentru copii

2. Citim impreuna

Sa incepem cu povestile. In afara de faptul ca citind bebelusului - ne aducem aminte de propria copilarie, il invatam cuvinte, sentimente, emotii si rabdare. Poti sa ii citesti despre Alba ca Zapada, despre stelute, despre bufnite, despre Pacala sau orice iti cade in mana. Bebelusul se va simti minunat - chiar daca nu intelege toate cuvintele, se va simti important pentru mamica lui si va incepe sa pretuiasca aceste exercitii intelectuale. Si taticul poate executa aceste activitati. Bebelusul va adora acest timp magic.

Vezi aici Primele 5 poezii pentru bebelusi

3. De-a ascunsul si disparutul

Unde e mami - nu e mami - asa invata bebelusul sa se distreze cu mami dar si sa intelega ca unele lucruri pot apare si dispare. E un joculet haios care ii antreneaza creierul sa inteleaga unele trucuri. Foarte important pentru dezvoltarea sa.

Citeste si Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

4. Sa ne folosim mainile inteligent

Mainile sunt nirte intrumente pretioase ale omului. Sa invatam bebelusul sa le foloseasca cu inteligenta. Sa batem din palme la inceput si apoi sa incepem sa jucam jocul "Fripta" - in care bebelusul invata sa isi coordoneze miscarile.

5. Stim ce papam

Foloseste inteligent timpul in care ii dai sa pape bebelusului tau. Vorbeste-i despre faptul ca mancare este adusa de paserele sau bursuci, ce contine ea, si cum o pregatesc vulpitele in padure si trimit cu avionul catre gurita lui. Fa din aceste momente o mare poveste. Va fi fascinat!

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze de citit: Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze

6. Invatam materiale si texturi

Ofera-i prilejul de a pune mana pe mancare, pe materiale diverse, pe nisip, pe faina sau ce mai ai prin casa. Nu te stresa daca se murdareste - pentru ca aceasta este o lectie importanta de cunoastere pentru bebelus. Orice senzatie de atingere este o experienta utila pentru simturile sale.

Citeste Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului

 

7. Blocuri si alte jocuri educationale

Pentru bebelusi - blocurile si cuburile - si lectia de a le construi este una plina de experiente fizice pe care le intelege. Invata sa construiasca, sa inteleaga legile gravitatiei si sa vada ce se intapla cand sunt prea multe. E o lectie practica fantastica.

de citit: Importanta jocului cu bebelusul tau

8. Masajul

Masajul este pentru bebelus o experienta aparte. Il relaxeaz oferind astfel creierului niste momente speciale cand el invata despre stimulii care exista in pielea sa. Atingerea si masajul sunt o lectie in care creierul sau invata despre simul tactil si despre faptul ca se poate relaxa, desigur, in intimitatea celei mai dragi fiinte din viata lui: mamica. 

Interesant de citit: Masajul bebelusului – ghid pentru taticii incepatori

Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode

Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o latura a educatiei. Iata detalii despre educatia timpurie a bebelusului, cum incepe si ce stadii are.

Ce se intampla in mintea unui bebelus?

Creierul bebelusului este un mister, pare sa actioneze aleatoriu si este extrem de bun in ceea ce face. 

Cum putem invata de la el? Cum este, de fapt, sa fii bebelus? Secole de-a randul, aceasta intrebare a parut absurda, crezandu-se ca in spatele fetelor dragalase si zambitoare se ascunde un mare gol, dat fiind faptul ca bebelusilor le lipsesc cele mai multe dintre trasaturile care definesc mintea umana, cum ar fi limbajul si ratiunea...citeste mai departe aici >

Despre stimularea bebelusului, mai cititi:

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce

8 semnale că bebelușul are un potențial mare de dezvoltare intelectuală

Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze

Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Referinte: 
The Journal of Psychology
urbanchildinstitute.org

referinte medicale: Journal of Pediatrics,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII